用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 In K1 result
go

In K1 result [複製鏈接]

我實在低估了幼稚園的收生, 今年好似好多人爭一個幼稚園學位咁, 唔好講名校區, 平民區都咁...點算?
仔仔interview時表現明明好好, 都唔知點解唔收??
依家只有等人地放棄...好驚...
請各位家長俾d意見, 有什麼可以做呀? 萬分感謝!!!
   0    0    0    0

原帖由 小星b 於 10-11-18 14:08 發表
我實在低估了幼稚園的收生, 今年好似好多人爭一個幼稚園學位咁, 唔好講名校區, 平民區都咁...點算?
請各位家長俾d意見, 有什麼可以做 ...

放心啦 waiting好多時都等到架
再驚就寫求位信啦

你仔仔有冇讀PN 呀?

可能原校留左K1位先呢?

我個女就有返PN, 我留左位, 有其他幼稚園收就放棄果600幾蚊.

in 晒未呀?

其實有好多人hold住幾個位, 等佢地考慮完就會有位放出來比waiting既bb.
所以waiting都唔駛灰心住, 可能turn out 你會入到自己心儀既kg.

耐心等囉,好想人個d就寫求位信囉!等到出年6月就好多位放出黎,有機會嘅!

醒目開學勳章

唔會無幼稚園讀, 係你想唔想你小朋友讀嘅姐!  good luck!

介唔介意講下你報左邊幾間呀?

收你做waiting list ,即係仲有機會入,
好多人都係交幾間幼稚園留位費, 慢慢再決定,等正式註冊時就會有位放出俾d waiting list 架啦,
另宣道 24/11 先開鈶收報名表, 你試下啦, 多一個機會嘛

講真每個小朋友Interview表現好爛講, 各間幼稚園平分又不同又無準質, 所以我同我小朋友報咗5間收咗3間都係上午班, 交埋留位費, 祝您們好運 ~

一等再等....排隊報名/收面試信/等消息/再等人家放位

真係要等人家放出黎啦....

原帖由 DammiMa 於 10-11-18 23:01 發表
講真每個小朋友Interview表現好爛講, 各間幼稚園平分又不同又無準質, 所以我同我小朋友報咗5間收咗3間都係上午班, 交埋留位費, 祝您們好運 ~

邊3間呀?

謝謝各位的意見及回應!!!
我確系有d擔心  , 因為我只系報左4間 , 3間已是waiting list, 1間要到12月中先出結果.
我聽人講起先知, 座底要報5-8間, 有點仲10間tim, 比較穩陣.
唉...咁你話我聽完點會唔灰呀?
想問多個問題, 幾時先知waiting list有結果嫁...

今年簡直是幼稚園爭霸戰, 相信明年亦相差不遠. 為什麼間間都是waiting list? 以下種種有直接關係:
1.  沒有人事關係.
2.  沒有宗教信仰.
3.  沒有兄弟姐妹就讀.
沒有以上3點, 憑實力進入心儀學校比登天更難, 有家長直言比考警察幫辦更難, 祗能嘆句, 現在的小朋友真的很幸福但又很辛苦, 年紀小小已要參加這種角力, 所以, 大家都要看開一點.

回覆 14# 小星b 的文章

一定有位的, 放心! 特別是PM班,我仔就係三間只收PM班, 只是想讀am班危d而已。

今年有很多都被拒收的, 有waiting list在手已是很好的啦. 加油!

所以d位咪比報好多間嘅人hold住晒囉!
原帖由 小星b 於 10-11-23 13:58 發表
謝謝各位的意見及回應!!!
我確系有d擔心  , 因為我只系報左4間 , 3間已是waiting list, 1間要到12月中先出結果.
我聽人講起先知, 座底要報5-8間, 有點仲10間tim, 比較穩陣.
唉...咁你話我聽完點會唔 ...

我都只係報左6間咋,仲要有兩間in既時間一樣,變左二揀一,又少一間,我有朋友左十幾間,佢話只係得york收左...其實佢個女同我阿女一樣係細女,我諗住今年唔得咪下一年選過羅,不過下年要醒d,報多幾間!

回覆 1# Cavebaby 的文章

我係其中一個報左十幾間o既媽媽, 因為自已都唔知想點, 加想我認為interview係一個很好的活動(哥哥舊年好enjoy都宜家都成日話要interview), 所以報左咁多間.....
上年哥哥只係俾左心儀2間o既留位費(1先1后無辨法),其他都唔交, 一來唔想hold住d位, 2來唔想waste $$$$
不過今年策略有變, 所以會俾3間$$$(sorry)
‹ 上一主題|下一主題