用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 ~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間 ...
樓主: yauling
go

~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間幼稚園?? [複製鏈接]

Re: ~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間幼稚園??

Lam & Him,
i also want to have the information, thank you!

Re: ~急~有無家長既小朋友有"語言障礙"? 你地小朋友讀緊邊間幼稚園??

Hi Lam&Him,

Can you please PM me the details as well?

Thanks a lot!

Snoopywan

Yauling,

你可以嘗試啟思小學附屬幼稚園, 學校有小學,中學 Backup.
老師出名有愛心,活動教學,成績又好, 小兒曾在那兒讀幼稚園, 學校有一位嚴重弱聽小學生,但學校照顧周到,學生成績好, 曾接受"荷花親子雜誌"訪問.

ruby-cheng 寫道:
Yauling,

你可以嘗試啟思小學附屬幼稚園, 學校有小學,中學 Backup.
老師出名有愛心,活動教學,成績又好, 小兒曾在那兒讀幼稚園, 學校有一位嚴重弱聽小學生,但學校照顧周到,學生成績好, 曾接受"荷花親子雜誌"訪問.

我都有諗過, 不過聽日interview左聖三一先, 如果真係唔收就會考慮呢間....
你仔仔讀過呢間? 係邊區呀? 老師真係有愛心嗎?
因為有時d人話去學校睇下老師有無愛心, 其實我覺得都唔係好準.....thanks

醒目開學勳章

Hi Lam&HimM ,

Would you PM me the detail about "private speech therapy" in Prince Edward ?  Thanks!

Lam&HimM,
Can you pm me the info of your private speech therapy? Thanks.

yauling,

學校在九龍塘牛津道,
bk討論區也有討論,你可以參考.

yauling 寫道:
[quote]
ruby-cheng 寫道:
Yauling,

我都有諗過, 不過聽日interview左聖三一先, 如果真係唔收就會考慮呢間....
你仔仔讀過呢間? 係邊區呀? 老師真係有愛心嗎?
因為有時d人話去學校睇下老師有無愛心, 其實我覺得都唔係好準.....thanks[/quote]

yauling:

你有冇同小朋友去做評估,係唔係真係屬於「語言障礙」,情況又係去到邊呢,如果係打去社署。
如果係可以轉介到有兼收既幼兒園就讀,每個月有專業人士跟進,同每日有老師一對一有一小節時間上課,當然係針對小朋友需要。

唔知幫唔幫到妳,仲有一d資料,你可以去睇下。

仲有唔好咁擔心,俾咁大壓力自己ar!

www.swd.gov.hk/doc/downsecdoc/ipmanual_c.pdf

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_districtba/

唔該哂你呀!!!!
我有帶佢去做評估, 係有少少語言障礙, 但係未算好嚴重, 即係佢而家4歲半, 而得出黎個結果係3歲, 而家定時都有帶佢去上training, 同埋排緊政府, 其實唔開心係因為班主任方面既壓力同埋佢既處理方式, 今日已interview左新既幼稚園, 仲收左佢, 所以都放心左少少, 我仲即時同班主任講話退學, 佢既態度好似放下心頭大石咁, 只係講左句"咁都好既....", 所以我同個仔轉校應該係正確既, 而家唯有持續咁觀察下佢既進度, 及安心攪埋搬屋d野, 然後就等第2個"小魔怪"既誕生.....

sleepyBB 寫道:
yauling:

你有冇同小朋友去做評估,係唔係真係屬於「語言障礙」,情況又係去到邊呢,如果係打去社署。
如果係可以轉介到有兼收既幼兒園就讀,每個月有專業人士跟進,同每日有老師一對一有一小節時間上課,當然係針對小朋友需要。

唔知幫唔幫到妳,仲有一d資料,你可以去睇下。

仲有唔好咁擔心,俾咁大壓力自己ar!

www.swd.gov.hk/doc/downsecdoc/ipmanual_c.pdf

http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_rehab/sub_listofserv/id_districtba/

yauling :

唔駛唔該,情況唔係好差,我教過有語言障礙既小朋友,佢地只要keep住training,都可以升到理想既小學。
不過父母要擺上心機落去,唔係短時間見到成績,同埋唔好咁大壓力,小朋友feel到,覺得係自己令媽咪唔開心,so慢慢黎,而且新幼稚園個面都知佢既情況,我諗會好d。

點都好,有咩就同我地d媽咪傾。特別天氣轉涼AR!

另外,你預產期係幾時ar!保重身體ar!

sauling,

I have exactly the same experience as you.  My son having the same problem, and the kindergarten put pressure on me without any intention to help.  When I read your message by chance, it really touch my heart.  

My son is now 4 years old; he is now having regular training at 早期訓練中心, his situation improved these few months.  He will change to a new school from next week.  一齊努力!

