用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢? ...
go

N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?  

純粹想了解下,小朋友K1女仔, 打算搬屋玩大抽獎,諗緊12定41網,有細佬跟尾~
感謝有經驗又無私肯分享的家長🙏🏻🙏🏻

醒目開學勳章 王國長老

無人知道入表人數,所以答你唔到。不過照睇家長中獎vs失望指數,應該唔至於得1/5人中呀。我自己估計(純粹睇家長反應齋估),7成中/3成唔中啦。

ASBB2012 發表於 16-9-7 22:17
純粹想了解下,小朋友K1女仔, 打算搬屋玩大抽獎,諗緊12定41網,有細佬跟尾~
感謝有經驗又無私肯分享的家長&# ...
入表或叩門都唔需要填寫自己係咪N無..

醒目開學勳章 王國長老

HK-MAN 發表於 16-9-8 14:00
入表或叩門都唔需要填寫自己係咪N無..

叩門可交portfolio

個人覺得12網好過41網,如果博Maryknoll,,好似得十幾%左右。
灣仔有3間1線女校、機會應該高好多,
如果揀男女校,軒小都應該好過九官、華德。
如果女校都ok,11網應該仲好

ASBB2012 發表於 16-9-7 22:17
感謝有經驗又無私肯分享的家長&# ...

如果是軒上, 我往年的估算是4成-5成半...

Maggielau46 發表於 16-9-8 16:06
個人覺得12網好過41網,如果博Maryknoll,,好似得十幾%左右。
灣仔有3間1線女校、機會應該高好多,
如果揀男女 ...
想請問軒小到底有乜好?是一線學校??是否很谷??還是係聯繫學校??是中文小學嗎??點解好似個個都鐘意??

wonglily  己前上午校,校長戲稱,學生返兩間學校。  發表於 16-9-8 17:35
wonglily  覺得已前上午校唔谷,家長就唔知。  發表於 16-9-8 17:33

kwokbobo 發表於 16-9-8 16:39
想請問軒小到底有乜好?是一線學校??是否很谷??還是係聯繫學校??是中文小學嗎??點解好似個個都鐘意?? ...

每年有近30 人入QC

kwokbobo 發表於 16-9-8 16:39
想請問軒小到底有乜好?是一線學校??是否很谷??還是係聯繫學校??是中文小學嗎??點解好似個個都鐘意?? ...
軒小聯繫皇仁、庇理羅士女子,仲有d去華仁、st paul ,男女校揀佢,可以第時細佬唔洗煩

回覆:N無人士:想搬屋去12網抽軒小,有没有1/5機會呢?

如果唔考慮直私,兩個小朋友系值得搬。你既情況只能考慮男女校,除非想玩2次小一呢個遊戲。我舊年尾搬12,今年六月抽中第一志願,而家唔洗煩,妹妹出年K3又唔洗同人爭,而家超開心。

回覆:Naughty917 的帖子

naughty917你就好!我自己係庇理羅士舊生,所以好想囡囡入到,但又有細佬,所以諗來諗去都係軒小最符合我要求
想問下你係咪又係搬去12網?

引用:Quote:Maggielau46+發表於+16-9-8+16:06+個

原帖由 kwokbobo 於 16-09-08 發表
如果父母跟足,考全級頭二十內,男入QC, 女入BPS 相對比較容易,好過係公海同全港尖子競爭。

課程唔特別教深,算舒服,始終係官小。

軒小真係一間唔錯的選擇。

引用:naughty917你就好!我自己係庇理羅士舊生,所

原帖由 ASBB2012 於 16-09-08 發表
naughty917你就好!我自己係庇理羅士舊生,所以好想囡囡入到,但又有細佬,所以諗來諗去都係軒小最符合我要求:h ...
祝你成功呀!

Naughty917 發表於 16-9-8 18:33
如果唔考慮直私,兩個小朋友系值得搬。你既情況只能考慮男女校,除非想玩2次小一呢個遊戲。我舊年尾搬12, ...
請問軒上和軒下係咪有咩分別??還是只是地點和上、下午校之分??如果15分係咪一定入唔到?叩門洗唔洗1-1-1呢?? thx

醒目開學勳章 王國長老

kwokbobo 發表於 16-9-9 02:29
請問軒上和軒下係咪有咩分別??還是只是地點和上、下午校之分??如果15分係咪一定入唔到?叩門洗唔洗1-1-1呢?? ...

當年上下午校,而家都變左全日,你當兩間學校好了。連校長都唔同。
15分應該無機會,因為年年必收生都收爆。
今年例子,軒上叩門無需要揀過都得,軒銅就話揀過頭兩位優先面試。
我妹個仔係111唔入軒銅,叩返入。兩間都係大概400人左右叩(跟報名表號碼估計)。第一輪已經揀一半人見。相信排位同portfolio都會睇(111似乎一定有得見)。

kwokbobo  thx  發表於 16-9-9 15:39

kwokbobo 發表於 16-9-9 02:29
請問軒上和軒下係咪有咩分別??還是只是地點和上、下午校之分??如果15分係咪一定入唔到?叩門洗唔洗1-1-1呢?? ...

通俗講話軒上活動, 軒銅谷D 抄寫多D...

不過軒上近30入QC, 唔進取你都唔好信啦...

但軒上無分精英班係事實...

軒上岩岩果年叩門申請人最少400幾人, 最後收10個, 小班教學..

叩門既都係跨區精英, 穿著名幼校服去考, 攞名私小OFFER 去考既大把...

想入最大機會, 幾時都係靠抽..

kwokbobo  thx  發表於 16-9-9 15:39

回覆:ASBB2012 的帖子

系呀!舊年12月尾搬12網

austism 發表於 16-9-8 22:43
如果父母跟足,考全級頭二十內,男入QC, 女入BPS 相對比較容易,好過係公海同全港尖子競爭。

課程唔特別教 ...
識得有人軒上今年考3x都入到QC

醒目開學勳章 王國長老

SingMom 發表於 16-9-9 13:40

正常丫,當一半女仔,即男仔排頭十幾,有聯繫位,又可抽獎。

SingMom 發表於 16-9-9 13:40
3x入到QC,不夠競爭

其他好多同學,都是全港精英,每間學校全級同2,3名

SingMom  夠唔夠競爭不是重點,重點係軒小既優勢,考3X都入到名校!  發表於 16-9-10 10:09