用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 康傑11月只interview 歲半大b,咁即係cut 531前出世? ...
樓主: jchan610
go

康傑11月只interview 歲半大b,咁即係cut 531前出世? [複製鏈接]

回覆:doggy2013 的帖子

我都係青衣呀。但我小朋友讀上晝,亦有其他6、7月b

引用:我都係青衣呀。但我小朋友讀上晝,亦有其他6

原帖由 MuiC 於 13-10-13 發表
我都係青衣呀。但我小朋友讀上晝,亦有其他6、7月b
我個女都係今年上午班呀

回覆:康傑11月只interview 歲半大b,咁即係cut 531前出世?

我今日打左電話去康傑問,好失望,佢地11月尾有面試但只係見31/5前出世的小朋友,我個仔5/6(差幾日)都無得見,我問佢幾時有第二輪面試佢都答唔到,話要睇第一輪面試收生情況先決定。。唉。。又比人交表,又唔比人見 。。即係話如果第一輪收哂的話就無機會啦!!好失望

以我所知 (交application form 時問老師的) <康傑> 之所以話分2 次interview 係因為想所有小朋友都夠18個月先同佢地interview, 咁就避免到小朋友因為年齡差別而影響interview 表現既問題! 當所有小朋友都夠18個月先去interview, 咁就可以依照佢地既performance去評核收唔收啦!

見有d 媽媽話咁樣又唔公平, “ 唔鬧學校對唔住個囡 ” .....其實大家有無係下判斷之前冷靜d諗下學校點解會有咁既措施?

當學校同時間in大b細b時, 你地又話唔公平, bb差1-2個月, 佢地既認知/表現可以有好大分別 !! 到宜家<康傑> 分開interview, 當所有bb起碼滿18個月先同佢地interview, 你地又話唔公平! 咁請問家長們有咩意見, 認為學校點安排先最為公平?? 真心覺得大家有更好既意見可以拿出來討論, 之後我地又可以同學校反映!

利申: 我囡5月B, 未收到interview offer.

引用:以我所知+(交application+form+時問老師的)

原帖由 sorfamama 於 13-10-15 發表
以我所知 (交application form 時問老師的)  之所以話分2 次interview 係因為想所有小朋友都夠18個月先同佢 ...
非常同意!

引用:以我所知+(交application+form+時問老師的)

原帖由 sorfamama 於 13-10-15 發表
以我所知 (交application form 時問老師的)  之所以話分2 次interview 係因為想所有小朋友都夠18個月先同佢 ...
我上年都係咁情況,小朋友滿佐18個月先去面試。我明大家都好緊張,怕白排白交表,但事實係呢間學校近幾年都係咁安排,亦有收6-8月b。我小朋友亦試過喺其他學校同大b同一時間in,人地好多野都識,我仔細幾個月得一歲多少少咩都唔識。幾個月後去康傑in,係表現好d。公唔公平見仁見智,但呢度有d言論實在有點那過。覺得唔公平的可以選擇唔見或唔去讀,可能到時大都有幾個offer喺手呢。

回復 MuiC 的帖子

超認同, 覺得唔公平的可以選擇唔見或唔去讀!  身為家長, 緊張小朋友係緊要, 但吾係只係識顧住自己, 諗野要宏觀D, 吾好未了解就起度嘈! 其實大把人爭D學位, 覺得吾公平就吾好讀啦, 留返D學位比有需要既人!

引用:回復+MuiC+的帖子 超認同,+覺得唔公平的可

原帖由 Chan_kaka 於 13-10-15 發表
回復 MuiC 的帖子

超認同, 覺得唔公平的可以選擇唔見或唔去讀!  身為家長, 緊張小朋友係緊要, 但吾係只係 ...
其實樓上有個媽媽講嘅我好認同,有意見嘅可向學校反映。或者大家可以打去學校問多d攞多d資料。如果聽完校方回覆,或喺度睇完我地而家有小朋友讀緊嘅家長回覆後,仍然覺得細b一定唔收、唔公平的話,咁都無法了。大家自己判斷喇。

