用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 有冇係這間小學就讀的家長一起傾﹖
樓主: isee
go

有冇係這間小學就讀的家長一起傾﹖ [複製鏈接]

原文章由 Thomas1 於 08-5-26 18:12 發表

我亦會今個星期六同個仔註冊. 自從參加了為期20個星期的小一適應班後, 覺得間學校好有心辦學, 即使有些學生未決定入讀, 亦安排此適應班, 仲只收$100保險費, 我估全港都難揀到第二間咁有心的學校. ...

Thomas1,
我明天就註冊啦, 咁你報唔報"飛鷹"丫?

Hello,

我個仔都係今年9月讀小一. 我都報左"飛鷹".

summa

唔好意思咁遲覆你, 我都報左"飛鷹". 你買咗書同做校服未?

原文章由 SUMMA2002 於 08-6-12 11:33 發表
Hello,

我個仔都係今年9月讀小一. 我都報左"飛鷹".

summa

今年我要幫囝囝選校, 想請教各位這間學校容易考入嗎? 學校最吸引你們是什麼呢?

原文章由 mymelody2003 於 08-7-15 16:22 發表
今年我要幫囝囝選校, 想請教各位這間學校容易考入嗎? 學校最吸引你們是什麼呢?

容唔容易考就真係唔知, 不過聽阿仔講就唔難, 過程好快, 家長義工好Nice, 結果仲好快知.

最初揀聖類斯係因為小班教學, 每級只有2班, 共50人左右, 小一開始已行英/普教學. 收咗之後更發現冇揀錯, 試問邊間學校可以只收$100保險費就比足20堂, 每堂1.5hrs (半堂英文外籍老師, 半堂普通話老師教), 希望小朋友能容易適應日後雙語教學. 最深印象係葉副校長話, 佢都知各位家長最終未必揀聖類斯, 但最緊要小朋友能夠學到野. 我覺得間學校好有心辦學, 葉副校長又好關心小朋友 (每個星期六上堂都見到葉副校長精神奕奕等小朋友, 同家長傾談). 學校行政亦好有系統, 通告清清楚楚, 令我好放心(畢竟幼稚園經歷太難忘).

面試流程怎樣? 會問哪一些問題?

家長需要陪同嗎? 家長需要回答問題嗎?

原文章由 mymelody2003 於 08-8-4 11:15 發表
面試流程怎樣? 會問哪一些問題?

家長需要陪同嗎? 家長需要回答問題嗎?

問咩就真係唔知, 不過見阿仔唔多緊張, 話問d問題唔難, 應該都係日常生活遇到ge問題. 家長只需要帶佢去, 唔需要見.
如果覺得間學校ok, 咪報名見下law, 反正好快有結果. 就算收咗學校都好大方話歡迎家長繼續參加大抽獎.

thomas1:

如果學校收左, 都可以繼續參加大抽? 是第一輪 / 第二輪 ?

即係話呢間學校未到第二輪尾註冊都未知道夠唔夠2班人數?

原文章由 Thomas1 於 08-8-4 16:55 發表
問咩就真係唔知, 不過見阿仔唔多緊張, 話問d問題唔難, 應該都係日常生活遇到ge問題. 家長只需要帶佢去, 唔需要見.
如果覺得間學校ok, 咪報名見下law, 反正好快有結果. 就算收咗學校都好大方話歡迎家長繼續參加大抽 ...

原文章由 mymelody2003 於 08-8-5 16:00 發表
thomas1:

如果學校收左, 都可以繼續參加大抽? 是第一輪 / 第二輪 ?

即係話呢間學校未到第二輪尾註冊都未知道夠唔夠2班人數?

即使學校收咗, 都可以繼續參加兩輪大抽獎.我又冇問學校今年收生幾多, 但我見學校提供ge小一適應班都有5班, 每班10-20人. 我就覺得小班小人數仲好, 老師可以照顧得更好. 最值得一提就係我覺得個副校長好有心, 令我好放心比個仔入讀. 不過入學人數小ge最主要原因係學校要收學費.
‹ 上一主題|下一主題