用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正06/07高班..........繼續傾
樓主: Alexismama
go

培正06/07高班..........繼續傾 [複製鏈接]

Re: 培正06/07高班..........繼續傾

Alexismama
今次慘 la, 我坐開果架保母車打算十月開始吾做我地生意, 現在求冠忠加站, 仲難過登天, 佢地 HQ 李小姐連電話都吾聽, 蘇大爺有話無可能再加站, 我點算呀? 吾通要果女每日返學放學行20分鐘去另一個站上車, OH~ 我諗起都想死

冠忠
==> 對佢...我~~~    投降....無話可說~~~ :tongue:

susanne

咁點算呀        快快去處理啦, 李小姐會覆架, 你留電話比佢啦。

yma

咁你幫下我啦, 一係叫cathy接二少時接埋我阿女啦, 我放工去接返阿女返ok呀          咁我阿女又可以中和下你家d陽氣       

Ama

咦...有得諗喎...仲有邊個要"接送服務" + "暫託服務" 先....每個收番 $300 水...有 so.....     

yma

你係真唔係呀, $300/月, 我真係諗諗佢架       起碼阿女可以同henry佢地玩下, 一齊做下功課嘛, 我放工去接佢都好順路。  

包埋茶點喎, 唔該, 佢放學就叫hungry架啦     

Ama:

嘩~~~包茶點咁要收多 $200 皮先得...你個女大食哇...         

yma

$200 for 茶點     平均$10/份, 你provide 咩menu先, 攞嚟look look先啦       

壞消息, 冠忠李小姐覆左我, 佢話無可能加站比我地, 依家只好睇學校幫吾幫到我地 la, 不過都好渺茫

susanna

唉.. 咁我睇學校都做唔到d咩架啦, 我之前都話啦, 佢d路線, 學校都無批閱過, 一條唔合常理的路線都可以開        如果要改, 我估我地條線第一個應作出調動, 無論我同任何一個識路同識開車的人講, 對我地條線都擰哂頭     

你而家咁情況, 阿so生仲大條道理話你開學前無登記, 所以你果度無編站, 而家佢又點會加站比你呀.....

靚仔媽話佢度雖然有站, 但都full左, 如果靚仔要搭校車, 都要轉去另一條tko線, 真係......

咁而家褓姆車係咪confirm左唔做架啦??? 靚仔媽咪又話可能有彎轉ge     

預左佢會咁答我地架喇 .. 以前我"瀨"過野...依家知定...真係搬屋都要揾有站先搬得, 唔係的話...真係 c 得~~

Susanna...冇計....問學校...唉...你都知後果如何喇...不如問問依家你地架校車有冇得 referral or 再加多少少錢得唔得..??

SUSANNA 寫道:
壞消息, 冠忠李小姐覆左我, 佢話無可能加站比我地, 依家只好睇學校幫吾幫到我地 la, 不過都好渺茫

一於我開個 counter 響我屋企收留哂你地d細路, 你地放工黎湊喇...

收番 $500 per head...

再唔係...夾錢請個司機喇唯有... :cry:

不過.....唔係想潑冷水, 只係我對冠忠d格十分熟識...只有你就佢, 冇佢就你既, 就是這樣...咁喇..上到小學就好d架喇..話哂有 6 級, 每級 8 班 (total 48 class) 點都多d站架...會易搭好多既...

其實依家心情好煩, 無保母車又無校車, 點返學, 仲要返下午班, 都吾知邊個去接送好.