回覆:sorfamama 的帖子

聽完你咁講我都安心點,因為上次問校長佢話點都要等第一輪收生情況先決定到有無第二輪面試,我問佢如果第一輪收哂咁點算?佢話無辦法,叫我12月打去問喎!不過佢有補充,根據以往經驗學校係有收細仔,不過今年係龍年,可能競爭又會大d,答唔到我有無第二輪面試!因為係校長親自講,所以我都好擔心

我個囝係6月B,收到9/11 in la wor

引用:我個囝係6月B,收到9/11+in+la+wor

原帖由 ancwy 於 13-10-15 發表
我個囝係6月B,收到9/11 in la wor
請問係邊間康傑開始發信通知interview?

引用:聽完你咁講我都安心點,因為上次問校長佢話

原帖由 scytsin 於 13-10-15 發表
聽完你咁講我都安心點,因為上次問校長佢話點都要等第一輪收生情況先決定到有無第二輪面試,我問佢如果第一 ...
既然校長都話12月再打去問就要積極啲,到時有得見既話印象分都可能高啲。我覺得就算龍b有幾多都好,到時都一樣會有人因為有更好offer而唔讀,始終今年啲媽媽緊張左,分分鐘報十間八間唔係奇。放鬆啲,加油!

回覆:康傑11月只interview 歲半大b,咁即係cut 531前出世?

我都申請咗康傑「鴨脷洲」6月b,已經收到信啦!11月9in吖!

我都想問下反緊嘅媽媽上年面試做啲咩㗎?阿女勁早8:15有啲

真係做咩都有人話唔公平, D 雙非家長夠話唔用普通話面試唔公平啦, 報得就要遵守遊戲規則
以細B來講, 格硬要同大B同期INTERVIEW, 表現比下去, 咪仲唔公平。而家學校理論係想大家都可以有返咁上下大先INTERVIEW, 有咩咁唔公平? 而且呢個PRACTICE係幾年來都係咁, 唔係第一年, 我知大家今年搵學校好難, 但有時講說話都要公道D, 你有心入一間學校, 係咪應該一早了解左收生程序或者做下research? 你連呢個行左幾年O既政策都唔知, 盲中中去排隊然後話人呃你$30, 講唔講得過去
有時間可以睇下舊POST,我女讀青衣康傑, 由N到K1, 六月打後甚至12月出世的大有人在, 當然1-3月會比9-12多人, 但大部份幼稚園都係收左大B先, 問題只係佢地同一時間IN, 冇收細B你冇咁覺眼O者
無論如何, 讀邊間學校都好, 作為家長如不能以身作則, 都係會影響小朋友

回復 TabbyDong 的帖子

海怡丫

引用:我都想問下反緊嘅媽媽上年面試做啲咩㗎?阿

原帖由 Makminnie 於 13-10-15 發表
我都想問下反緊嘅媽媽上年面試做啲咩㗎?阿女勁早8:15有啲

...
都係一般面試內容,砌高積木,比車/波老師,執拾玩具,指住我問佢我係邊個。有樣特別少少

引用:Quote:原帖由+Makminnie+於+13-10-15+發表

原帖由 MuiC 於 13-10-16 發表
都係一般面試內容,砌高積木,比車/波老師,執拾玩具,指住我問佢我係邊個。有樣特別少少

...
有樣特別少少,老師喺枱底搖個搖鈴,睇下佢有咩反應,會唔會搵。另外我聽其他家長講,老師會特登整跌個玩具,叫佢幫手執,睇下佢反應。仲有例牌問下點解揀呢間學校,平時生活細節。

引用:Quote:原帖由+MuiC+於+13-10-16+發表都係一

有樣特別少少,老師喺枱底搖個搖鈴,睇下佢有咩反應,會唔會搵。另外我聽其他家長講,老師會特登整跌個玩具 ...
老師問你點解揀哩間學校你答咩吖?我驚我答得唔好

引用:Quote:原帖由+Makminnie+於+13-10-15+發表

...
我個女係6月2号佢學校安排㗎

‹ 上一主題|下一主題