用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問有無人讀天主教總堂區學校
樓主: 蜜糖媽
go

請問有無人讀天主教總堂區學校 [複製鏈接]

Wallsa626 發表於 20-1-19 01:50
我住喺中西區,平時坐巴士時見到有好多CMS 學生放學同工人一齊坐車去西環,學生們都會用英文溝通,但D英文 ...

不過我見學校都多外藉同歐亞混血兒!試問我真係唔識細分係咪菲律賓口音

我小朋友讀緊國際 上年19年7月報過呢間 今年6月打去敎育局話佢地有位 但係學校無回音 打電話去問 校長態度極差好寸話你要等~ 我話唔收唔緊要 想清楚知道答案係咪唔收 佢話唔知你小朋友點解要轉校 睇資料你要等(好寸的) ~我咪話咁我唔留資料了我唔報你哋了,其實我住離島 見有D外籍都轉到入去 我估佢哋簡外籍小朋友多

Katelychan 發表於 20-6-15 17:08
我小朋友讀緊國際 上年19年7月報過呢間 今年6月打去敎育局話佢地位 但係學校無回音 打電話去問 校長態度極 ...

呢間野好怪
話說今年派等唔好
想試下叩門
但佢網頁咩資料都冇
打去問都講到唔清唔楚
成功效左表都冇講幾時回覆
我唯有當唔成功

~~Pongki~~ 發表於 20-6-15 19:58
呢間野好怪
話說今年派等唔好
想試下叩門

近年知名度大咗 呢兩年自行超收
2019 大抽獎35/75 → 自行40/38
2020 大抽獎25/75 → 自行50/38

~~Pongki~~ 發表於 20-6-15 19:58
呢間野好怪
話說今年派等唔好
想試下叩門

我上年交表果陣話會打電話比我 但從未打過 我今個月打去問下 一開始個職員語氣都唔多好 再駁去校長度 校長態度極差 我唔明點解要咁寸
佢D語氣真罷明話比你知唔收你

Katelychan 發表於 20-6-16 00:08
我上年交表果陣話會打電話比我 但從未打過 我今個月打去問下 一開始個職員語氣都唔多好 再駁去校長度 校長 ...

我有朋友喺入面做學長教師會委員
佢幫我問過
學校話收到過百份表
但到今日都未call interview
唔知佢想點

~~Pongki~~ 發表於 20-6-16 08:18
我有朋友喺入面做學長教師會委員
佢幫我問過
學校話收到過百份表
我打去教育局問 原來好多家長都話要佢哋等 但係我住離島 見到有混血 外籍轉到入去
所以我估佢哋簡外籍收

有冇人知call左interview未

星期一收到 email, 星期五見

回覆樓主:

其實每年都有外藉生離開香港,可以嘗試插班,插班容易很多。
另外今年升中派位成績很好,基本上同本區小學看齊,算唔錯啦!

Poyau 發表於 20-6-15 20:10
近年知名度大咗 呢兩年自行超收
2019 大抽獎35/75 → 自行40/38
2020 大抽獎25/75 → 自行50/38

唔睇呢個post都唔知CMS現在咁搶手,六年前大女net 11派第14志願去,我喊住去註冊,幸好之後叩返第一志願。現在仲有咁多人比佢揀...

ktktktt 發表於 20-7-18 18:22

其實每年都有外藉生離開香港,可以嘗試插班,插班容易很多。

請問有無CMS今年升中派位結果

Poyau 發表於 20-7-18 22:23
請問有無CMS今年升中派位結果

天總2020 派位結果

Poyau 發表於 19-10-2 11:37

跟hkpapa名單 2019有兩成多升B1

寫 17-19,橫跨三年,應該係兩屆加埋嘅數據?

Usagicat 發表於 20-7-19 04:55
天總2020 派位結果

21 人入讀 band 1,應該係 97 人畢業,如果冇人走嘅話。

Usagicat 發表於 20-7-19 04:55
天總2020 派位結果

謝謝分享
天總2020年據升中名單有進步
但係名單上85人少於去年小五97人
今年小六人數有待確認

2020年 | 2019年
Band* 官津+直資
B1官津 20 (25.32%) | 11 (20.75%)
B1直資 2 (2.53%) | 1 (1.89%)
-
B1 20+2=22 (27.85%) | 12 (22.64%)
B2A-1C 0 (0.00%) | 1 (1.89%)
B2 5+4=9 (11.39%) | 8 (15.09%)
NR 46+2=48 (60.76%) | 32 (60.38%)
-
本地: 71+8=79 (100%) | 53 (100%)
國際: 6 | 5
海外: 0 | 4
-
名單上: 85人^^ | 62人^

2020年
B1* 22
英皇 4 SJC 1 皇仁 1 喇沙 1 |
SSGC 5 YWGS 3 SCGS 2 BPS 1 |
高主教 2
直資 2: 協恩 1 | 港同 1

B2* 9
SLS 2 | 何東 1 |
聖呂 1 信義 1
直資 4: 基信 2 啟思 1 培中 1

NR 48
張振興 1 | 鴨真 3 |
聖貞德 14 樂善堂梁銶琚 5 玫瑰崗 5
聖士提反堂 4 余振強第二 4
胡振中 2 北協 2
聖伯多祿 1 桂華山 1 柴灣馬登 1
明愛馬鞍山 1 培英 1 陳白沙 1
直資 2: STCC 1 漢華 1

國際 6
蘇浙 2 耀中 2 Kellett 1 宣道國際 1

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六61人(男30 女31)
^^ 名單上總數少於去年小五97人

2018-2019周年校務報告 (p.3)
http://www.cms.edu.hk/images/cms/School_Plan/Annual_Report.pdf

2018-2020 升中結果

2017-2019 升中結果

1998Ruby1998 發表於 20-7-19 12:39

天總2017-2019應該指呈分年度?
2019年升中名單 總數62人
2019年校務報告 小六61人
兩者有出入不過只係差1人

2018-2019周年校務報告 (p.3)
http://www.cms.edu.hk/images/cms/School_Plan/Annual_Report.pdf

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-7-19 12:39
呈分試玩兩年

17/18 P.5
18/19 P.6

學校寫 17/19 年度係無寫錯

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-7-19 14:50
呈分試玩兩年

17/18 P.5

剛剛腦殘諗左呈一 18 年開始,冇諗到 “五年級 17 年讀書”  

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 20-7-19 14:52
剛剛腦殘諗左呈一 18 年開始,冇諗到 “五年級 17 年讀書”
仲想炳你係度蒲左咁耐, 又經歷過咁都唔記得
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~
‹ 上一主題|下一主題