用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方樂趣幼稚兒園
樓主: atmw
go

方方樂趣幼稚兒園 [複製鏈接]

尋日收到方方取錄信了,真係想了解多d間學校。
下星期六in HKPS, 想問下各位如果方方同HKPS, 你地點揀呀?

原帖由 joyce1024 於 08-11-30 10:38 發表
尋日收到方方取錄信了,真係想了解多d間學校。
下星期六in HKPS, 想問下各位如果方方同HKPS, 你地點揀呀?

我都報左hkps和方方。方方收了我女上午中英班,in完後除左間學校舊D外,其他野我都好滿意,尤其是老師的態度,我亦交了留位費。
本來聽到咁多人話想讀hkps,如果hkps收我都會讓女讀hkps(咁多人報,我估都係唔收我個女呢!),但後來覺得佢地行政好亂,office和老師禮貌唔多好,無交帶。只聽到佢地名氣大,但實際係點又唔係好覺得有好多人講呢!不過我都會和女去in下,自己去感受下佢點好囉!

My son was also accepted by Funful already and I and my husband felt that the teachers were reallt love the kids, so we quite like this school.

In fact HKPS is my first choice and I have applied already.But I still don't know whether interview will be arranged cos we still haven't received any info from HKPS, I called there for 2 weeks already and  their reply is they will call us before 6/12.  At this moment they can't still find my son's info but I have called to bank to check that the cheque for them was cleared already.  I am now so disapponted against this scholl and I think the staffs working there are not nice and responsible as well.

我昨日沒有去到樂基interview。
原因是:我今日無同女女去in,因為一早已對這間學校沒信心。初初本來都想去見識下,但後來想清楚,點都不會去讀,所以連去都費事去。
11月1日報名果日,我打過電話去樂基問:說我6/12公司有事,我只可請上午或下午假去in,我in2歲班,如我寫信去樂基,應該指明想in上午或下午會方便樂基多D?樂基就教我寫信要指明要上午in,於是我照做,並回公司請了上午假。結果當收到interview信時,in的時間是下午4時多。我收到信時好唔開心,當我再打去問時佢地亦好無禮貌呢!所以在果陣時開始,我已決定不會讓女女讀此校。
我也想過和女女去in下睇下樂基有幾特別,於是我回公司找同事調假,找了幾天終於調到假。但這一、二天,我考慮清楚,既然唔讀,又何必浪費時間呢!所以便不去in啦!昨日下午一家人高高興興的玩了一個下午囉!
加上我個朋友in完話D安排好混亂和老師木口木面,我更覺得我的決定沒有錯呢!
暫時我交了留位費給方方(我想女女讀方方),但又想去近D讀PIPS(未報),真不知點算。

呀! 本來我想接著 atmw 發表的 題目 ''方方樂趣幼稚兒園" 作 回應, 但我唔識用, created 咗 同一個標題在新發表題目.... 所以我再 copied & pasted 內容在此.

Lok Lok mum

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
方方樂趣幼稚兒園(九龍塘)收咗我囝囝(細仔Sep07) 2009-2010 2歲班, 請問有無家長的小朋友讀過這幼稚兒園, 可以分享吓這學校如何?   我朋友囡囡讀過荃灣的方方樂趣幼稚兒園, 說很不錯, 讀得好開心, 之後St. Catherine 收咗佢讀 K1.

By the way, my son also attended HKPS interview yesterday.  His performance was very bad as he didn't pay attention to the teacher (though the environment was not noisy).  He only played the toys during the interview and didn't answer/make response to any questions.  So, I think that HKPS will not accept him........

Lok Lok mum

明天開始(8/12-12/12)就要交方方留位費了。我都係尋日in了樂基的,不過應該機會很細,而且現在對樂基的所知不多,仲未有一個很大的原因想我個女去讀。

不過我其實只報了方方,樂基及迦南,迦南要亞囡1.5yrs先安排interview, 所以到現在我的選擇不多,而且看來方方留位費必定要交。

原帖由 CL01OCT07 於 08-12-7 18:28 發表
呀! 本來我想接著 atmw 發表的 題目 ''方方樂趣幼稚兒園" 作 回應, 但我唔識用, created 咗 同一個標題在新發表題目.... 所以我再 copied & pasted 內容在此.

