用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華vs浸大王錦輝
樓主: dreamerho
go

英華vs浸大王錦輝 [複製鏈接]

Sure 英華. 80% primary pupils will directly go to Ying Wah College - minimise your trouble when he is P6. YW is good at academic, musical, sports..... 學生仲有自豪感, 歸屬感!

回復 hoihoima 的帖子

你囝囝好叻... 兩間都收... 我知 YW 好難入...

回復 3lamma 的帖子

可唔可以pm埋我!

引用:謝謝各位意見,因兩間小學感覺上差不多,所

原帖由 dreamerho 於 12-03-21 發表
謝謝各位意見,因兩間小學感覺上差不多,所以有些頭痛。
差不多?! 跟本就唔同級數... 一間係各家長都夢想入既小學, 一間係家長用黎做水泡既小學...

我都係兩間都收,好難決定,一間活動加接近國際學校,一間傳統、成績好、一條龍又係男仔學校,問亞仔,佢巳中毒,非英華不讀,我相信就算往後叩王錦輝也比叩英華容易,所以考多幾間再慢慢考慮哪間合適。

回復 3lamma 的帖子

是否英華是中文學校、WKF是英文學校?

呢兩間都攞來比, 都唔同級數.

引用:+本帖最後由+3lamma+於+12-3-24+19:33+編輯

原帖由 3lamma 於 12-03-24 發表

我兩個仔一人一間,最中肯。如果看紙上成績的家長,YW一定出 ...
可否pm埋我?Thanks.

3lamma 發表於 12-3-24 19:15
我兩個仔一人一間,最中肯。如果看紙上成績的家長,YW一定出色,背後學生和家長的血汗水是很多。.如buy 培 ...
你好中肯呀.
每年都有家長問這些問題.
碰巧你是兩校的stakeholder, 可分享更真實的對比, 讓其他媽媽更清楚兩校的分別.
謝謝你呀.

[我個仔YW就唔得, 但都好好彩, 剛巧要抉定選WKF定另一間直資, 你對WKF的評價正好給我多點資料, 作出抉擇. 謝謝.]

其實兩間學校我都曾經好熟悉,因為都有親人就讀,並認識一些教師,但係講緊係陳太做校長時的王錦輝及未轉直資前的英華中學,唔知宜家變化大唔大,但我覺得我的認識同某些網友的回覆相似。
英華中學以前是很傳統的,我的弟弟和一個朋友的兒子,亦是活躍型男仔,愛發問、愛說話,怕寫字、怕做沈悶的功課,二人在學業方面都讀得唔開心。但我弟弟是個運動健將,他很開心學校給他不錯的訓練,令他常常在學界比賽攞獎,田徑獎牌一大羅。朋友兒子後來到了外國讀預科,成日話外國那些才是「老師」,肯認真回答佢問題,要求佢做的功課不是nonsense,現已大學畢業了!
至於王錦輝,陳太真是很有心辦教育,佢從政府學校走出來,就是想為香港學生鬆縛,讓佢地發揮創意,所以功課不重抄寫,考試也不重死記。學生開心,但教師就辛苦d! 不過,佢宜家走了,我的朋友亦沒教了,不知改變大唔大!

回復 kat0318 的帖子

yes. it really helps me a lot!

回復 歐文 的帖子

傳統學校就是這樣,你朋友個仔都好勁,明知唔啱自己讀,都可以讀足五年先走,好忍得。

簽名被屏蔽

Different Style.  Depends on the character of your son.
Ying Wa is more traditional, and school fee is lower.

Apply for both first, and choose later.
‹ 上一主題|下一主題