用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 深水直資學校崇真中學留班兩次學生被勸退學 ...
樓主: alicechan2006
go

深水直資學校崇真中學留班兩次學生被勸退學 [複製鏈接]

回覆 #7 Carrie媽 的文章

丘頌云呀! 丘頌云呀! 當初孩子入讀基督教崇真中學時我對學校很有歸熟感, 對你在大埔一英中學校的的評價很高,但現在對你的感覺簡直是大插水, 好心你唔好只懂加學費(每年加二千至二千五)、起泳池、攪掠水遊學團扮名校啦?
如果時光可倒流,孩子正準備升中一的話, 我一定不會選擇你這間沒有愛心, 不跟校訓理念辦學的學校.因為我唔想孩子跟你學講大話.

100%認同,如果可以時光倒流,我寧願選擇"大抽獎",也不會選這間完全違背教學理念的學校。

每一年,這間學校產生多少個徬徨無助的同學及家長呢???
S1-6班, S2-5班,而S3只有4班,每一級都不見了一班人。之前他們都是經過面試及考試進入這間學校,是學校眼光有問題,還是學校老師無心去幫助程度稍差的同學呢??!!!

奉勸一句,想做名校,並不是單靠Repeat,Repeat,Out,Out,Out便可以做到的。

原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 13:47 發表
丘頌云呀! 丘頌云呀! 當初孩子入讀基督教崇真中學時我對學校很有歸熟感, 對你在大埔一英中學校的的評價很高,但現在對你的感覺簡直是大插水, 好心你唔好只懂加學費(每年加二千至二千五)、起泳池、攪掠水遊學團扮名校 ...

回覆 #1 alicechan2006 的文章

其實我覺得學校唔合理,但就我所知,已經有幾個家長聯絡陳偉業議員,搵佢幫手。

陳偉業都答應左會幫手,仲已經同左d家長開會,傾下點做。陳偉業話,會約教育局既官員同家長開會,希望可以幫到小朋友。

如果大家有類似情況,又未搵陳偉業求助,可以聯絡陳偉業,希望集結家長力量,討回公道,等小朋友可以開開心心讀書。

TTCA丘校長話「踢走學生人數寥寥可數,平均每班不足1個」,但全校二十多班,即每年二十多學生要Out,Out,Out 啦, 還未計留班生(今年S-1有32人要留班), 係度讀, 簡直送了自己的孩去墓園. 如果成績是標準邊緣, 真是年年都有可能Out,Out,Out .  恐怖!

原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 19:49 發表
TTCA丘校長話「踢走學生人數寥寥可數,平均每班不足1個」,但全校二十多班,即每年二十多學生要Out,Out,Out 啦, 還未計留班生(今年S-1有32人要留班), 係度讀, 簡直送了自己的孩去墓園. 如果成績是標準邊緣, 真是年年都有 ...

各位TTCA家長,

孩子初入讀基督教崇真中學時我曾經問過學校為甚麼沒有家教會, 副校長的答覆是學校足夠溝通渠道給家長反映意見,所以不會及不打算成立家教會, 但最近學校發生那麼多的不開心事件, 現在我明白不成立家教會的原因是唔想家長團結. 我哋TTCA的家長, 是否有必要集合大家家長的聲音考慮成立家教會呢?以監察學校一些無理的要求(如迫簽退學書等...).

丘頌云退休啦,關愛珠更辣!老師們已大部份不滿請辭?

坊間吹風頌云退休啦(懶理),關愛珠上塲更辣!老師們已大部份不滿其冷漠自持見死不救的態度請辭?
是否真有其事?但本人感覺相同!

原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 20:00 發表

各位TTCA家長,

孩子初入讀基督教崇真中學時我曾經問過學校為甚麼沒有家教會, 副校長的答覆是學校足夠溝通渠道給家長反映意見,所以不會及不打算成立家教會, 但最近學校發生那麼多的不開心事件, 現在我明白不成立家 ...

我去年已提過此校要扮名校,起泳池、加學費、攪掠水遊學團,似足旅行社,最衰格中三果年如唔去叫你返學校自修,校長呀!
你唔好在平時上課日子迫人去。可惜我講出來比那些仲了毒家長罵,我亦提過此校會考成績唔掂,唔夠人升回原校,但那些家長
又話果D學生唔係由中一讀起,所以唔計,現在中二那個學生是
由中一自行考入嚟,唔夠兩年比學校玩死,各位 BAND ONE/
TWO 學生小六生家長 千祈唔好入此校,等學校收 BAND THREE
生比校長慢慢踢吧! 如果比真正名校踢出來冇得好講,但比D
質數咁差嘅學校踢走真唔抵!

