用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 東區b1女統一派位頭痛中...
樓主: Amanda-baba
go

東區b1女統一派位頭痛中... [複製鏈接]

maskedrider2158 發表於 20-4-15 10:29
回覆 Amanda-baba 的帖子

如果女仔肯定係b1成績,無理由乙一吾填比理羅士或張祝珊,因為係大家人人平等靠 ...
嘉諾撒同筲官排名差不多,但嘉諾撒係女校,乙2會不會嘉諾撒更穏?

Amanda-baba 發表於 20-4-15 13:28
直覺b1女仔多過男仔,女仔揀bps多過張,所以先揀張祝珊。校長只話乙1嘉諾撒90%機會入。
...

90%機會入,即係話B1生都收唔晒,統一全部係B1生,自己考慮下可信性了。為確保自己級頭學生一定入到,用自行位收又係正路喎~

再進一步,收自己學生近60人,外闖又幾拾,CS有無60% B1率先~

又除非,收自己部份B2學生係係自行收。咁,又似乎,B1C中學成績唔太似,無理由有10%自己B1生放出街,去用自行位收自己B2生㗎~

都係自己分析下啦~~~

mcl203 發表於 20-4-15 09:17
我無港東升中人數,亦無統一B1位人數,只可以用hkpapa啲數據和舊年B1位去估估下~~~

今年~3225人升中 ...

係喎,計漏咗港東兩間直/私小添,赤提和港同呢兩間小學都有呈分,但升中唔會行出街搶B1位,即係B1生派B1英中機會又大咗,似乎,夠晒了!

我如果係校長,我都會話「乙一先可以入,乙二唔可能入」,唔通話自己學校排第三第四都有人入咩!

直屬、聯繫,Band 1 生自行離場失敗,基本上乙一都會填返自己中學部。而 Band 2 想搏 Band 1 校嘅,都一定係搏乙一入返中學部。

如果校長話冇可能乙二中,咁可能係:
1. 個個 Band 1、Band 2 都係擺 CC 乙一,所以咪個個都乙一
2. 外闖生都乙一、二他校中獎,咁咪唔需要乙三四 CC。
3. 係吖,冇人乙二,但有人乙三四。

CC 知道自己唔係嘉諾撒最叻嗰間,所以自行會按成績,咁一定有 CPS Band 1 學校揀佢,咁自行收左佢都唔出奇。但嘉諾撒作風都係有叻學生一定係先收叻學生,西貢區、觀塘區唔少 Band 1 求自行離場嘅都會有揀 CC。

唔少直屬學校都係收 6-7 成自己人,當中一定有 Band 2。坑真都係聯繫,收 7 成,都係一樣有 Band 2 生。CC 亦係聯繫,升中 64% Band 1,咁你話裏面會唔會有 Band 2 生?

所以條問題應該問「有冇 Band 2 生擺 CC 乙一中獎?」「有」嘅話,你根本唔洗理咁多

1998Ruby1998 發表於 20-4-15 19:52
我如果係校長,我都會話「乙一先可以入,乙二唔可能入」,唔通話自己學校排第三第四都有人入咩!

...

你條問題直情係好有趣,校長答咗乙1 B1入都係90%,你建議問乙1 有無B2入,真係令人大開眼界。果10% B1入唔到係合理,B2反為有機會?~~~

mcl203 發表於 20-4-15 20:07
你條問題直情係好有趣,校長答咗乙1 B1入都係90%,你建議問乙1 有無B2入,真係令人大開眼界。果10% B1入唔 ...

咁可能係 90% 自己 Band 1 學生入,10% 係外闖去左其他學校,所以咪唔入  

Amanda-baba 發表於 20-4-15 08:12
回覆 mcl203 的帖子

一開始諗乙1張祝珊,乙2嘉諾撒。問過小學校長,佢話未見過有人咁樣入到嘉諾撒,嚇到我 ...
如冇睇錯, 樓主女係嘉諾撒級頭10名內? 你填嘉諾撒乙一, 肯定九成入硬! 另外一成相信係自行(或甲部)入左其他學校。嘉諾撒高質素學生外流情況普遍, 校長梗係想留人。

我女2018年升中, 填嘉諾撒 乙四都俾老師話太保守, 要我填多幾間誇區band1中學(借位)先收貨。阿女小學冇官津聯系學校, 所以要求Band1生選校策略都比較進取, 務求為學校整靚英中率。

始終係阿女讀, 睇下佢意願啦. 我當年都係問過阿女先填表。

1998Ruby1998 發表於 20-4-15 20:08
咁可能係 90% 自己 Band 1 學生入,10% 係外闖去左其他學校,所以咪唔入  
...

呢個答案相信得你領悟到~~~

hihihi 發表於 20-4-15 20:13
如冇睇錯, 樓主女係嘉諾撒級頭10名內? 你填嘉諾撒乙一, 肯定九成入硬! 另外一成相信係自行(或甲部)入左其他 ...

聯繫位係B1共抽嘅,可以係級一抽輸~~~

我諗可能要睇一睇CS嘅數據,CS印象中有唔少學生外闖嘅,豈止10%~~~

補番: 超過30%無原校升中,計埋男生~~~

hihihi 發表於 20-4-15 20:13
如冇睇錯, 樓主女係嘉諾撒級頭10名內? 你填嘉諾撒乙一, 肯定九成入硬! 另外一成相信係自行(或甲部)入左其他 ...
咁如果甲一乙一都嘉諾撒咪十成入硬?
‹ 上一主題|下一主題