用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解band 1 會派到去band3中學?
樓主: donomother
go

點解band 1 會派到去band3中學?   [複製鏈接]

jcctiu 發表於 12-7-10 20:44
Band 1 學生在統一派位如果沒有填錯表,就算你的隨機號碼是全香港最後,都絕對沒有可能派到 Band 3中學,不過如果填錯表就例外.有時學校的號碼例如387和378真的很容易弄錯,特別是不小心將一些Band 3學校號碼填在甲2或甲3兩個位置就一定會中獎. ...

除了家長填錯表外,大家有沒有考慮到有可能入電腦時入錯數字呢?

家長為自己子女只填一張表都可能填錯,但政府內負責將家長手寫的表格輸入電腦的公務員,要處理大量的手寫表格,會否錯看錯或輸入錯呢?由於資料輸入後不會交回學校/家長確認,錯了有誰知呢?

公開試考生想確認試卷沒有改錯分可以查卷;但家長想確認公務員有否輸入錯了又可以怎樣呢???

kswiss  咁恐怖?? 真係冇諗過. 咁就真係唔好彩!  發表於 12-7-10 23:46

乙部的玩法是所有的band 1生都派到位後band 2生才開始派。所以band 1生的隨機號碼不論多差都會比band 2 生有優先。可能這位小朋友是band 2又或者是如Collon講有人打錯字。

回覆:tungwai 的帖子

派完每個band1生,才開始派band2生的

其實樓主的朋友有沒有誤會,點解會將兩兄弟的成績好壞來比較就知道邊個係乜野banding!阿哥選陳瑞祺,細佬重唔係揀band 1學校。

我地係呢度都講過萬千遍要返去問老師,自己很難估計。就算兩兄弟係同學校都有很多隱藏的調整分數據,我地家長係唔會知,學校老師係唯一可以解答你的人。我唔知你朋友有沒有請教老師,雖然有些老師都係隨口up,但我見到樓主你咁講,我重驚,很大機會係估錯banding,band 2當band 1。如果真係因為咁樣就無話可說!唯有不要延誤,速速叩門去。
:verycold: :verycold: :verycold:

本人看了以上各位的帖子,令我感觸良多,小兒去年就是一位學位錯配的受害者。小兒在油尖旺區一間老牌小學讀書,三次呈分試都肯定在Band 1範圍內,不曾在邊緣位置。選校時是較進取,13志願是一般區內 Band 1男孩都選的英中,在第4志願開始選他區 Band 1英中,第11開始選Band 2 中中,但最後獲派 23志願,一間他區Band 3中中,連學校也無法解釋,如果根據理論,就算隨機最後,應該也只會獲派Band 2 中中,為何會派去 Band 3呢?曾打去教局問,但回覆是官腔的:一切沒錯!奈何!至於扣門的辛酸史,又是另一個故事了!

我囡囡派到佢心儀嘅第一志願中學,我都希望各BK姊妹能為自己的小朋友搵到佢合適嘅中學,祝各位叩門成功!

Tamer 發表於 12-7-11 11:18
本人看了以上各位的帖子,令我感觸良多,小兒去年就是一位學位錯配的受害者。小兒在油尖旺區一間老牌小學讀 ...

你可否告知你從甚麼途徑可知小朋友是band 1?從老師口中?跟往年的同學的同各次的打排位比較?有沒有跟附近名次的比較?在派位後有沒有跟附近名次的同學仔比較,佢地是否都可以派往band 1學校,還是已有派往band 2學校?
:verycold: :verycold: :verycold:

本人看了以上各位的帖子,令我感觸良多,小兒去年就是一位學位錯配的受害者。小兒在油尖旺區一間老牌小學讀 ...

你呢個問題, 今年已經發生係我地學校一個女同學身上. 佢本身係band 1尾 (已經唔係最後果幾個band 1生).無奈已經派到去他區的2c 中中. 又係第23志願. 可能佢已經落左band 2佢自己唔知. 但我地本身果區既英中根本唔夠派, band 2 中中都係一樣. 會唔會就係講緊本身band 1 組別有機會跌落band 2既可能呢 ?

ps: 係佢之前一名果位同學仔就派左band 1, 不過佢係一早轉返其他區.  

好慘, 昨日已經叩左10幾間, 大部份都rejected. 無奈太輕視final exam, 考得好差. 因為一心諗住派位頭5間一定無問題.