原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 13:47 發表
丘頌云呀! 丘頌云呀! 當初孩子入讀基督教崇真中學時我對學校很有歸熟感, 對你在大埔一英中學校的的評價很高,但現在對你的感覺簡直是大插水, 好心你唔好只懂加學費(每年加二千至二千五)、起泳池、攪掠水遊學團扮名校 ...

原文章由 kenlai 於 08-7-26 20:48 發表
坊間吹風頌云退休啦(懶理),關愛珠上塲更辣!老師們已大部份不滿其冷漠自持見死不救的態度請辭?
是否真有其事?但本人感覺相同!

這個關愛珠, 尖酸刻薄, 沒有教育人員專業操守, 如果祟真的校董決定由她上塲, 簡直是推祟真去死, 祟真遲早完成!! 可憐!

間學校已經成日換老師,現在又換校長,唔怪得我親戚不停谷個仔出去補習,佢話學校成日執位信唔過,個仔今年已升中四,學校
唔知可不可以應付公開試!
新校如此急進上位,又封建(家教會都冇,幼稚園都有啦!),遲早
執笠,真係轉校趁早!
原文章由 Carrie媽 於 08-7-26 21:04 發表

這個關愛珠, 尖酸刻薄, 沒有教育人員專業操守, 如果祟真的校董決定由她上塲, 簡直是推祟真去死, 祟真遲早完成!! 可憐!

silviang,

我想問吓你囡囡點情況?同埋佢個班有幾多人要留班?及有幾多人可以試升?

原文章由 silviang 於 08-7-26 17:10 發表
100%認同,如果可以時光倒流,我寧願選擇"大抽獎",也不會選這間完全違背教學理念的學校。

每一年,這間學校產生多少個徬徨無助的同學及家長呢???
S1-6班, S2-5班,而S3只有4班,每一級都不見了一班人。之前他們都是經過面試 ...

Dear mrsliu1991

因小女屬於中游份子,很擔心以後都會被out, 所以決定幫小女找學校,如果找到就會轉校. 與其日後被人out,不如自己先走.

小女那班有超過10位同學要repeat,亦有超過10位同學要試升,真係好恐怖啊!在這裏繼續讀下去,肯定晚晚訓唔着,所以不如自己先走。

咁妳的囝囝怎樣呢?

原文章由 mrsliu1991 於 08-7-26 23:05 發表
silviang,

我想問吓你囡囡點情況?同埋佢個班有幾多人要留班?及有幾多人可以試升?

原文章由 silviang 於 08-7-27 00:27 發表

因小女屬於中游份子,很擔心以後都會被out, 所以決定幫小女找學校,如果找到就會轉校. 與其日後被人out,不如自己先走.

小女那班有超過10位同學要repeat,亦有超過10位同學要試升,真係好恐怖啊!在這裏 ...

Silviang,

祝你女兒能轉到校.  我個仔是學校升班標準好一點的學生, 但亦每次為他考試後擔心到死而想轉校,現需可升班, 但數天前曾為小兒報考二間中學都不成功, 可能其他學校都想受一些 very good
marks 的學生.

Dear silviang & Carrie Ma

我個仔成績都系一般,過到升班標準多d,我到有問過其他英中關於轉校升讀中二(轉校原因絕對唔係因為學校問題,只係家庭問題),但好多英中都話無學位,叫我地唔洗試,如果要我轉中中我又唔甘心,所以我都無問中中學位,有小小煩,但我始終相信學校要求高對細路仔點都好d,起碼唔會點學壞同埋亦都比佢知道要自己更努力,同對自己更有要求,始終將來佢哋要面對更殘酷現實社會。可能而家會比多咗壓力佢哋,但我個人認為壓力唔一定係壞,反而會推動佢哋要更加向前。但點都好,都希望兩位揾到心儀學校。

介唔介意話比我聽你哋兩個小朋友讀邊班?我個仔讀1E.

原文章由 silviang 於 08-7-27 00:27 發表

小女那班有超過10位同學要repeat,亦有超過10位同學要試升,真係好恐怖啊!在這裏 ...

