用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 最有價值playgroup
樓主: lvmh88
go

最有價值playgroup [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-12-29+發表非

原帖由 lvmh88 於 15-12-29 發表
你小朋友好叻叻!
是ftm嗎?我都個個星期去公園沙灘,希望有用啦。
Not ftm, 平日多數嫲嫲或姐姐帶去公園,假日先自己帶!小朋友之間互動好重要,其實pg既用處都係咁,但就有導師設計課程和遊戲;但上多幾堂會發覺有啲嘢自己都可幫小朋友訓練!

引用:Quote:原帖由+SCK824+於+15-12-29+發表你小

原帖由 tungtung12 於 15-12-29 發表
No, born in May
你小朋友真叻

Joyful 話如果有讀佢某D playgroup 嘅話, 會優先收 (佢哋張單張寫明)......大前提係樓主覺得Joyful 係唔係佢杯茶.

引用:York的PG對想入K1好有幫助 +

原帖由 busydaddy 於 15-12-29 發表
York的PG對想入K1好有幫助
絕對唔會,事實係上完pg連轉k1國際都仲wait緊,同埋york入面pg都有分幾隻,要special case pg先有用

pg對怕醜b同細b有用,但如果一心諗住repeat轉大b就不太需要

引用:Quote:原帖由+cameo+於+15-12-29+發表「好

原帖由 lvmh88 於 15-12-29 發表
「好多人」係咁同我講,但嗰啲人大多係一齊搵PN ,未有結果所以要自己搵料,上嚟問吓。

同意你所講上playg ...
我諗大部分人都係目標為本,只不過大家"目標"唔同。
有d人報某d playgroup係為左升某d幼稚園有優勢。但我自己會報d真係對囡囡發展有幫助既playgroup,裝備好自己,無論對考幼稚園、小學、甚至成年後出社會都有幫助,因為我覺得考到好既幼稚園唔一定考到好既小學。
我2個囡以前都係讀開某2間playgroups,除左對囡囡發展有幫助外,另一個報讀既原因係環境setup上,自己係屋企係做唔到。2個囡係同一年一齊入到同一間名幼,1個PN,1個K1,而果2間playgroups同任何幼稚園係冇connection。

引用:你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫

原帖由 tungtung12 於 15-12-29 發表
你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫時offer很滿意。個人認為,呢啲playgroup得個名,基本上同你考邊 ...
Same here

回覆:最有價值playgroup

我都係去對發展有幫助既playgroup~上左一年半~因為環境同導師都很不錯~可從堂上了解小朋友友不足~自己返屋企再教~無諗過要對報K有幫助~因為諗只要小朋友能掌握所有事~in邊間都一樣~但最終有不錯的K班offer⋯⋯諗諗下覺得呢個playgroup~其實可以用黎為考聖公會而作準備因為得佢考得最深

回覆:konew720 的帖子

可以分享你小朋友讀邊間playgroup嗎?

過來人,比咗好多錢上但真系覺得不值得因为阿你學的都系响我身上。最重要系揾有愛心,唔系以为什么名牌。因到頭來,你选的學校同你现在想的不一样。小朋友都有不同性格,要选适合他们的。如果錢不是问题,咁無所为,但如果無系,我情愿留番來比巨學游水

引用:過來人,比咗好多錢上但真系覺得不值得因为

原帖由 Guaichu 於 16-02-04 發表
過來人,比咗好多錢上但真系覺得不值得因为阿你學的都系响我身上。最重要系揾有愛心,唔系以为什么名牌。因 ...
同意同意。其實上Playgroup 都係俾小朋友多啲機會接觸其他人,俾家長同佢自己發掘下佢地既興趣同性格。等佢地可以為K果陣做好準備,有啲Playgroup 都會有俾小朋友準備K1面試既班,佢地會係針對唔同既方便。
名playgroup 多針對佢地自己相關既N班 範疇,方向反而窄左。
所以揀playgroup 都係睇課程方向&老師同小朋友既合拍度為主。(個人意見)

konew720 發表於 15-12-31 00:36
我諗大部分人都係目標為本,只不過大家"目標"唔同。
有d人報某d playgroup係為左升某d幼稚園有優勢。但我自 ...
可否PM playgroup 名?

It's not easy to get into Arts Plus  / Victoria Playgroup as they already screen out parents when u enroll for playgroups….

引用:我都係去對發展有幫助既playgroup~上左一年

原帖由 Yeahly_ly 於 16-01-04 發表
我都係去對發展有幫助既playgroup~上左一年半~因為環境同導師都很不錯~可從堂上了解小朋友友不足~自己返 ...
請問可分享係邊間playgroup 嗎?

引用:Quote:原帖由+Yeahly_ly+於+16-01-04+發表

原帖由 rmm9852 於 16-03-06 發表
請問可分享係邊間playgroup 嗎?
Pm u ar

i want to know the playgroup that helps to get into 聖公會, can you pls pm me too.  thank you.

bettyboo 發表於 16-3-7 13:07
i want to know the playgroup that helps to get into 聖公會, can you pls pm me too.  thank you.
I think not a special playgroup can help unless your kid is super smart…

同意!當初大女有上過民生的playgroup, 但是發覺與想像有出入,主要是一班太多人,好像老師講完如何做手工,家長自己同小朋友做,老師很小與小朋友交流,可能因為人多的原固!所以我們上了一期就停了!之後在ek的一位媽媽介紹一間中心上堂,要自己獨自上堂的,當初有擔心因為大女超怕醜內向,驚她不能適應,好彩老師好有經驗有愛心,大女喊了2堂開始收聲,而且真的改善了大女的害羞問題,起碼去面試終於肯開金口,以9月b來說,有幾間女龍校的offer完全是意料之外!非常感恩!

到細仔1嵗,我亦跟他參加同一中心的playgroup, 老師講到重點,不同的playgroup有不同的目的,視乎你著重玩樂,還是培養小朋友應有的規律和與老師的互動反應。細仔比較活潑,在家永遠坐不定,經常周圍走,返了playgroup後開始懂得要坐定定,識得等待,老師問他問題,他還未懂得說話,但是他會知道老師問他,他會望住老師吚吚丫丫,至小有eye contact, 有意識回應,嫲嫲亦讚他有進步!雖然大家都想考到好學校,但是讓小朋友學會守規矩,有適當的反應亦很重要!所以不要盲目選擇,可以讓小朋友嘗試,如果有進步就代表適合小朋友。

以上純粹是個人分享,因為當初幫大女預備面試時亦感迷網,無從入手,幸好在這裡得到熱心媽媽的介紹才得以解決,希望大家都順利入到心儀學校!

引用:同意!當初大女有上過民生的playgroup,+但

原帖由 小黑牛 於 16-03-08 發表
同意!當初大女有上過民生的playgroup, 但是發覺與想像有出入,主要是一班太多人,好像老師講完如何做手工 ...
可以PM 邊間中心嗎?thx

引用:同意!當初大女有上過民生的playgroup,+但

原帖由 小黑牛 於 16-03-08 發表
同意!當初大女有上過民生的playgroup, 但是發覺與想像有出入,主要是一班太多人,好像老師講完如何做手工 ...
可以PM 係邊間playgroup 嗎?

‹ 上一主題|下一主題