用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD VS La salle
樓主: ericby
go

DBSPD VS La salle [複製鏈接]

Glories of DBSPD

60th Music Festival
1. String Orchestra Champion
2. Wind Ensembles Champion
3. Senior Choir Champion
4. Treble Choir Champion
5. English Choral Speaking Champion
6. Chinese Choral Speaking Champion
7. String Orchestra Gold Prize in the Hong Kong Youth Interflow Competitions
8. Inter-school String Competition--A,B Grade Champion
9. I-Cube Competition -- Overall Champion

原文章由 鳳梨 於 08-7-3 14:58 發表
呢位家長應該小朋友係grade 1, 所以仲未見過有小朋友出外補習

小兒九月升小三了。

原文章由 awah112 於 08-7-4 01:16 發表

請問中文水準好唔好?我怕阿仔中文唔好。

我囝囝中文ok,因為佢好鍾意睇歷史書。其實想小朋友語文好,無論中英文都係要多看書。

兩間學校都唔同級數, 比我揀一定唔會揀喇沙, dbspd 有名又係活動教學, 又有直屬中學收番, 去邊度搵呀 ? 仲駛諗 ?

HeiKiBaBa : 做得好 !

[ 本文章最後由 jywbb 於 08-7-4 21:56 編輯 ]

2間學校都收你才考慮吧.
原文章由 jywbb 於 08-7-4 21:52 發表
兩間學校都唔同級數, 比我揀一定唔會揀喇沙, dbspd 有名又係活動教學, 又有直屬中學收番, 去邊度搵呀 ? 仲駛諗 ?

我識一些DBSPD今年準小一生,已考5級樂理,準備考8級鋼琴;有些已考獲Cambridge Mover15個盾;有些已考3級鋼琴及3級小提琴;有些兩間學校都收但最終揀DBSPD。

Pimpimbo

確實的【細時唔谷, 大時食穀】

原文章由 PimPimBo 於 08-7-5 09:34 發表
我識一些DBSPD今年準小一生,已考5級樂理 ,準備考8級鋼琴 ;有些已考獲Cambridge Mover15個盾;有些已考3級鋼琴及3級小提琴

Pimpimbo

...

Exactly, 認識有兩家,佢地一齊幫小朋友既報考DBSPD又抽LA Salle,结果家長甲小朋友考唔到DBSPD但抽到LA SALLE,家長甲唯有入讀LA SALLE( 其實學費對佢講,绝對唔係問題,佢心目中首選都係DBSPD,無奈小朋友考唔到),另家長乙兒子既考到DBSPD又抽中LA SALLE,但最终都放棄LA SALLE選DBSPD.

當年藝人曾華X兒子都有考DBSPD 但現讀LA SALLE, 不知是否跟家長甲case 一樣??

原文章由 PimPimBo 於 08-7-5 09:34 發表
.....有些兩間學校都收但最終揀DBSPD。

Pimpimbo

...

No need to argue la, both are the top boys' schools.

原文章由 wildberries 於 08-7-5 13:07 發表
No need to argue la, both are the top boys' schools.

Agree.  I will be very very happy if my son is admitted by either one of them.

原文章由 HeiKiBaBa 於 08-7-4 00:17 發表
My boy is studying in DBSPD for 4 years.  He is graduated this year and will start his secondary study in the coming year.  In the final examination, he got 99.5 marks in English.
He can easily get mo ...

DBSPD 考得深但教得淺, 50分以下都唔少, 高年級的絕大多數要補習, 學生大多花了很多時間在補習和音樂方面.

LS PRIMARY 課程廣泛而功課多, 高低年級都有學生要到補習社補習並做校內功課, 學生大多花很多時間在補習和運動方面. 另外LS 課外MATH IT 訓練都很強.

正是各有所好. 但個人認為如果考慮埋中學, LS中學會較增值.

其實2間都係非常好的學校,不過你有無問吓阿仔D意見?佢鍾意邊間呢??
Have a nice day !!!

原文章由 youma 於 08-7-5 21:28 發表

DBSPD 考得深但教得淺, 50分以下都唔少, 高年級的絕大多數要補習, 學生大多花了很多時間在補習和音樂方面.

LS PRIMARY 課程廣泛而功課多, 高低年級都有學生要到補習社補習並做校內功課, 學生大多花很多時間在補 ...

想請教為何中學揀喇沙較增值?

原文章由 dailam 於 08-7-5 23:06 發表

想請教為何中學揀喇沙較增值?

因為另一間中學教得淺, 增值少, 學生更要靠自己. 如果入了較弱的三班之一, 更加難追上.

[ 本文章最後由 youma 於 08-7-6 15:50 編輯 ]

最重要都係小朋友同家長既級數

不過, 都聽過唔少例子...父母好叻但個仔就唔掂, 有些父母學識唔高但個小朋友科科攞a, 其實, 都要睇點配合...學校, 家庭及價值觀有莫大影響...有好的學校固然緊要, 但都要家長及小朋友的合作才成事! 點谷也好, 都要睇住小朋友的情況, 千萬不要人比人, 自己都唔同別人, 何況要小朋友同人比...我覺得讀書都好講氣氛, 兩間都好...只是男拔可以選擇(佢地認為特別好的五歲)學生, 而喇沙只能收oldboy及抽籤入去的, 但出來的結果就相差唔遠, 所以, 大家可以估到...

原文章由 overview 於 08-7-6 16:01 發表
最重要都係小朋友同家長既級數

youma, you mean DBS教得淺,所以增值少, 咁好容易,將所有課程有甘深教甘深, 甘就自然增值啦,但事實並不是這樣.

學生更要靠自己......事實正係甘,無論你係讀DBS, LA SALLE or其它名校與否,靠自己先至係最最最.......最重要, 唔係入左上述一間就可以靠地.

如果入了較弱的....更加難追上........所有一般學校都有一D所謂"精英班"或"非精英班"雖然好多時佢地都唔會講明,我相信LA SALLE 都唔例外, 唔好同話我知 LA SALLE 全無較弱班,班班都係精英班呀.

雖然我同你睇法有D出入,但多謝你既分享.


原文章由 youma 於 08-7-6 15:49 發表

因為另一間中學教得淺, 增值少, 學生更要靠自己. 如果入了較弱的三班之一, 更加難追上.

樓下讀喇小三既媽咪說, 喇小無分精o班, 喇中就唔知.

原文章由 mansdom 於 08-7-6 18:22 發表
youma, you mean DBS教得淺,所以增值少, 咁好容易,將所有課程有甘深教甘深, 甘就自然增值啦,但事實並不是這樣.

學生更要靠自己......事實正係甘,無論你係讀DBS, LA SALLE or其它名校與否,靠自己先至係最最最....... ...

小朋友係小學階段究竟係龍與鳳,真係言之尚早,
幾叻既小學都有較weak既學生
唔好彩入唔到名小學 (兩間都要睇彩數)
只要你係有實力, 間間都搶住收,
所以小朋友就算讀其他津/私小,
家長一樣不敢怠慢, 全力催谷,
如果kee得住係top 5
再+其他才藝, 呢兩間中學都唔難入

到中學真係要靠小朋友自己
‹ 上一主題|下一主題