Lok Lok mum

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
方方樂趣幼稚 ...

昨天到了hspc interview, 感覺就像一場閙劇, 學校比街市更嘈吵, 四周都是人, 十分混亂, 仔仔跟本沒有機會表現, 我想收我仔仔的機會好細, 如果佢地收我個仔, 我會讀佢.

原帖由 joyce1024 於 08-12-7 22:47 發表
明天開始(8/12-12/12)就要交方方留位費了。我都係尋日in了樂基的,不過應該機會很細,而且現在對樂基的所知不多,仲未有一個很大的原因想我個女去讀。

不過我其實只報了方方,樂基及迦南,迦南要亞囡1.5yrs先安排interview, 所 ...

你的意思係如個樂基收,你會俾囝囝讀樂基,right??
你可唔可以講多d關於樂基的資料俾我知呢?我尋日只覺得樂基好細,活動空間唔多,地方感覺好似有d污糟(地下及遊樂設施),教學方法是否真的好?同埋升小學優勢是否好呢??

我會讀樂基instead of 方方, 原因係樂基名氣大d, 我個人認為, 九龍塘d 學校都算有d 名, 佢地d 教育質數相差應該不太大, 我唔介意果少少差別, 我亦唔會只靠學校去教我個仔, 佢地無教d野, 我會在家中教, 我仔仔宜家未番學, 已經識認同講a-z, 1-10, 10種形狀, 8種顏色及4百多個英文生字, 全部都係我自己教的.  

我咁注重學校名氣只係想我個仔升小學時多一個機會, 我唔信得過大抽獎, 我會幫仔仔報私小及直資小學, 而呢類小學好注重小朋友讀那些幼稚園, 就係因為咁, 所以才有像我這些盲目追隨名氣的父母. 老實講, 入唔到好的小學, 讀再好的幼稚園也沒有用.

如果有間名氣比樂基更大的學校, 如victoria, 收我仔仔, 我會唔讀樂基.

原帖由 joyce1024 於 08-12-7 23:48 發表
你的意思係如個樂基收,你會俾囝囝讀樂基,right??
你可唔可以講多d關於樂基的資料俾我知呢?我尋日只覺得樂基好細,活動空間唔多,地方感覺好似有d污糟(地下及遊樂設施),教學方法是否真的好?同埋升小學優勢是否好呢?? ...

Funful

Woo you son is very smart, how old is he now?  Do you have any methods to teach your bb to speak and memorize words?  My son is now 16 months and he can only say baba mama. :-|   I am a working mum so I can only teach him at nightime.  During the daytime, only my maid can play and talk to him.  That's why I want my son to study N1 so he can have more chance to communicate with other bb.

elbb

原帖由 Silverhawk 於 08-12-9 23:13 發表
我會讀樂基instead of 方方, 原因係樂基名氣大d, 我個人認為, 九龍塘d 學校都算有d 名, 佢地d 教育質數相差應該不太大, 我唔介意果少少差別, 我亦唔會只靠學校去教我個仔, 佢地無教d野, 我會在家中教, 我仔仔宜家未 ...

Wow, 你囝囝好叻!你是否全職媽媽?如果係,真係好羨慕你可以教咁多野俾囝囝。
如果我囡囡可以有你囝囝一半咁就好喇。

原帖由 Silverhawk 於 08-12-9 23:13 發表
我會讀樂基instead of 方方, 原因係樂基名氣大d, 我個人認為, 九龍塘d 學校都算有d 名, 佢地d 教育質數相差應該不太大, 我唔介意果少少差別, 我亦唔會只靠學校去教我個仔, 佢地無教d野, 我會在家中教, 我仔仔宜家未 ...

咁即係方方得唔得架??   留位費交唔交好???

I am also still thinking about it, need to deposit 1100 ma.

我尋日交左留位費喇!因為如果樂基唔收,呢個都係一個保險。而且我只係報左幾間,如果樂基唔收,都可能俾佢讀方方。最多下年再報其他K1.

celiacc ,
最後你有冇in到HKPS??

我想問N1 班係唔係在對衡道上堂? 還是在太子道果間上堂呢? 下個星期六便interview, 不知道要考D咩呢?

你地除了方方樂趣外, 還有其他學校收咗嗎?

