用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 最有價值playgroup
go

最有價值playgroup [複製鏈接]

係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園,升上PN時機會大啲。老老實實,有幾多個係真係幫到手?投資係係講回報的,所以想問吓現在考K的家長,以你哋經驗,邊個playgroup 係最有價值,最能幫手升回該校(或有關連)的幼稚園呢?
1) Artplus
2) Hong Kong Preschool
3) Cannan Kowloon Tong
4) 九龍城民生
5) 學之園
6) St Catherine (一年一度Christmas playgroup, 新開疑似有關連的Pebbles)

歡迎加插不同playgroup而又可幫助升幼稚園的一齊討論。

利申:考緊PN,上過兩期民生但決定唔再上。都有上過剛過去的SC playgroup,但唔報Pebbles。

20    0    0    0

回覆:最有價值playgroup

你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫時offer很滿意。個人認為,呢啲playgroup得個名,基本上同你考邊間k1唔會有幫助。

引用:係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有play

原帖由 lvmh88 於 15-12-29 發表
係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園,升上PN時機會大啲。老老實實,有幾多個係真係幫 ...
「好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園」⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

咁要先睇同你講嗰堆人成效,佢地都「咁多人」,應該已經俾到效果你睇⋯⋯⋯⋯

我仔冇返N,亦冇理所謂相關嘅pg,今年K1 offer有6個(全部happy school)。最重要都係睇番小朋友需要!返pg目的並不是只為名幼,想入名幼亦不是返邊間pg就大機會,兩歲幾人仔,反而睇性格及面試當時心情行先

~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+15-12-29+發表係搵

原帖由 cameo 於 15-12-29 發表
「好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園」⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

咁要先睇同你講嗰堆人成效,佢地都「咁多人 ...
「好多人」係咁同我講,但嗰啲人大多係一齊搵PN ,未有結果所以要自己搵料,上嚟問吓。

同意你所講上playgroup 唔係單一目的為咗上該幼稚園,但無可否認,呢一個係最大原動力和影響因素你揀咩playgroup。當然大前提係你相信playgroup 可幫助小朋友發展,唔相信的話就另當別論。個人覺得係有幫助,特別對於我呢啲雙職父母,得一個小朋友,而且要靠工人同四大長老嘅,playgroup 可讓小朋友接觸多啲其他人,學懂坐定定,玩完玩具放好。

開呢個post 其實係想睇下有冇邊個playgroup,係真係幫到搵幼稚園,我自問目標為本,幫唔到手就早啲跳船算啦

引用:你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫

原帖由 tungtung12 於 15-12-29 發表
你提及既playgroup一個都無上過。今年k1暫時offer很滿意。個人認為,呢啲playgroup得個名,基本上同你考邊 ...
非常同意,同返邊間pg無關!我只上過CPDA, 團購試堂果啲,龍中b由歲幾到兩歲共上過不多過三十堂,冇上面試班,有KV, SC offer!  反而多帶佢去戶外如公園、沙灘、同其他小朋友玩仲有用!

引用:Quote:原帖由+tungtung12+於+15-12-29+發表

原帖由 99dogdog 於 15-12-29 發表
非常同意,同返邊間pg無關!我只上過CPDA, 團購試堂果啲,龍中b由歲幾到兩歲共上過不多過三十堂,冇上面試 ...
你小朋友好叻叻!
是ftm嗎?我都個個星期去公園沙灘,希望有用啦。

引用:Quote:原帖由+tungtung12+於+15-12-29+發表

非常同意,同返邊間pg無關!我只上過CPDA, 團購試堂果啲,龍中b由歲幾到兩歲共上過不多過三十堂,冇上面試 ...
中晒。我都係貪近上過幾堂cpda.之後盡量放工放假帶佢出去玩。感恩有幾間龍校或半龍offer.

puichingforsure   very good!!  發表於 16-3-7 10:22

係!我覺得帶多啲小朋友周圍去玩仲學得多野!

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-12-29+發表非

原帖由 tungtung12 於 15-12-29 發表
中晒。我都係貪近上過幾堂cpda.之後盡量放工放假帶佢出去玩。感恩有幾間龍校或半龍offer.

...
你小朋友是否大B

引用:係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有play

係搵幼稚園PN時,好多人都同我講要搵有playgroup的幼稚園,升上PN時機會大啲。老老實實,有幾多個係真係幫 ...
本人小朋友上年超細仔,上咗ms playgroup, sc playgroup 但waiting, 今年再考,全部有offer. 其實關鍵在於小朋友是否大B 及interview 表現。如果父母係專業人仕如醫生,律師可能會有些分加。

真心覺得讀邊間PG同考到乜野KG冇關。如係新手父母上下D有關小朋友成長發展的playgroup 會有D幫助、學下唔同月齡有D乜野遊戲玩具能幫助小朋友發展。

我冇上過呢d playgroup,但都想知有冇幫助,因為我都相信有。有冇其他媽有實在分享?

引用:我冇上過呢d+playgroup,但都想知有冇幫助

原帖由 sala222 於 15-12-29 發表
我冇上過呢d playgroup,但都想知有冇幫助,因為我都相信有。有冇其他媽有實在分享?

...

樓上咁多位都話冇咩關係...但其實有啲學校,少位又多人考嘅,都傳話要留位比playgroup. 好似樂基,啲人都係咁講㗎,artplus 就更加唔洗講啦

引用:+本帖最後由+lvmh88+於+15-12-29+13:36+編

樓上mama都係想話自己小朋友唔使靠playgroup關係入名幼。我小朋友都有名幼offer,但我相信讀playgroup有一定幫助。

引用:Quote:原帖由+lvmh88+於+15-12-29+發表本帖

原帖由 sala222 於 15-12-29 發表
樓上mama都係想話自己小朋友唔使靠playgroup關係入名幼。我小朋友都有名幼offer,但我相信讀playgroup有一 ...
請問你小朋友是讀名幼本身的playgroup嗎?

我無上過pg, pn & k offer不錯。識人有上ms 或 sc pg,但只得waiting

引用:+本帖最後由+lvmh88+於+15-12-29+13:36+編

以前我個囡返tst little gym, 格嚟就係 arts plus, 係知道啲家長話呢間入 victoria 有priority? Also, tutor time playgroup 都會priority 收返入 PN (我個囡以前返 tutor time playgroup, PN 入咗方方, 出年K1 轉根德)

原帖由 SCK824 於 15-12-29 發表
你小朋友是否大B
No, born in May

York的PG對想入K1好有幫助

以前讀過tutor time playgroup
但結果無讀到pn
後來覺得佢pn收咁貴, 你肯俾實讀到, 根本唔使上playgroup
‹ 上一主題|下一主題