有家長提出包的士, 每日派兩名工人去接/送, 你們認為可行嗎? 安全嗎?

yma

搬屋要有站    ...............no no no,唔得架, 我ok夠有站啦, 由最初k1時係8.20左右上車, am class 9:00上堂, 但而家k3, 4:15落堂, 我最早5:45分接女, 但我無搬屋架喎, 何解 :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:

你應該話要搬去學校walking distance到的地方, 或有專人服待位小主人, 唔係都唔好要求咁多囉 :tongue:  :tongue:  :tongue:  :tongue:

唔好一支竹打c一船人, 我估冠忠都有好人架, 係阿so生唔聽我地的聲音啫, 佢只覺得我地家長係無理需索, 個個要佢將校車送到ok樓下, 其他佢都聽唔入耳     

阿so生, 求你大慈大悲, 體諒下我地做父母的心情, 一唔係你自己開架私家車試run下你自己編的路線, 睇下到底係我地家長無理取鬧, 定係你公司的司機無能, 未能完成你閉門造車下編出的偉大路線         最後仲有一個答案...............或者你試run完可以得到呢個答案     

susanna

如果真係有兩名工人同行, 安全是没有問題。但去到學校後, 工人如何安排? 回家還是在學校附近流連? 因都唔係近。

同埋只可接3個小朋友, 成本都幾高, 如果錢同工人的時間安排許可, 不如讓工人接送啦, 唔一定要包的士, 坐mtr都好快呀。

同蘇生係講吾到道理, 因我K1 時已同佢講將軍澳坐巴士出培正都吾駛半個鐘, 而校車要個多鐘頭好吾合理, 佢居然答我, 佢自己個小朋友坐冠忠校車, 都要個多鐘, 佢覺係合理, 所以當年我覺得同佢講野簡直係"廢"

保母車要今晚同佢再傾, 希望有彎轉.

另我們構思係, 一架的士坐五個細路由一名工人陪同出培正, 然後工人返家, 到放學時由另一個工人接回將軍澳. 其實這真係最最最壞打算.

而我亦有另一手準備, 就係要呀女早上到婆婆家, 因婆婆家附近有站(有位)可上校車, 但呀女生活習慣會受到影響, 如真係咁, 我就吾同工人續約省回3千多大元  

susanna

哈哈....乜呢d說話咁熟ge, 岩岩今學期開學阿女第一日搭校車, 咁同阿女同一個站的k1 mami, 同我笑一笑後就開始鬧阿so生, 我都好言相勸話係咁架啦, 唔好咁     佢係都話點解唔可以係ok樓下接, 一定要去出面, 我同佢解釋呢樣都好難怪, 一個區咁大, 如果兩個或以上小朋友係唔同地點出發, 搵個中間點都無可厚非, 但應該搵個地方比較安全同可以等一陣的, 因佢選的位置係又多車, 又常有police趕車, 你想等一陣都有困難架。 但個mami堅持要爭取, 仲話使入嚟只係兩三分鐘, 點解唔得, 我話如果每個小朋友都用多兩三分鐘, 咁一架車咁多小朋友, 加上嚟就唔係兩三分鐘, 叫佢將就下, 我己同阿so生fligh左兩年, 大住肚同佢fligh, (扮下可憐), 佢都只係話會同ee講要就下我, 等下我或如果我遅就返轉頭接阿女....     都好啦, 好過無      

咁個mami就話, 果個so生話, 自己三個仔女都係培正讀, 自己仔女都要行兩條街先搭到校車, 問我信唔信, 但之後佢就補充, 但早兩日我見佢老婆同d仔女係培正出現, 同埋佢自己架私家車係泊係培正入面架         

唉...呢d孰是孰非, 我都一笑置之囉        

我又返去我的原則, 凡事取個平衡點, 大家都會好d。  但如果阿so生真係唔可以退後一步, 反省下自己到底有無任何安排可幫下我地, 咁我地都只可以只求多福, 自己為子女作個比較好的安排就是唯一的方法     

susanna

1:5, 我唔贊成, 一來唔安全, 二來係超載, 的士未必肯做。 最重要係個工人的責任好大, 萬一有咩意外, 工人同太太都承擔唔起。

如婆婆可幫忙, 我會選擇去婆婆度, 生活習慣可以調校, 唔係太大問題   

susanna

今晚同褓姆車傾完, 記住報料, good luck

all

我走啦, 要去接女     

good morning~~

今朝bk c得好悽慘呀         
‹ 上一主題|下一主題