用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如何選擇將軍澳小學? 請過來人幫忙!
樓主: jj2004
go

如何選擇將軍澳小學? 請過來人幫忙! [複製鏈接]

Re: 如何選擇將軍澳小學? 請過來人幫忙!

哇...真係好Q呀~~~~~
我都有個細女,佢又係今年讀呀﹗不過未知讀咩班........

係呀﹗我大女讀上午低班A呀~~~

由 elaineho73 於 2005-06-14 17:00:31

琳琳小天使,

我個細囡今年9月先讀書。
你個囡讀A班?

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

琳琳小天使 寫道:

991129,

其實我仲想試報德望,但又要去佢學校拎form,就係辛苦d家長................。另外開頭亦有考慮陳守仁,但我驚車程遠,所以都唔會報呢間

由 991129 於 2005-06-14 21:50:43

引文:
--------------------------------------------------------------------------------

琳琳小天使 寫道:
其實我都係揀返近將軍澳區......好似優才、真道同臻美,呢三間我都已經寄左申請表

Thanks! Do you try other private shcools outside TKO?  

琳琳小天使,

你有冇諗過9月去報津貼?點解你去報直資同私小??

Elaine,

係因為我有得申請津貼,所以就報直資同私小,但如果我揀統一派位既學校,就無得申請津貼

琳琳小天使,

你介唔介意講你做乜野工? 政府工?
可以申請津貼禁好既?
我只係八卦.  

Elaine

琳琳小天使 寫道:
Elaine,

係因為我有得申請津貼,所以就報直資同私小,但如果我揀統一派位既學校,就無得申請津貼

緊係唔介意啦........因為我老公係公務員,所以咪有囉

琳琳小天使,

icic. 如果我係你, 我都學你禁做la.
係呢你住邊度處架?
仲有你個大囡有冇參加學校D興趣班?

Elaine

琳琳小天使 寫道:
緊係唔介意啦........因為我老公係公務員,所以咪有囉

我住觀塘.........我個兩個女都係同我老爺奶奶住,我無參加到學校既興趣班,諗住暑假個時先同佢再報出面個d

琳琳小天使,
我個囡話佢個班有幾個同學仔生水痘~
你有冇幫個囡打水痘針???
Elaine
琳琳小天使 寫道:
我住觀塘.........我個兩個女都係同我老爺奶奶住,我無參加到學校既興趣班,諗住暑假個時先同佢再報出面個d

請問有沒有小朋友就讀保良局方王換娣, 而剛剛派位結果又如何呢? 這間幼稚園是否比較容易入返保良局小學呢?
:

Elaine,

我無幫佢打水痘針......,咁你有冇同你個女去打呀?我都唔知學校有人生水痘,希望其他小朋友唔會比佢傳染到

琳琳小天使,

我個大囡讀K1之前我已經帶佢打左水痘針ga la~

Elaine

琳琳小天使 寫道:
Elaine,

我無幫佢打水痘針......,咁你有冇同你個女去打呀?我都唔知學校有人生水痘,希望其他小朋友唔會比佢傳染到

HI Elaineho,

最近我買咗本06年小一入學書. 佢話坑口區馮晴d成績出來唔錯! 我識好多人都話依家學校幾好. 因我女都係讀保良局幼稚園既. 所以8吓比你聽. 依間學校同將軍澳王永樹都唔錯既選擇. 唔好意思大家都想交換吓心得.可以嗎??? 我有時見到你個女放學既. 所以好面屬呀!!  :wink:
;-) :-)

細妹,

你見到我個囡放學?
你個囡讀邊間幼稚園呀? 都係讀緊K2?

Elaine

Elaine,

原來A班都有學生出水痘,係同我個女住同一個屋邨,上星期成個星期無返學,今日先返返學

HoHo2005

我仔仔都係方王換娣,放榜日D家長都說派得唔錯,一些派唔好的,黃永樹都即日收咗,放心啦,PLK幼 去 PLK 小係好D!希望幫到你

Hi Elaine,

係呀! 我成日都見到佢放學既! 我個囡都係讀保良局. 但邊係你講果間易澤峰. 而係厚德個間. 所以有間都見到佢既. 我都知道報黃永樹比較難. 所以我都係頭痛緊報邊間小學囉! 你有乜心水學校. 可以大家交換一吓呀????   
;-) :-)

各位媽咪

我囡囡派咗坑口馮晴,想問下這間學校好嗎?

細妹,
你係咪認錯人呀?
我個囡唔係讀厚德個間保良局ga~
細妹 寫道:
Hi Elaine,

係呀! 我成日都見到佢放學既! 我個囡都係讀保良局. 但邊係你講果間易澤峰. 而係厚德個間. 所以有間都見到佢既. 我都知道報黃永樹比較難. 所以我都係頭痛緊報邊間小學囉! 你有乜心水學校. 可以大家交換一吓呀????   

聽我家姐講"馮晴"係將軍澳好掂喎, in terms of 程度同小六派位.  恭喜你 la.
‹ 上一主題|下一主題