用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢? ...
樓主: ASBB2012
go

N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?   [複製鏈接]

dreamdream081 發表於 16-9-9 14:23
3x入到QC,不夠競爭

其他好多同學,都是全港精英,每間學校全級同2,3名
如果個仔喺軒小谷到"行"都係考3X, 入到QC恐怕都....! 當然, 唔排除有D仔係遲熟或遇強越強.

引用:Quote:dreamdream081+發表於+16-9-9+14:23+

原帖由 ok3 於 16-09-09 發表
如果個仔喺軒小谷到"行"都係考3X, 入到QC恐怕都....! 當然, 唔排除有D仔係遲熟或遇強越強.
...
Yes, 恐怕都全級考百幾……

ok3 發表於 16-9-9 14:38
...

據說... QC 幾自由下...

如果小學全靠家人谷先入到, 恐怕在QC 無運行...

回覆:ASBB2012 的帖子

其實都辛苦,考唔到心儀私小,作為家長,唯一能做就系搬屋抽奬。經此一役,真系唔想妹妹K3再interview(雖然妹妹已經有ESF offer, 但唔想兩姊妹分開),所以我話兩個值得博。

引用:Quote:dreamdream081+發表於+16-9-9+14:23+

原帖由 ok3 於 16-09-09 發表
...
見過有d case 係初中唔得,但一上到中三知要選科,立即發力,入到熱門科目,真係睇個人,其實讀書係靠自己的

回覆:N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?

Up

引用:系呀!舊年12月尾搬12網 +

原帖由 Naughty917 於 16-09-09 發表
系呀!舊年12月尾搬12網
請問係咪一月尾前要交到新地址比教育局?12月尾先搬,會吾會好少盤睇焗比貴租?謝謝

引用:Quote:原帖由+Naughty917+於+16-09-09+發表

原帖由 jackykwok815 於 16-09-10 發表
請問係咪一月尾前要交到新地址比教育局?12月尾先搬,會吾會好少盤睇焗比貴租?謝謝

...
盤系比暑假少,但12月平d,因為d業主怕年尾租唔出,又要過農曆新年,寧願減租都怕丟空幾個月。我系大抽獎交表前三星期去教局改地址。

醒目開學勳章 王國長老

Naughty917 發表於 16-9-10 12:22
盤系比暑假少,但12月平d,因為d業主怕年尾租唔出,又要過農曆新年,寧願減租都怕丟空幾個月。我系大抽獎交 ...

聖誕新年傳統上個市較淡。不過樓市嘅野真係好難講.....

引用:Quote:原帖由+jackykwok815+於+16-09-10+發

原帖由 Naughty917 於 16-09-10 發表
盤系比暑假少,但12月平d,因為d業主怕年尾租唔出,又要過農曆新年,寧願減租都怕丟空幾個月。我系大抽獎交 ...
謝謝回覆。其實我諗我同你當時情況差吾多,但我大仔係今年報小一,有個妹妹跟尾細2年。由於我地係天主教徒,有20分,今年競爭仲激烈,我地都諗住先放棄妹妹揀男校避開女仔果班,初時想自行報華仁同聖若瑟,但諗諗下呢2間實在太多人揀,等同將20分功能斷送,最後我地諗左自行報31網tak sun。再諗遠d,我地諗埋如果自行抽吾到,再搬去灣仔網大抽獎。我同太太都商量過,如果真係搬得去灣仔抽,代價大,一搬就吾止3到4年,都想雇及妹妹。我而家煩緊就算搬去灣仔都吾知點填大抽獎,究竟先填男校先?2年後妹妹再抽女校?定係填12網男女校一野過搞掂⋯⋯真係好難諗。定係除左12網搬?以我case,仲可以考慮其他網?

SingMom  搬屋一年就得啦!只要阿哥入左,阿妹會直入,唔使理住邊度。  發表於 16-9-11 18:57

引用:Quote:原帖由+Naughty917+於+16-09-10+發表

原帖由 jackykwok815 於 16-09-11 發表
謝謝回覆。其實我諗我同你當時情況差吾多,但我大仔係今年報小一,有個妹妹跟尾細2年。由於我地係天主教徒 ...
如真搬去12 網,其實女仔好抽過男仔,因為多一間熱門女校。

想兩個都益到抽軒小。

唔得叩門!