Kittymummy 發表於 12-7-11 12:04
你呢個問題, 今年已經發生係我地學校一個女同學身上. 佢本身係band 1尾 (已經唔係最後果幾個band 1生).無 ...

除了估錯banding之外,還有好多其他因素會影響派位結果,最熱門就係而家經常有家長講band 1學生,但學校要第二志願開始填band 2學校。其他還包括填表的策略、幸運指數、或者家長填錯學校號碼、又或者教局在輸入號碼時打錯等等。

呈分試中文/英文/數學獲得高分, 不代表呈分試高分,音樂/藝術成績如何?

kls12 發表於 12-7-11 12:32
呈分試中文/英文/數學獲得高分, 不代表呈分試高分,音樂/藝術成績如何?

就算你在校內獲得較前名次都唔代表你就一定是band 1,還要看你的師兄師姐的表現!

今年聽咁多錯配事件,真係好得人驚呀!

仲要有d 肯定係band  1既

最後如果都係叩唔到, 都千其唔好失望, 最多在分派到的學校讀一年, 然後再叩插班生!!!

ohnono 發表於 12-7-11 12:28
除了估錯banding之外,還有好多其他因素會影響派位結果,最熱門就係而家經常有家長講band 1學生,但學校 ...
um..... 其實學校已經明示大家係邊個banding, 當時已經問過係用呈分既計法, 參考過去兩年師兄/姐既ranking而去排的.
同埋填表時已經比學校過目. 同埋都唔算太進取果d.  加上我地學校今年英中比例比去/多年前跌左成10幾%.

不過, 同區的其他校的媽咪話, 佢地校長一早都話呢區band 1 今年唔夠派, band 2位唔多. 所以走得就走, 如果可以既話 (轉區).

回復 ohnono 的帖子

學校有講明學生大約是什麼Banding,如果是邊緣亦有講,小兒全級排名算高,全科A,學校亦是區內薄有名氣的老牌小學,而學校每年都有超過一半人派往英中,成續差過佢的都入到,所以冇可能是 Band 2,而且是連Band 2中中都入唔到呀!好彩最後扣門入翻,但過程真係辛苦到不得了,包括小兒,一星期內不停考試!

A全級排名高於B
A - 本區band2 全港band1
B - 本區band2 全港band1
B 甲部入了band1 中學
A 乙部入了band2/3 中學

Tamer 發表於 12-7-11 14:07
回復 ohnono 的帖子

學校有講明學生大約是什麼Banding,如果是邊緣亦有講,小兒全級排名算高,全科A,學校 ...

我只是覺得你將條保險線填得好後,在油尖旺區好少將第一間band 2學校放在第11位,第一油尖旺本區的band 1學校唔多,可想而知,你填了幾多他區的學校入去。同時,他區的學校大多得幾個位,人家填第一、二位的一下子就搶晒。跟本沒可能等到你第四、五、六位的去爭。

還有一點,就算在九龍城我地d家長最多都係將第一間band 2學校放第七、八位,甚至更加前,何況在油尖旺。試想一想,你更將一些本來好微機會的學校都放進去,只會延遲你選校的機會,如果你是band 1生的話,第一至三的志願唔得,隨時跌進第十二志願的band 2學校,但第十二志願的學校,人家放第四、五位的,又搶晒,這樣做只會將獲派志願更加推遲。

最後,不得不講番油尖旺的banding分配和學校的校內成績。我只可以話用畸型來形容。之前我地都有講因為有學校參與呈分但不參與派位,無形中,會將全區的banding推後。所以校內成績好好但並不保証是band 1。師兄師姐同排名的可以獲派band 1學校,因為人家有呈分但沒派位,所以有band 1學位剩餘,並不等如你是band 1,只是你師兄師姐好彩。之前我有講過,提到特別係那些名牌小學,為了催谷學生入band 1學校,不惜鼓勵band 2同學(學校更係唔會話比佢聽係band 2啦)報讀band 1學校。幸運地未縮班前,比較容易摶到,但上年係第一年縮班,連老師自己都沒有數據可參考,所以上年的派位成績不理想是可以預期。但今年錯配由於縮班的影響的機會係冇上年咁大。

一個band1生把band 2學校排在20位以後是沒有問題的。
如果入不到, 那所就不是band 2學校了!

khmama 發表於 12-7-10 21:30
回復 donomother 的帖子

學校內成績既高低次序, 唔一定等如呈分後調整完既分數次序. 呢個case好明顯細孖係 ...

‹ 上一主題|下一主題