用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In K1 result
樓主: 小星b
go

In K1 result [複製鏈接]

我都是啊...我個是大仔但現在只能講單字....報左十幾間(因為我知佢好難有OFFER)..一間做正取生都冇...連往年冇咩人報的普普通通學校都都收....表現的好好的做晒嘢都唔收因為講叻說話.....
我仲擔心...間間都話要等明年4,5月先可以答覆我有冇位....若果真是有很2,3以上收左的小朋友家長真是可以幫忙吓放番啲出來...唔好交咁多留位費...我只希望有一間在手...唔洗咁擔心到明年啊!多謝!

原帖由 小星b 於 10-11-18 14:08 發表
我實在低估了幼稚園的收生, 今年好似好多人爭一個幼稚園學位咁, 唔好講名校區, 平民區都咁...點算?
仔仔interview時表現明明好好, 都唔知點解唔收??
依家只有等人地放棄...好驚...
請各位家長俾d意見, 有什麼可以做 ...

反而我4間收左入am但全數放棄冇交留位費,現在有小小擔心冇剩下offer~~

我申請咗八間,見咗五間,只得一間收女女。(不是第一最愛)現在等見埋其餘三間-民生/創價/培正....但呢三間機會應該不大!

好叻叻喎! 應該無問題啦!有乜秘訣呀?是大仔還是細仔, 放棄的那4間是??

原帖由 snakesnake 於 10-11-23 15:44 發表
反而我4間收左入am但全數放棄冇交留位費,現在有小小擔心冇剩下offer~~

我個女係0812細B, 已有今年N1插班同出年K1(邨校)offer, 所以只報咗6間. in咗3間, 1間waiting, 其餘等消息.
賽後檢討, 如果打算出年再報過嘅細B, 唔好諗住超大B一定收, 除咗報多幾間外, 家長同小朋友都要做足準備功夫, 要確保BB做個出色的超大B啊.

我個女暫時in咗7間,4間出咗result,都是am offer,但我都是pay咗一間留位費,其他3間都無hold位........so,good luck to all mami!

我個仔細B (0811), 報左四間, 三間出左連Waiting 都無... 點算?

我阿女都係細b (10/08), 有2間收左pm, 仲有1間等消息(民生), 1間未 in (靈糧堂)..

雖然想讀am, 但都交左1間下午班留位費。

0810細b, 有四offer, 只交一間留位. 所以各媽媽不用心灰,随時 waiting list 都有機會.

仲有幾多间末考或等result?
原帖由 snakesnake 於 10-11-23 15:44 發表

請問係邊四間?

原帖由 kenjo 於 10-11-23 16:38 發表
0810細b, 有四offer, 只交一間留位. 所以各媽媽不用心灰,随時 waiting list 都有機會.

I also experience the same last year because my daughter was born in dec 07. I only got waiting for famous kindergarten last year. Finally, I decided to let my daughter to stay in her PN kindergarten and try it again this year. It is much better this year. She in 3 KG (SC, KV, Creative), now got Creative am offer already. Her performance in this year is very good and I'm happy to see her progress.
Don't worry!

我個都係11月細仔,in左4間3間收左,一間12月先有result. 最後都係比左一間留位費, 有d後悔... 不過你唔好擔心啦, 好多人都係交幾間留位費既~~放心啦...

原帖由 靚媽媽店 於 10-11-23 16:15 發表
好叻叻喎! 應該無問題啦!有乜秘訣呀?是大仔還是細仔, 放棄的那4間是??

0810細仔, 4間其中3間Kln Tong~~ 起初心大心細交留位費,但更心儀其後個幾間,希望有offer la

親子童讀樂

我仔仔係08年9月尾, 報咗 9 間, in 咗 3間, 3間都未出result, 我仲驚過你, 你都有waiting, 我咩都冇!

我仲少啦, 報得3間, 2間IN左, 1間收左AM, 1間未有RESULT, 另一間要12月4才IN; 但收左果間已經俾左留位費, 但佢要12月10日前交 autopay form, 但到時最後一間都未有result, 都唔知點好... 唔交autopay form 就等於放棄, 咁咪白交留位費囉...

原帖由 t3carol 於 10-11-23 17:17 發表
我仲少啦, 報得3間, 2間IN左, 1間收左AM, 1間未有RESULT, 另一間要12月4才IN; 但收左果間已經俾左留位費, 但佢要12月10日前交 autopay form, 但到時最後一間都未有result, 都唔知點好... 唔交autopay form 就等於放 ...

can you share which kg need to submit autopay form at Dec? In dec, many interview is still in progressing woooo!

親子童讀樂

總之一日未有學校收一日都好擔心, 我日日都好想快d到12月. 就算收我又好唔收都好都有個知字, 我個心e家好忐忑不安.

宝血(跑馬地), 啟思(正校﹞, 又一村, 基教中心. KV , 創價未知result.
原帖由 bapesimon 於 10-11-23 16:46 發表
請問係邊四間?

醒目開學勳章

原帖由 alicialee1210 於 10-11-23 17:15 發表
我仔仔係08年9月尾, 報咗 9 間, in 咗 3間, 3間都未出result, 我仲驚過你, 你都有waiting, 我咩都冇!

同你一樣
果d 10-12月細b 都叫可以明年再呢過
但係我地呢d 0809.....出年又讀返k1的話
好似又大咗D
唉~ 仔....真係比囡慢好多
間間都要求....識講野....我個囝都係只係識講D單字炸 ><
‹ 上一主題|下一主題