醒目開學勳章 王國長老

真實例子:我妹舊年搬出12網為抽獎。當時層樓600頭,今日到我細佬想搬,同一agent同一座,agent話預700頭!我同我妹都有在區內其他細A 8過,咁價錢真係無貨。大半年之間樓市已經升返晒。未來點,無人知。
我妹叩入嘅,但過程如坐過山車,幼稚園期間亦揀左名幼+比賽呢條路。我弟婦崇尚愉快童年,咩都無,我同佢講一定要play safe 。而且名校谷校都唔係你杯茶,唔好為搏而搏。

引用:真實例子:我妹舊年搬出12網為抽獎。當時層

原帖由 Charlotte_mom 於 16-09-11 發表
真實例子:我妹舊年搬出12網為抽獎。當時層樓600頭,今日到我細佬想搬,同一agent同一座,agent話預700頭! ...
補多句。。。

12網舊樓多過新樓好多,無論買租新樓都超貴。

如果新區搬去,居住條件係大打折扣。

究竟犧牲算幾大好個人,不過入果d知名學校,抽獎比考直私機會高得多。

醒目開學勳章 王國長老

retriever 發表於 16-9-11 14:01
補多句。。。

咁市區又有市區好處。方便、返工返學近,用錢買時間囉。
咁當然我都叫細佬,唔好為搬去12網而downgrade得緊要,環境太差果d就唔好揀囉。

引用:Quote:原帖由+Naughty917+於+16-09-10+發表

原帖由 jackykwok815 於 16-09-11 發表
謝謝回覆。其實我諗我同你當時情況差吾多,但我大仔係今年報小一,有個妹妹跟尾細2年。由於我地係天主教徒 ...
其實你有冇考私小做後補?而家香港交通咁方便,一個鐘頭內車程系可接受,況且你揀得德信,應該住油尖旺,返灣仔系okay.  如果唔諗私小,你揀12網一定揀男女校,咁唔洗玩多次,但揀軒小又浪費20分。12網各有支持者,有部分叩門又唔洗1-1-1。出年升小一比我地今年多4千人,所以一定要深思熟慮。可考慮先租後買,睇下習唔習慣,坦白講我真系唔慣,情緒會波動。所以我出年搬返屋企。
其實你一仔一女,有20分點解唔試11網聖彼得?聖彼得系一間評分很高學校,谷既情度同軒小不相伯仲。

引用:Quote:原帖由+jackykwok815+於+16-09-11+發

原帖由 Naughty917 於 16-09-11 發表
其實你有冇考私小做後補?而家香港交通咁方便,一個鐘頭內車程系可接受,況且你揀得德信,應該住油尖旺,返 ...
搬去中區,男仔升中都可能有D煩惱~~~

引用:Quote:原帖由+jackykwok815+於+16-09-11+發

原帖由 Naughty917 於 16-09-11 發表
其實你有冇考私小做後補?而家香港交通咁方便,一個鐘頭內車程系可接受,況且你揀得德信,應該住油尖旺,返 ...
據口碑,彼德比軒小谷得多。

實際上,軒小有聯繁位,亦係可以谷小d

chrischeung  個個都想谷入h班,谷系來自家長  發表於 16-9-11 15:06

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+16-09-11+

原帖由 retriever 於 16-09-11 發表
補多句。。。

居住條件系大打折扣。灣仔銅鑼灣太多人,好有壓迫感。d樓又舊,毫無保安可言(就算有security). 其實當你日日的士來回學校,12年既的士錢分分鐘平過裝修費同釐印

引用:Quote:原帖由+Naughty917+於+16-09-11+發表

原帖由 retriever 於 16-09-11 發表
據口碑,彼德比軒小谷得多。

實際上,軒小有聯繁位,亦係可以谷小d
問題系佢揸住20分,軒小無優勢。11網中學唔差。

‹ 上一主題|下一主題