我個仔宜家22個月, 這個年紀的小朋友吸收力好強, 我每日都陪我個仔玩半小時flashcards, 看半小時dvd, 一定要互動, 從旁解釋, 另外我買咗好多益智的玩具, 圖書陪佢一齊睇, flashcard我自己做, dvd有disney, noddy, times english 等demo碟, 唔洗錢, 間中比佢睇吓babyfirst TV, 亞視有播, 唔洗錢, 圖書幾百蚊已有10幾20本, 仲包埋cd.  最重要其實係要有耐性去教小朋友, 每日都要教, 好快佢就會識, 唔以為佢咁細個, 教d咁深嘅野, 教咗佢地都唔識啦, 這樣只會限制咗佢地嘅發展, 佢地學野嘅能力, 係你想像唔到咁高.

By the way, 我唔係全職媽媽, 我每日放工番屋企先教我個仔, 平時得我個bun bun 陪佢.

原帖由 elbb 於 08-12-9 23:29 發表
Woo you son is very smart, how old is he now?  Do you have any methods to teach your bb to speak and memorize words?  My son is now 16 months and he can only say baba mama. :-|   I am a working mum so ...

窩打老道迦南收咗, 不過唔會讀.

原帖由 Vianne媽咪 於 08-12-10 23:05 發表
我想問N1 班係唔係在對衡道上堂? 還是在太子道果間上堂呢? 下個星期六便interview, 不知道要考D咩呢?

你地除了方方樂趣外, 還有其他學校收咗嗎?

睇黎我要努力d學下你喇,我個囡17個月,平時都有睇Disney同BabyFirst 同生字圖書,不過我唔係日日做到,因有時返到屋企都要做公司野,老公就只會同佢玩啦,唔識教佢野-___-

好多謝你嘅意見,我會試下抽多d時間教下佢呢!

原帖由 Silverhawk 於 08-12-11 00:40 發表
我個仔宜家22個月, 這個年紀的小朋友吸收力好強, 我每日都陪我個仔玩半小時flashcards, 看半小時dvd, 一定要互動, 從旁解釋, 另外我買咗好多益智的玩具, 圖書陪佢一齊睇, flashcard我自己做, dvd有disney, noddy, ti ...

原帖由 joyce1024 於 08-12-11 13:48 發表
睇黎我要努力d學下你喇,我個囡17個月,平時都有睇Disney同BabyFirst 同生字圖書,不過我唔係日日做到,因有時返到屋企都要做公司野,老公就只會同佢玩啦,唔識教佢野-___-

好多謝你嘅意見,我會試下抽多d時間教下佢呢!

...

盈盈媽媽,
我係幼潛既Sunee媽媽,記得我嗎??
我初頭剩係報左迦南咋,前幾日先報方方,20/12先有得interview,唔知難唔難考呢??都唔知仲有冇位呀??不過,試下喇!!如果唔係,Sunee冇書讀嫁喇!!

hihi Sunee媽媽,

我梗係記得你啦!!
我都報左迦南,不過未有得in住,佢地只係打咗電話俾我,話要1.5yrs先會再安排interview。

而方方我係11月15日in左喇,我報左國際班,所以interview時有一外藉及一local老師一齊in, 主要用英文,但local老師都會用中文輔助。

interview唔難,主要都係做一d指拎,例如拿枱上嘅物件俾爸爸媽媽,kiss kiss爸爸媽媽(sunee一定得啦!),俾d字咭佢睇,俾書佢掀下,睇下d小肌肉發展咁。之後問我哋關於bb一d日常生活野,之後就完喇,呢d Sunee一定可應付到啦!

咁你只係報左兩間,你會點揀呢?你點解會報方方呢?我自己都係報左3間咋(方方、HKPS、迦南),依家等埋hkps結果睇下點啦。

原帖由 cherylyau_b 於 08-12-13 18:26 發表

盈盈媽媽,
我係幼潛既Sunee媽媽,記得我嗎??
我初頭剩係報左迦南咋,前幾日先報方方,20/12先有得interview,唔知難唔難考呢??都唔知仲有冇位呀??不過,試下喇!!如果唔係,Sunee冇書讀嫁喇!! ...

‹ 上一主題|下一主題