我始終相信學校要求高對細路仔點都好d,起碼唔會點學壞同埋亦都比佢知道要自己更努力,同對自己更有要求,始終將來佢哋要面對更殘酷現實社會。可能而家會比多咗壓力佢哋,但我個人認為壓力唔一定係壞,反而會推動佢哋要更加向前。

我認同你的觀點, 小女今年入讀中一

回覆 #18 minicat 的文章

Minicat

Please check PM

我親戚個仔考得唔錯都轉唔到區內英中,人地當此校放不在眼內。
中游份子轉英中仲難!

崇真有感

我的孩子也是給學校勸退的,現在正十分煩惱為孩子找一間合適的學校。剛才看過有關的留言,有一些感想。

本來我以為只是自己的孩子不濟事,未能適應學校的要求,所以才有此遭遇,但原來天下間也有不少的淪落人。而我也有一些疑惑,為什麼孩子進入這間學校後會整個人有這樣的改變,是誤交捐友,還是本質如此?作為媽媽的,只有心痛及無奈。

我也同意KOKOMA講,其實崇真這兩年收的學生也是自己挑選的,應該好有信心把他們教育成材,試想想一個中一學生初到一個新環境可以惡到些什麼,學校其實是否可以想想應如何教好自己收回來的學生,如果發現有這麼多學生也出現問題,就應該好好反思,正視問題所在,找出幫學生的方法,而不是只把自己教不好的學生趕走,這根本沒有正視學校出現的問題。但我發現事實好像不是如此!辦教育的目標為何?我期望學校可趁這危機好好想想辦法!

另一個較多會員討論的人物為關副校長,或者我們也想表達一下感受,對於我們接觸到的關副校長,卻不像大家認為的樣子,相信她也有教育理想,也希望給小朋友機會。不過奈何自己的孩子需經努力,但仍未可達到學校的要求而退學,亦沒有給予機會。真有一點失望呢!

kitty319968:我對你的觀念並不完全認同,無疑學校要求高是對家長來說肯定是好事,亦對於讀到書的同學也同樣是獲得極佳的成績或有美好的前途,但我不認同讀到書的同學就一定不會學壞,這是什麼道理呢?難道讀不成書的學生就一定是壞份子嗎?
我本人認為辦學校要有崇高理念,也要有德育,不論學生的成績是好是壞,在學校方面必須要教育他們,並不是容易放棄,而且在這些個案大都是因成績不好而被out,這樣不是厄剎了學生的前途嗎?再者現今有好多人都讀不成書,是否全部都是壞份子呢?相反讀到書必定是好人嗎?

原文章由 kitty331968 於 08-7-27 09:20 發表
我始終相信學校要求高對細路仔點都好d,起碼唔會點學壞同埋亦都比佢知道要自己更努力,同對自己更有要求,始終將來佢哋要面對更殘酷現實社會。可能而家會比多咗壓力佢哋,但我個人認為壓力唔一定係壞,反而會推動佢哋要更加向前 ...

兩個星期前在BK提出小女在TTCA repeat的問題,真想不到原來還有這麽多同學有相同的遭遇,有些還更惨。

事情看似愈鬧愈大,但校方有沒有想清楚問題的根源所在,不要老是採取"掩耳盜鈴"的態度去處理事件。好像S1為甚麽6班同學有超過1班要repeat等等問題,校方能否跟各級要repeat或out的同學及家長開一次交流會,看看問題所在,正所謂"教學相長"。這總好比隔空對駡來得積極互動

作為直資中學,學生是自己精挑細選回來的,學校應要努力栽培,更要做好補底工作。只是一年工夫便要repeat或放棄學生(而要repeat的學生佔了一班, 30多人),是不是有些過份嗎?!!那些慢熱及中流的學生是否被犧牲掉呢??!!

我今天收拾書本時,無意找到一本 ''05/06明報升中選
校全攻略'',封底祟真賣了一版招生廣告,其中一點辦學理念是:
''評估學生學習,儘量減少高壓力考試,....'' 現在卻完全相反!

另校訓是 ''信、望、愛'',學校真的做到了 :
信 - 家長 ''信'' 錯學校!
望 - 家長完全失 ''望'' !
愛 - 學校完全冇 ''愛''心 !

家長們應團結起來,就算今年升到班的不代表下年會冇事,一般
學校就算名校都冇可能咁多人留班,難道校長想學校年年出
10A ?
‹ 上一主題|下一主題