用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 [deleted]
樓主: CapricornO
go

[deleted] [複製鏈接]

回覆:Mrs.TamC9 的帖子

咩為之名幼先…

睇嗰d 50强幼稚園排名表/定係以報讀人數多少/定係學術好寫幾多字/定係可以入好嘅小學?

每個人心目中嘅名幼都唔同,在乎睇你小朋友適唔適合間學校…

佢總校香港靈糧堂,今年喺個表度排第二,但佢出名學術性低。咁你覺得佢係唔係名幼?我個人唔會為左名幼而報,名牌係虛幻嘅,實際教好我小朋友嗰間就係最好的了。

引用:咩為之名幼先… 睇嗰d+50强幼稚園排名表/

原帖由 bennyeva 於 14-09-12 發表
咩為之名幼先…

睇嗰d 50强幼稚園排名表/定係以報讀人數多少/定係學術好寫幾多字/定係可以入好嘅小學? ...
Yes!! 不能同意更多

上年LLao係收細B既,但唔知今年是否一樣!

回覆:Moonlight819 的帖子

九龍靈糧堂同香港靈糧堂係唔同機構,無直接關係既學校,完全各自獨立嫁。而香港靈糧堂一共有6間分校,九龍靈糧堂就九龍城1間。係兩回事~

我個仔而家喺藍田靈糧讀K2,由N班開始讀起,直至而家為止,我對學校非常滿意,老師好有愛心,而且學校透明度高,家長可參加早會、午會,又有好多其他活動讓家長可以了解小朋友上課時的情況,兒子讀得十分開心!

引用:上左幾堂PN+,+只係1.5小時,+但係見每次老師

原帖由 CapricornO 於 14-09-11 發表
上左幾堂PN , 只係1.5小時, 但係見每次老師都用差唔多45分鐘時間點名同講解活動詳情等等, 比我想像中既活動 ...
請問樓主係咪講緊ling liang? In Tsuen Wan?

回覆 mommie0306 的帖子

I remember the yr my girl attending the cu off is 31 Oct.  but the policy may change so better check w LLAO again.  I think this school is good for small b as the weekday one is accompanied and only sat they will go to school alone.  Also the teachers are very caring and less academic focus.  If u aim for their kindergarten its better to attend from pn.

但藍田PN 收生人數好少..得上下total 4班,每班2x人only

Now my kid studying in PN < 2 year class> In lam tin.
There have 3 teachers in a class that have 23 students.
I like the most is there have intranet where teachers upload the daily life photo of the kids .

回覆:CapricornO 的帖子

我返緊天后學前班,但我覺得好好呀!
老師很細心,而且好互動
點名係會點好耐,但點名其間老師會經常讚小朋友,例如佢坐得好靚/有拍手/有耐性,而唔係齋叫名,跟住小朋友答到!
所以真係好視乎家長點睇。

我仔都係TWLL今年PN. 其實新校新老師亂或蝦碌位就預佐的. 初初我都對老師或流程失望的. 不竟就算以playground價錢同standard去比較,TWLL當時頭1星期都係比出面的略遜一籌. 但上佐3星期, 我覺得老師係有少許改善到的, 亦都感覺到學校同老師係有心改善. 見到佢O地有積極的改善心, 我反而安心佐.

回覆:Bunnygirl 的帖子

回覆:sasa822 的帖子

上左三星期,同大家分享下。就我所見老師除左有繼續好有愛心常鼓勵學生之外,上課流程亦有好大進步。第二個星期已經開始走出課室,亦去左其他區探索。我小朋友好開心,日日都叫住番學,而家又學唱校歌又跳舞,仲記得老師個名喇

至於老師方面,其實一班兩個老師,我睇得出其中一個老師應該較有經驗,另外一個較新,舊老師帶新老師,正常無問題喎,好令我surprise 嘅係個新嘅老師pick up得好快,好上手喇&#128077;

整體來説好滿意,淨係希望快d有相睇

回覆 bennyeva 的帖子

咁你小朋友真係適應得好好喎! 我仔又未至於話鍾意上堂, 但至少佢覺得自在.
希望學校可以好似某些學校咁, 可以係網上俾現讀生家長login 睇下, 1,2星期update 下d 相.

回覆:sasa822 的帖子

聽講K1已經有得login, 可惜學前班未有…我都好想快d有相睇…

我個囡而家日日起身就話要番學,晨早要我播校歌比佢聽,可能佢性格比較外向所以適應得ok

就我所見第一堂成三四個學生喊,到近排先有一個半個喊,d小朋友適應得好快

‹ 上一主題|下一主題