用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘宣道小學 2010-3A同學仔,請進!!!
樓主: heiyanhei
go

2010-3A同學仔,請進!!! [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 10-9-1 18:17 發表
eclass有好多份通告簽啊! 大家記得去睇睇, 不過發現班號好似又有變!

囝囝的學號是一樣, 如果你的囝囝不同了, 是否加了人數?

原帖由 3b 於 10-9-2 18:23 發表

囝囝的學號是一樣, 如果你的囝囝不同了, 是否加了人數?

我對過, 應該是少了一位. 但今日Cyrus放學返嚟話會暫時用返原本學號, 唔知係咪會再安排有插班生呢?

醒目開學勳章

原帖由 Cyrusmum 於 10-9-2 18:37 發表

我對過, 應該是少了一位. 但今日Cyrus放學返嚟話會暫時用返原本學號, 唔知係咪會再安排有插班生呢?

少些人好呀!

2/9

明交圖作(寫名, 班)
明交我的最愛(要美化)

另外有張紙條話要交相片2張, 但Cyrus返來就話要交4張

簽名被屏蔽

原帖由 tiggger 於 10-9-2 21:07 發表
Cyrusmum,

明交圖作(寫名, 班) & 明交我的最愛(要美化)是什麼呢?剛才call 你呀,但你無開手提!

tigger,

嗚! 我今日唔見咗手機呀!

1) 圖作係圖書堂嗰本薄薄既書(資訊技巧.....)
2) 我的最愛就係今日佢哋有張紙仔派咗, 寫低最喜愛顏色/食物/科目......... 可能你班未派!

學生相片是要交四張,至於考試時間不平均,聽說與3月的校際音樂節都有點關係,但時間隔得太長,內容增多就會吃力更多了.

原帖由 Cyrusmum 於 10-9-2 21:53 發表

tigger,

嗚! 我今日唔見咗手機呀!

1) 圖作係圖書堂嗰本薄薄既書(資訊技巧.....)
2) 我的最愛就係今日佢哋有張紙仔派咗, 寫低最喜愛顏色/食物/科目......... 可能你班未派! ...

今日看過時間表, 一個循環週, 體育堂由四堂減至二堂, 現在學生真辛苦.
亨受和孩子的每一秒鐘!

Hello, 我係Lauren Mami, 大家好
我都覺學校將第2次同第3次考試隔得太耐,
溫書有難度,
有少少本未倒置, 音樂節睇得會唔會太重呢....

原帖由 heiyanhei 於 10-9-2 22:53 發表
學生相片是要交四張,至於考試時間不平均,聽說與3月的校際音樂節都有點關係,但時間隔得太長,內容增多就會吃力更多了.

回覆 28# 牡丹 的文章

我囡囡見到連續三堂中作已不斷叫救命,若她知道少了PE堂又一定會呱呱叫。

醒目開學勳章

原帖由 Valent 於 10-9-3 18:31 發表
我囡囡見到連續三堂中作已不斷叫救命,若她知道少了PE堂又一定會呱呱叫。

Valent,

Hi! 我們的小朋友今年又同一班啦! 囝囝尋晚知道一個循環週只得一次PE堂, 同埋連續三堂中作, 佢都有D唔開心.

醒目開學勳章

3/9

英: 1. Check meaning: Time to celebrate
          (bring it Mon)
      2. Sign Eng plan
      3. 下週交退書回條及書

其他: 游泳課- 6/9, 14/9, 4/4, 13/4
         帶衣服 "寫名", 大毛巾, 自己試著衫, 泳鏡, 泳帽

通告#14

Hi 3b,

真開心他們又可以同一班, 囡囡話老師暫時安排他們一齊坐, 遲D會再編位.  :

原帖由 3b 於 10-9-3 20:33 發表

Valent,

Hi! 我們的小朋友今年又同一班啦! 囝囝尋晚知道一個循環週只得一次PE堂, 同埋連續三堂中作, 佢都有D唔開心.

今天派中文字典, 為甚麼是簡體字字典呢?
亨受和孩子的每一秒鐘!

英: Check meaning: Time to celebrate (P.7-9)

常:帶書第三冊

原帖由 3b 於 10-9-3 20:45 發表
3/9

英: 1. Check meaning: Time to celebrate
      2. Sign Eng plan
      3. 下週交退書回條及書

其他: 游泳課- 6/9, 14/9, 4/4, 13/4
         帶衣服 "寫名", 大毛巾, 自己試著衫 ...

醒目開學勳章

原帖由 Valent 於 10-9-3 23:43 發表
Hi 3b,

真開心他們又可以同一班, 囡囡話老師暫時安排他們一齊坐, 遲D會再編位.  ::" />

Valent,

你唔講都唔知佢地依家一齊坐, 多謝報料!

醒目開學勳章

原帖由 牡丹 於 10-9-3 23:49 發表
今天派中文字典, 為甚麼是簡體字字典呢?

書單上有兩本參考書自由訂購:
1. 新華字典 (第10版) (課堂使用)
2. 現代漢語詞典 繁體字版 精裝

我們兩本都沒有買, 你講的是那一本? 不知第一本是否一定要用, 因寫著課堂使用.

哎喲! 謝謝你的提醒, 我沒有留意到是自由購買, 只是看見"課堂使用", 便訂購了一本.

原帖由 3b 於 10-9-4 12:51 發表

書單上有兩本參考書自由訂購:
1. 新華字典 (第10版) (課堂使用)
2. 現代漢語詞典 繁體字版 精裝

我們兩本都沒有買, 你講的是那一本? 不知第一本是否一定要用, 因寫著課堂使用. ...
亨受和孩子的每一秒鐘!

6/9

中文  : (1) 備課(1.1), 做p.3

英文  : (1) Reas P.7 (3 times)
          (2) Spell P.7
          (3) Poem 1 check meaning
          (4) Bring Time

數學  :  (1) 作12 (p.22) Q1
           (2) 書p.4

常識  :  (1) 簽專題指引
              (2) 下Day 1(14/9)帶景點資料

其他  :  英文雜誌(E Class)派Story Box試
              閱版, 最遲8/9全部還

p.s. 另自修簿後釘上一紙條, 內容是有關中文科小測

6/9

(2) 書p.4

常識  :  (1) 簽專題指引
              (2) 下Day 1(14/9)帶景點資料(最少兩個景點)

其他  :  英文雜誌(E Class)派Story Box試
              閱版, 最遲8/9全部還

原帖由 Cyrusmum 於 10-9-6 18:27 發表
6/9

(2) 書p.4
...
‹ 上一主題|下一主題