用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿女小一成績好差!!轉校?
樓主: mok_yan
go

阿女小一成績好差!!轉校? [複製鏈接]

回覆:阿女小一成績好差!!轉校?

六月第三次老師乜都唔講只會派卷咋

回復 mok_yan 的帖子

長遠計都係培養佢睇課外書,先知係好辦法!!

take it easy! try to communicate more with other parents! Your daughter got a lot of room for improvement!

mok_yan 發表於 12-3-29 23:43
六月第三次老師乜都唔講只會派卷咋

樓主囡囡好明顯出現在做卷方面問題, 試下比多些補充練習佢做, 自己讀題目. 再睇下佢邊方面問題最嚴重. 再著眼訓練. 我小朋友的學校在下學期巳經唔讀卷, 全部靠自己. 我平時有時間都會比佢地做補充, 就係想佢地熟習考試模式. 佢地要自己睇題目, 所以仲未習慣就好大件事. 我小朋友做卷係差在專注力問題, 同埋因大意會漏左冇做都唔知, 而果D根本係佢識架. 同埋千奇唔好倚賴補習社, 只靠佢好容易出事.

醒目開學勳章 王國長老

要識多d字理解題目, 一定係要靠睇多d書, 操卷可以令小朋友睇慣d常用字(黎黎去去d題目都係果d款), 而睇課外書就可以學識更多字

我見好多低年班同學都有理解題目呢個難關, 真係要從reading入手呢! 唔好介意人地同學睇緊咩書, 人比人比c人, 最緊要揀一d岩自己程度既書去睇, 我仔p2, 如果自己揀, 只會睇喜洋洋漫畫, 但佢程度其實可以睇老鼠記者, 所以我無時間時, 就由得佢自己揀, 有時間時, 就揀d程度深d又有趣既陪佢睇, 睇得多自己會認得多字架喇

閱讀真的真的可以打好基礎, 雖然我小朋友都未做到持續閱讀, 而家小一簡直係冇咩點睇. 但係在她們還在幼稚園階段我的堅持陪讀, 確實反映在她們現在的英文成績上. 雖未至於標青, 但以她們出自那一所程度極淺而完全漠視英文重要性的幼稚園來說, 實在巳很不錯了. 如果不是那一陣子的努力, 恐怕也難在短時間把英文追上來. 實在一額汗.

醒目開學勳章 王國長老

仲有, 真的, 千祈唔好靠補習社, 我仔有專注力問題, 所以我要"的"佢去補習, 佢會睇晒d功課, 同溫默書, 但唔會有時間攪好個底, 要make sure佢理解晒課文, 一定要自己同佢睇一次, 唔好多丫, 讀一次課文, 得益都會唔少

樓主, 唔好放棄!  我囡而家二年級, 一年級嗰陣都係英文唔合格, 中文第一次考都唔合格, 後來睇多好多書, 都做吓巻, 今次中文86, 英文差唔多70(試過一次80). 平時默書有90+, 作文係最高分嗰兩三個.  正如樓上好多媽咪講, 多閱讀係必須嘅, 唔止幫到理解, 串字都快好多架! 多閱讀, 只須一年時間, 你會發覺小朋友成長咗好多, 唔只識字多咗, 寫作好咗, 思考力嘅成長更會令你驚奇!  加油!

回覆:阿女小一成績好差!!轉校?

咁閲讀係咪陪佢一齊我要讀比佢聽?

hugub  我比較另類... 我地讀聖經,每晚五章  發表於 12-4-26 11:07
YolandaTam  same here.  而家我囡可以自己睇200頁左右嘅中文小說(英文就差啲) 你阿囡一樣可以架!  發表於 12-3-30 13:08
fw9166  我囝初期係先讀比佢聰,後期佢已識自已讀返比我聽了.  發表於 12-3-30 12:26

睇唔同類型嘅書+做卷(亞仔平時不是看很多書,但會睇,做卷都是考試前做,佢中文有96,嗰四分仲要係唔小心抄少咗個字扣咗,睇書真係會認多好多字(日後你教佢寫都會快上手d),另外,做卷可以等佢熟習考試卷模式,了解題目!樓主快d幫亞囡打好中文底子,否則再上會讀得更辛苦(我覺得一路升上去中文科係最難搞

kkhon  中文真係好難攪第一次測驗唔合格,之後呢3次都係得6x分已經成日操,我真感到氣餧!  發表於 12-4-26 01:36
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

SFCS唔算難,班就應該有得升,放心;暑假補補佢,小二時,人又大了,無問題。

你個女係咪細女(即在班上比較細),佢可能未明老師講詳,不如同老師了解下平日上當情況,再諗有咩幫到佢.

通常我同囡囡睇書都係佢讀一頁,我讀一頁,試試這方式,雖然她只是k3,學校亦沒有教很多字。最初都係睇D一頁不會太多字,只有三幾句的,等佢有建立自信時才選一些深D嘅書,學習千其唔好怕遲,唔好同人比較,同自己比較時,小朋友一定會發現自己有進步的!努力啊!

樓主我囡同你囡好相似黙書80分但做卷就唔合格,後來我跟Yolanda個方法做, 買補充 + 閱讀 +操巻有好大改善,原本中文及英文唔合格提升到而家全部合格writing仲進步左30分。你真係要考濾下有時女王補習未必恰你個囡, 仲浪費緊佢時間+精神。我而家每星期2日放學先帶佢學英文,再返屋企做功課, 時間鬆動左佢每晚自然有時間hea(臨瞓前30分鐘)。

hugub 發表於 12-4-26 11:01
樓主我囡同你囡好相似黙書80分但做卷就唔合格,後來我跟Yolanda個方法做, 買補充 + 閱讀 +操巻有好大改善,原 ...
請問如何取到試卷? 是否能在補習社得到?

hugub  出去書局買ga, classroom mock test  發表於 12-4-26 17:46

cranberry 發表於 12-4-26 17:39
請問如何取到試卷? 是否能在補習社得到?

請問有沒有特別哪一間出版社呢?謝謝.

hugub  出牌社係 CLASSROOM  發表於 12-4-27 10:18

我見小一時追不上的小朋友,到學年尾努力後勉強可試升班,但到二年級又你追不上,更被勸退,連留班機會也沒有。相反舊年留班的小朋友,重讀小一能上返中游位置。

只係小一, 仲未能定生死. 試下自己再活動教學下, 可能有所幫助

囝囝mama    發表於 12-5-4 00:22
‹ 上一主題|下一主題