大家好,

我其實一直都好擔心我個仔係咪有言語障礙, 雖然佢只得25mths, 人人都話男仔係遲講野d, 但我覺得佢仲好單字, 同埋d意都好唔準, 好似好難發音咁, 但佢有明我地講咩..

我同佢去健康院2yrs評估, 講野唔合格, 所以真係好擔心, 請問你地幾時發覺小朋友有問題, 或有咩我可以留意下? 對不起, 希望我咁問沒有令你們唔開心!
該用戶已被刪除

醒目開學勳章 王國長老

Hi 我有個仔,
我相信每個家長, 都想自己小朋友醒醒目目, 當初健康院suggest refer我個仔去睇speech therapy, 我奶奶可能覺得去"大口環"好難接受掛?! 死都話唔去, 我又覺得, 係咪男仔慢咋, 唔駛咁擔心下話.......
之後, 決定去做過正式assessment都好, 就一方面排政府(醫生話預左起碼半年, 而家都未有聲氣), 一方面去協康會登記青蔥, 而家上左約十堂, 我覺得有顯著進步lor! 由最初只識用手指, 發爛, 到而家, 佢肯主動講, 知道我地要求佢講咩, 雖然發音都係唔多準, 似bb話, 不過肯講, 仲開始識砌埋d詞語tim!
我都有d後悔, 點解唔早d應承排政府, 反正都有排等啦! 排左至算lor.....
個治療師姑娘話, 有d case, 去到k3, 可以train到同一般小朋友無大分別, 我都希望啦!
一齊努力!
我有個仔 寫道:
大家好,

我其實一直都好擔心我個仔係咪有言語障礙, 雖然佢只得25mths, 人人都話男仔係遲講野d, 但我覺得佢仲好單字, 同埋d意都好唔準, 好似好難發音咁, 但佢有明我地講咩..

我同佢去健康院2yrs評估, 講野唔合格, 所以真係好擔心, 請問你地幾時發覺小朋友有問題, 或有咩我可以留意下? 對不起, 希望我咁問沒有令你們唔開心!

CHARLOTTE_MON

謝謝你的回覆, 我會再問姑娘, 或者我都排定政府, 做過正式評估...

thanks!

ponysee 寫道:
  Lam&Him
       可否pm 資籽料給我 thanks![quote]
Lam&HimM 寫道:
你囝囝情況好嚴重?
我個女都講嘢唔清楚, 但上咗15堂之後, 就好好多啦
我係太子上private speach therapy, 350一堂, ok 啦
我囡囡讀st rose, 上完15堂之後都ok la, 有時要remind 佢要講正確的讀音咁都ok 喎, st cat 比好大pressure 你哋,
發音唔正好小事啫, 糾正咪okla
[/quote]

我都想要d 資料 thx ~~

我有個仔:

I would like to share my experience with you.  My son was discovered to have language late development when he is 2 yrs.  He has failed in the assessment by the health clinic.  Then, he has been referred to the assessment centre for future checking.  The assessment appointment was made after 6 months.  Then, we have referred to 早期訓練中心.  However, they have vacancy only after 13 months.  (My son starts Sep 06 when he was 3-9/12 yr)

After just a few months training, his situation improved a lot.  From only 3-4 words before to now he can speak completely sentences.  However, he sometimes still cannot express himself very well.  

Apart from training, parents should also be patient and coordinate with the training program.  i.e. spend every day at least 15 minutes playing with them.  instructing to do something, telling them what are you playing, telling stories... etc.  Parents support is really important.
[quote]
我有個仔 寫道:
請問你地幾時發覺小朋友有問題, 或有咩我可以留意下?

醒目開學勳章 王國長老

markmum
睇完你既經歷, 我真係興幸我早d的起心肝去排青蔥, 如果唔係, 可能今日我個仔都仲係原地踏步.......
你知啦, 就算政府排得到, 多數都要我就佢時間, 我呢d working mom點花得起咁多時間wor!

我有個仔,
所以勸你都係早d決定, 排左至算啦, 到時真係突然間仔仔肯講, 最多咪withdraw, 係嗎?

Charlotte_mom :

I did not know what is 青蔥; therefore, I only wait for the service provided by the government.  I am also a working mother, I usually take half day leave when my son has training.  I even quit my job from Nov 06 only taking care him.  Frankly, after 3-4 months training, he did improve a lot and make me not as tense as before.  Therefore, I will find a new job later.

You 're right, the earliest the best for helping our children. 我有個仔 : please arrange soon for your son la.

醒目開學勳章 王國長老

markmum
青蔥係"協康會"既一個半私家服務, 收$600/hr, 好貴啊 不過為左個仔, 貴d都要啦! 我而家去緊一星期一次, 6pm-7pm, 方便我放工至去都可以
而且協康會好有經驗處理兒童情緒問題(其他讀寫障礙, 自閉, 過度活躍等等), 我對佢比較有信心
‹ 上一主題|下一主題