用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 康傑11月只interview 歲半大b,咁即係cut 531前出世? ...
樓主: jchan610
go

康傑11月只interview 歲半大b,咁即係cut 531前出世? [複製鏈接]

hobby 發表於 13-10-7 14:03
我早幾年已是先見大B再見細B, 我個囡是11月細B, 學校是在開學前(8月)打電話來約面試, 但只有PM位, 全日班及 ...

我個女6月出世,同一遭遇,而且我只有報AM

唔鬧佢對唔住個女

ling142367 發表於 13-10-7 00:04
唔係架,唔好罵住,康傑會留部分位俾細b架,學校唔止安排一輪interview, 大約夠歲半先可以in,往年係咁的

...

有留,不過只有PM,明唔明?

引用:Yes...但佢地又比六月b報名!收埋$30報名費

原帖由 meluvmeme 於 13-10-05 發表
Yes...但佢地又比六月b報名!收埋$30報名費先講11月一定無面試,只作後備,劲不公平!

...
當然不是,有兩次面試,細B出年面試,好公平,我上年interview 時才知有兩次

引用:擺明只收大b,早知果日唔交表,得果兩班,

原帖由 halflower 於 13-10-05 發表
擺明只收大b,早知果日唔交表,得果兩班,收得60個,waiting 200人都唔知到我個細b 未!

...
吾止六十

回覆:康傑11月只interview 歲半大b,咁即係cut 531前出世?

其實大部份幼稚園都會將priority俾大b先,有冇學券都係咁,只要出名啲多人報既學校就有得揀學生,唔係剩係康傑一間係咁。正如公司請人,有得揀都揀大學生先啦,呢個係現實。如果真係好想讀嗰間學校,細b既家長都可以考慮等多年做大b

引用:其實大部份幼稚園都會將priority俾大b先,

原帖由 TabbyDong 於 13-10-10 發表
其實大部份幼稚園都會將priority俾大b先,有冇學券都係咁,只要出名啲多人報既學校就有得揀學生,唔係剩係 ...
6月出生都叫細B?

佢對大B有優先冇所謂,但係如果你唔會第一批見我,仲有位先叫我上去面試,你早D同我講,唔好浪費大家時間。

不知所謂既學校!

回覆:康傑11月只interview 歲半大b,咁即係cut 531前出世?

每一間幼稚園都係咁,唔洗太勞氣。大多數學校係要小朋友足18個月先做interview. 所以計返條數,6月b 咪要第二輪。

相信大部份既學校都未必公開晒收生既標準,做家長如發覺有唔清楚都可以係報名前打去學校問,不過我相信有時接線嗰個都唔一定清楚晒,但起碼係conversation入面會比較了解學校同教職員係點

你地誤會學校啦! 我係現有N班家長, 仔仔係8月B, 亦見每班都有8月打後的BB, 無錯, 佢地係鐘意收大B, 但有邊間唔係呢? 其實根據佢地講, 佢地係有位留比細B O既, 雖然小D, 但都有, 佢地話細B咁早來IN都IN唔到D咩, 所以會遲些先叫佢地來IN, 不過你要有心理準備細B多數係下午班。

引用:Quote:原帖由+TabbyDong+於+13-10-10+發表

原帖由 doggy2013 於 13-10-10 發表
6月出生都叫細B?

佢對大B有優先冇所謂,但係如果你唔會第一批見我,仲有位先叫我上去面試,你早D同我講, ...

康傑係我心目中第一志願,可惜佢第一輪只見31/5前出世的,我個仔6月頭出世,差少少,希望佢真係留位比細b啦(6月都叫細b真係離哂譜!)不過上次問校長佢都好保守咁話要睇第一輪面試收生情況如何先知有無第二輪面試喎

我個B係6月B, 收到信11月有得interview

引用:我個B係6月B,+收到信11月有得interview

原帖由 Predation 於 13-10-12 發表
我個B係6月B, 收到信11月有得interview
請問你係咪青衣康傑?幾時收到信?

請問有冇媽媽收到馬安山康傑信呀?

我都收到信啦。十一月九日但下午in, 我係海怡康傑。

回覆:Predation 的帖子

我仲未收到信,請問係邊間康傑??

引用:Yes...但佢地又比六月b報名!收埋$30報名費

原帖由 meluvmeme 於 13-10-05 發表
Yes...但佢地又比六月b報名!收埋$30報名費先講11月一定無面試,只作後備,劲不公平!

...
你冷靜d先啦。佢地有兩輪面試的,無話只收大仔,只係等細b再大少少先in,到時識多d野,唔係仲好咩?我小朋友係11年8月b,N班黎講係細b, 係第二輪面試,都收佐。我識得有人大b都唔收。

引用:我個囡今年果班好多8月B,佢真係有留位比細

原帖由 Cheerfulfish 於 13-10-07 發表
我個囡今年果班好多8月B,佢真係有留位比細B出年interview, 仲係Am offer, 請不要唔清楚就駡人執笠,要身教 ...
係啦,d說話好難聽,又唔清楚個事實就下判斷

引用:Quote:ling142367+發表於+13-10-7+00:04+唔

原帖由 doggy2013 於 13-10-08 發表
有留,不過只有PM,明唔明?
你講緊邊間呀?我小朋友嗰間唔係咁喎

MuiC 發表於 13-10-13 14:22
你講緊邊間呀?我小朋友嗰間唔係咁喎
青衣
‹ 上一主題|下一主題