用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 有冇人收到播道書院取錄信,請發表?
樓主: cheukue
go

有冇人收到播道書院取錄信,請發表? [複製鏈接]

原文章由 corliss_yu 於 07-10-1 13:59 硐表
多謝各位的回應 !!
其實,我也寫過信給校長的,或許,我不是一個好的媽媽。不過,我會繼續努力,努力為阿囡搵一間合適的好學校,我會繼續 2nd in 播道。 ...

沒有人天生便是100分的好媽媽, 要成為好媽媽是需要學習的, 這需要一個過程, 我也是在努力學習當中.

corliss_yu,

作為父母的,只能盡自己的能力給予子女能力所及的幫助和教導。而
作為一個單親媽媽的難處,更不是一般父母能想像的。不用過份要求自己,更不要有自責之心。

子女
學習比別人慢,也不是她想的,而她可能只是需要時間、耐性和接納。

EC 的勁爭實在是很大,或許只是十個揀一個,第一次不成功其實是正常的。只是未明白天外有天、人外有人的父母,將目光聚焦在自己的孩子身上時,便可能覺得學校沒有理由揀不到自己的孩子吧了。
繼續努力吧,機會還是有的!

Goodkids

原文章由 corliss_yu 於 07-10-1 13:59 硐表
多謝各位的回應 !!
其實,我一直也沒有給孩子壓力,也沒有責駡她,而她一有少少進步,我便鼓勵她,讚美她,只是她學習比別人慢。
我也寫過信給校長的,我們是一個單親家庭,可能有 D 影響,或許,我不是一個好的媽媽。不過,我會繼續努力,努 ...

有無人住tko區又未收倒信架,
我仲未收倒呀,好心急呀.

iwff
恭喜晒你仔仔入倒呀.

我都是住tko而又未收到信,相信是郵區關係,
明天應該有,我都好心急呢!
我只知道將中和將廣的朋友都收到。

原文章由 MMM888 於 07-10-1 21:56 硐表

iwff
恭喜晒你仔仔入倒呀.

MMM888,

多謝。我住寶林係星期六下午收到信, 但我朋友住我隔離屋苑卻仍不未收到信。

希望今日下午收到你的好消息啦!

iwff

原文章由 MMM888 於 07-10-1 21:56 硐表

iwff
恭喜晒你仔仔入倒呀.

係呀,拆完信個一刻,心情真係跌落谷地,我甚至乎鎖自己入書房,乜人都唔理,足足2個鐘,老公安慰我,亦被我趕走,最後我靜止下來兼老公一段說話,我想通了,他說"你估我唔失望呀!你幫寶寶報咁多間,我就剩係鐘意播道,但而家咁嘅結果係不變的事實,你發完脾氣後,好出嚟傾下下一部應該點做。"

原文章由 corliss_yu 於 07-10-1 23:38 硐表
goodkids : Snowberry :
謝謝你們的回應,其實我一早便知 EC 的競爭很大的了,而我亦一早就有心理準備是考不到 EC 的,但收信的時候,失望的心情還是令自己很 down 。

...

係啦,唔知點解,我隔離屋苑的朋友仔都收到信,
我都希望囡囡可以同你仔仔一齊做同學仔呀.
原文章由 iwff 於 07-10-2 08:51 硐表
MMM888,

多謝。我住寶林係星期六下午收到信, 但我朋友住我隔離屋苑卻仍不未收到信。

iwff

希望我地今日都會收到好消息.
原文章由 LV4 於 07-10-1 22:07 硐表
我都是住tko而又未收到信,相信是郵區關係,
明天應該有,我都好心急呢!
我只知道將中和將廣的朋友都收到。

唔好灰心,你已經好幸福,因有一個支持同好體量你的老公.
原文章由 codychan 於 07-10-2 08:53 硐表
係呀,拆完信個一刻,心情真係跌落谷地,我甚至乎鎖自己入書房,乜人都唔理,足足2個鐘,老公安慰我,亦被我趕走,最後我靜止下來兼老公一段說話,我想通了,他說"你估我唔失望呀!你幫寶寶報咁多間,我就剩係鐘意播道,但而家咁嘅結果係不變 ...

我都希望大家有好消息,不過我昨天都填定form,
諗住一收信唔得,就去學校交表架啦!

原文章由 MMM888 於 07-10-2 09:06 硐表
希望我地今日都會收到好消息.

恭喜各位新ec家長!

今次失敗了的, 不要灰心啊, 我上年第一次都係失敗, 所以好明白你o地o既心情, 我而家諗番起都驚 , 但我o地當時覺得應該利用呢次經驗, 一家人一齊上一課, 去學習面對失敗, 學習處理, 學習積極, 我o地一家開了會後有了共識, 要畀多次機會自己, 再試一次, 但要預定後著, 尤其小朋友呢, 要話佢知呢間唔收咪讀第二間o羅, 好孩子去到那裡都是好孩子!

記得上年這時間我的心情是:  希望時間快o的過去!

願 主賜平安予各人!
^_^

相信近似或有相同答案的父母應有很多, 小朋友表現相約的也應有不少,
其實收生準則係點呢? 學校睇重什麼呢? 有無人知呀?
會唔會跟住址, 父母職業及從那間幼稚園來有關係呢? 會唔會抽籤呢?

我住富康都係星期六下午收到信的,我個囡囡都成功入咗,好開心,其他家長GOOD LUCK la.
原文章由 iwff 於 07-10-2 08:51 硐表
MMM888,

iwff
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

恭喜你 Perrynmom,

Wendy有位小師妹是鄰居啦! 現在她每天都和一位中一播道姐姐手拖手一起行路返學, 每天都很開心, 不如明年你囡囡返學時一齊返學呀?

原文章由 PERRYNMOM 於 07-10-2 11:33 硐表
我住富康都係星期六下午收到信的,我個囡囡都成功入咗,好開心,其他家長GOOD LUCK la.  

Good idea and thanks for your warm welcome. Is Wendy at P1 now?

I had paid the deposit to school this morning.
原文章由 w+w 於 07-10-2 14:06 硐表
恭喜你 Perrynmom,

Wendy有位小師妹是鄰居啦! 現在她每天都和一位中一播道姐姐手拖手一起行路返學, 每天都很開心, 不如明年你囡囡返學時一齊返學呀?

...
希望囡囡係個健康快活B,將來係個開心快活人 :-D :-D :-D

Yes. P1A.

原文章由 PERRYNMOM 於 07-10-2 14:34 硐表
Good idea and thanks for your warm welcome. Is Wendy at P1 now?

I had paid the deposit to school this morning.

I got the letter today but mine is a 'on waiting list' notification.

I am not disappointed as the competition for EC seat was really intense. I believe it is around 1:9. We did our best and we trust our kid has the ability. In fact, our daughter and ourselves were quite relax during the interview.

To all parents, hope is still around.

Don't give up!  I also only got success in the 2nd round last yr.  I still remember at the 1st time failure, I had so so many questions why I failed.  We did review the performance of ourselves (me + my husband) but don't give pressure to your child.   You all still have chance!    I am glad that EC accepted my child.  He loves this school v. much.

很失望我們是不被接納的一個, 但見到有些是 "On Waiting List".  可否知道去年有幾多個是 "On Waiting List"。
‹ 上一主題|下一主題