用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿女小一成績好差!!轉校?
go

阿女小一成績好差!!轉校? [複製鏈接]

第一次考試英文常識唔合格,今次第二次中英數都唔合格,我地已經盡晒力!但阿女返學又好開心,好無助•••灣仔區有無啲程度無咁深既學校呀

fw9166  是否幼稚園跟小學追唔上? 係既要馬上惡補,佢地好多p1,就教p2/p3程度.  發表於 12-3-29 16:41
   2    0    0    0

回覆:阿女小一成績好差!!轉校?

佢本身讀緊邊類型嘅學校?
傳統/活動?
中小/英小?
間學校好谷嘅?

會唔會係重未適應小一生活,又或者未懂得答題技巧?
考試係做唔晒份卷而失分?不小心錯而失分?定真係唔識答?

全統學校一年3次考試,佢仲係傻下傻下咁。

不如留班啦

Which school you are talking about?

醒目開學勳章 王國長老

如果成績唔好, 一黎未必有好學校收, 2黎轉左都未必有效
你搵出問題所在先啦, 佢係咪年頭FAIL到年尾? 默書呢? 你有無同佢溫, 溫習時佢表現點樣?

醒目開學勳章 王國長老

見到你女女讀邊間了, 其實你揀間咁激既, 一路以黎有無準備陪跑呢?

默書中英平均80分,但考試佢就唔知點解一諗唔到就喜歡交白卷,我已經同佢講過到最後唔識嗰啲盡量唔好留空佢,佢話明最後都係咁,咪衰晒囉!

醒目開學勳章

你間係名校?
如果係普通學校, 轉去第二間都係一樣, 不如去補補佢仲有效d.

回復 Charlotte_mom 的帖子

which school?

回覆:mok_yan 的帖子

想問下現 在小一補英文多少$ $   1小時?

似乎佢係未適應多! 趁嚟梗復活節長假期同佢惡補吓, 對症下藥! 可能到第三次考試有進步呢~
如果依舊未如理想,試下留級。好過轉去另一間學校從新適應。

但記住要鼓勵佢, 千祈唔好責罵佢呀!

加油呀!

好少P1全部fail (平日默書有80分), 唔似係能力問題oY.  一唔識就交白卷, 似態度問題.  同佢溫書時係點?  好多唔識?  照計你唔會叫佢自己溫, 又唔知佢溫成點就去考啦.  禁你同佢溫時有無發現佢有乜問題?

醒目開學勳章

要對症下藥, 轉咗校佢一樣唔識就交白卷, 無意思.

Yanamami is right.

引用:回復+Charlotte_mom+的帖子 which+school?

原帖由 caca316 於 12-03-29 發表
回復 Charlotte_mom 的帖子

which school?
是否只有你阿女一個禁差,還是有其他細路都有尼個問題。

不如同老師傾下!
不過你囡囡嗰間真係幾梗。似乎佢都有啲同級同學一入去已經開始補習。

回復 mok_yan 的帖子

你留意吓份卷!!!邊部分失分最多!!平時是否很小睇書理解不到!!是做得慢做唔切!!!我細囝儍儍吓!!唔識做句子作句!!空白一片!!我問佢點解!!做唔切!!又D唔明!!我细囝中文,英文都唔合格!我细囝英文默書都不合格!!!我想在暑假重溫小一D知識!!在睇番多故事D書!!慢慢追啦!!!轉校不是辦法!!再努力!!同佢做D練習,習慣考試模試!!教佢要想得快!!一慢就出事!!!
努力!!努力!!希望再明天!!我都再努力中!!!

多謝咁多位媽咪比我支持和意見,佢已經有去女王教室補習,每日做完功課都要備課溫書,所以默書先可以這樣好,我知道之前幼稚園少和她睇書和遲起歩,陪她一起讀書原全沒問題,佢嗰一刻想不到就唔再去想所以咪交白卷和今次第二次考試老師只講大題目,可能佢理解唔到問題問乜所以唔識答!唉•••

fw9166  慢慢比心機, 大家SUPPORT妳...P1只是開始,還有更多的路要走...  發表於 12-3-30 12:19
‹ 上一主題|下一主題