用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 年齡歧視?
樓主: garygary13
go

年齡歧視? [複製鏈接]

garygary13 發表於 12-11-27 12:30
回復 suki9876 的帖子

SC, KV, 培正 我阿B就已經無得報

ME TOO~~

不過有時諗,D學校講明都好既,唔駛報; 總好過有些比你報,但又好高%唔收咪仲衰!!!

回復 garygary13 的帖子

請問 SC 同 KV 限幾多月前的B申請呢?
我淨係知培正是 1/11/09 - 31/10/10

其實咁樣, 會唔會搞到D人唔想年尾唔生B呢?

係好唔公平~ 我個bb 8月都只收pm offer or no offer~ 年尾更加啦~
好多人宜家都plan住生大仔or大囡....~.~

fracfrac_baby 發表於 12-11-27 18:15
其實咁樣, 會唔會搞到D人唔想年尾唔生B呢?
依家已經係咁啦。

引用:Quote:garygary13+發表於+12-11-27+12:30+

原帖由 pisontam 於 12-11-27 發表
該帖被管理員或版主屏蔽,或作者被禁止/刪除
現在有的學校就是這樣,面試只考阿仔識看識讀A-Z,細仔邊有機會,就是浪費大家時間的例子。
至於第二年做大仔的機會,當然打哈細梗係贏面大,但到p1,現在有些學校只收當年birthyear, 即不收超大仔!

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-27 22:07
現在有的學校就是這樣,面試只考阿仔識看識讀A-Z,細仔邊有機會,就是浪費大家時間的例子。
至於第二年做大 ...

咦..我又好少見p1剩係會收當年仔wor,多數都係5歲8-7歲起碼我大仔舊年考的都收超大仔

回覆:年齡歧視?

其實不只小學,有些幼稚園都是這樣!

marcuscyrus  幼稚園我知有,但小學真的少聽,起碼最大的幾間都沒有  發表於 12-11-27 22:39

回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

阿仔識看識讀A-Z, 俾佢睇多幾次 ABC song 就會識....

加油呀~~唔好放棄....

我個仔係11月B,佢都識左一兩個月

marcuscyrus 發表於 12-11-27 13:00
我個人覺得細b 的機會不比大b細哦,當年可以試,唔得還可下年再來。最慘7-8月o個班,大又唔夠人大,細又唔 ...
Agree!無奈中

sallyksleung 發表於 12-11-27 22:40
Agree!無奈中
加油,我家細佬8月,當年我同佢考左4間only,不過都成2年前啦,世界唔同哂

回覆:anzenchitai 的帖子

想問乜可以有兩次大抽獎機會架咩?點樣?唔係好明?

引用:做細b都唔差,以大b身分報出名的幼稚園,機

原帖由 anzenchitai 於 12-11-27 發表
做細b都唔差,以大b身分報出名的幼稚園,機會高啲,雖然遲了一年入讀幼稚園,但可試試早一年報小一,只要九 ...
???

回復 fracfrac_baby 的帖子

我都係咁話,第日6﹣12月係冇人會生細路。各院校即管繼續歧視啦。

引用:回復+Heyheyjoyjoy+的帖子 想阿仔識看識讀

原帖由 harris33 於 12-11-27 發表
回復 Heyheyjoyjoy 的帖子

想阿仔識看識讀A-Z, 俾佢睇多幾次 ABC song 就會識....
謝謝鼓勵!經過一輪訓練,阿仔識咗,只是用填鴨方法,小朋友吸收力強,模仿力更強,個人覺得本末倒置,間間幼稚園都話陪養小朋友主動學習。。。到頭來原來是填鴨。

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-28 10:55
謝謝鼓勵!經過一輪訓練,阿仔識咗,只是用填鴨方法,小朋友吸收力強,模仿力更強,個人覺得本末倒置,間間 ...
我可能依家都脫脫地節,不過我8掛去睇下出results的post,似乎都有家長說孩子面試沒答對全部題目都有收,全對了又不收,我相信還有不少其他因素影響的,禮貌/能否安坐/反應/與媽媽的互動等等

lovecupid 發表於 12-11-27 14:39
坦白講,我都唔鍾意在同一個出生年度cut尾唔收細B
但你可以當佢係送咗個機會俾你出年做大B。
作為細B家長, ...

同意, 聖瑪加利大就正是這樣, 佢照收細B表, 仲收埋你$30報名費, 但實際佢又唔會收細B, 呢啲學校比好似大坑真光講明收到9月B的更差勁.

引用:我個人覺得細b+的機會不比大b細哦,當年可

原帖由 marcuscyrus 於 12-11-27 發表
我個人覺得細b 的機會不比大b細哦,當年可以試,唔得還可下年再來。最慘7-8月o個班,大又唔夠人大,細又唔 ...
係口羅.....變相细b

Heyheyjoyjoy 發表於 12-11-28 10:55
謝謝鼓勵!經過一輪訓練,阿仔識咗,只是用填鴨方法,小朋友吸收力強,模仿力更強,個人覺得本末倒置,間間 ...
我認識一個3月大B和我孩子( 11月 小B) 一起考某幼稚園的K1, 人家連說話都未懂(爸媽未懂叫), 我孩子in時接近全中( 穿珠仔唔多得, 因為家中的穿珠仔有支筆幫助的, 但 in 時只得條鞋帶), 结果人家收了, 我孩子 waiting。
In 維記我孩子也是全组人最懂反應的, 昨天收信也 reject 了 ( waiting list)。

見多了就没太大反應,平常心看待。

世事無常........
我反而覺得學校在乎家長多於小朋友
因為小朋友仲有一年先入學,仲會有極大空間進步同成長。
家長都幾十歲人,變得幾多,但就最影響小朋友
分分鐘老師問小朋友問題,其實隻眼係睇緊家長。
‹ 上一主題|下一主題