用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 「一人霸多位」是自私和不負責任的做法 ...
樓主: 淡然
go

「一人霸多位」是自私和不負責任的做法 [複製鏈接]

Re: 升小家長苦候「執死雞」

我都是等待的一群!!!好希望有個安樂的暑假, 唔駛心掛掛!!!

淡然 寫道:
個人意見:

如果要擔心直資收了便要放棄大抽獎,倒不如一開始不要報直資. 報得直資, 自然一早已經預見到這種情況, 不應有藉口推託. 乾脆報私校算了, 不會影響派位結果.

如果是為了買保險心態, 有一間私校在手已經足夠了, 有兩間,三間,四間收了也好, 挑最喜歡的一間留位, 兩間也已太多了! 還有確定位子不要時, 最好盡快通知學校, 好讓學校可以準備收生, 也讓其他小朋友早日補上.

有朋友奇怪怎會有人一個位也沒有, 沒什麼稀奇呀! 我替囡囡考了六七間,也只有on waiting list, 私校直資競爭十分大, 試過才知是如此艱難, 僧多粥少, 不是花得起錢就容易入一些, 完全不是那回事.

我想,經歷過苦候的人, 嚐過這種心焦如焚的苦,才會更明白和更懂得 “讓座他人”的重要性. 有誰不愛自己子女如珠如寶? 但希望多些人會體諒他人, 與其為自己子女hold住一個以上的位子,不如挑最好的留著,多一個位,對其他人也是多一線曙光,自己的子女有好學校收是十分開心的一件事, 但想到還有人為子女憂心不已, 是否可以將心比心, 多替他人設想.

誠心願各位的小朋友都入讀一間好學校!

Unclejt 寫道:
我想,不會有人沒有學位吧。

我小朋友6月2日前係一個學位都沒有,6月2日後就有一個我排11志願的學位。

(PS 我都係某九龍塘幼稚園家長,最慘我小朋友成日被老師、一齊等校車低班同學的mummy問小學會讀邊間,6月2日前我教佢答等6月決定,今日唯有話未決定。

今年暑假旅行都唔敢去,要standby有機會interview。)

fion6406 寫道:
[quote]
Unclejt 寫道:

我小朋友6月2日前係一個學位都沒有,6月2日後就有一個我排11志願的學位。

(PS 我都係某九龍塘幼稚園家長,最慘我小朋友成日被老師、一齊等校車低班同學的mummy問小學會讀邊間,6月2日前我教佢答等6月決定,今日唯有話未決定。

今年暑假旅行都唔敢去,要standby有機會interview。)
[/quote]

Sorry for hearing that  

我都試過同囝報學校及等待的滋味, 希望在人間, 努力呀!

願主祝福你, 讓你在開學前找到心儀學校 :wink:
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

fion6406,假如我的留言引起你的困擾,對不起。但我只是回應JSJ,認為在九年義務教育的大前題底下,是不會沒有學位的。也許,是我誤會了他吧。

醒目開學勳章 王國長老

努力! good luck!!
[quote]
Unclejt 寫道:

[/quote]

醒目開學勳章

Don't worry~~希望在人間
Good Luck to you
[quote]
Unclejt 寫道:

[/quote]

路縱崎嶇......仍幸有你......風雨同路 !!

Charlotte_mom,
You locked door for so many months, succed at last? I am worried now cause my child will study k3 in sep. :-|

fion6406,

努力加油! 大家都支持你!

cczzko. :wink:

Agree 家長真係唔應該hold太多位~~~

我覺得留一間私校位在手都情有可原, 但留幾間又有咩用? 小朋友最尾都係讀一間啫~~~ 同埋如果決定左, 就應該儘快通知其他學校比番個位出黎, 等d叩門等位既家長唔駛咁徬徨啦.....

醒目開學勳章 王國長老

yes, 得左, 再辛苦都值得!
唔駛擔心, 或者你小朋友突圍而出, 即時有offer, 唔駛叩門咁煩呢!

『在九年義務教育的大前題底下,是不會沒有學位的』

不明白, 如果有人想得這樣通, 又何必hold著個直資位呢?

Unclejt 寫道:
fion6406,假如我的留言引起你的困擾,對不起。但我只是回應JSJ,認為在九年義務教育的大前題底下,是不會沒有學位的。也許,是我誤會了他吧。

Unclejt 寫道:
[quote]
JSJ 寫道:
講得好, 但自私的人總是大把學位在手....而像我這種苦候一個學位的反而分分鐘到頭來得個等.................字

我想,不會有人沒有學位吧。[/quote]

Unclejt 寫道:
The other side of the story: 當我們仍有兩個直資位在手時,有家長提出暫不要 withdraw,否則他們被 offer 後補位便會失去大抽獎的機會。

fion6406,

我同你的情況好似, 我的囡囡派10志願, 是九龍城幼稚園家長, 都是成日被老師,一齊等校車家長, 等人問, 我照回答派得唔理想, 現努力叩門, 因為我覺得我地無錯, 只是唔好運, 暑假旅行都是唔敢去,要standby interview, 不過, 大家努力吧!!

ttma

多謝你地鼓勵
其實我不太悲觀,都明白遊戲規則,都不算"苦"候既。

淡然 :

"如果是為了買保險心態, 有一間私校在手已經足夠了, 有兩間,三間,四間收了也好, 挑最喜歡的一間留位, 兩間也已太多了! "

>>>說得好!!私校直資競爭十分大, 試過才知是如此艱難,很幸運我的小朋友考上直資及其他私小,最後我只留了一間私小 ,有朋友話我傻(連APS都不要),可以hold 兩間慢慢再想也未遲, 但撫心自問,最後我只會選一間, 所以我只留了一間. 我也明白每個子女都是父母的心肝, 自己無謂佔學位, 令其他父母焦急呢!

祝你們的小朋友都有理想的學校!!

ymama

ymama 寫道:
淡然 :

"如果是為了買保險心態, 有一間私校在手已經足夠了, 有兩間,三間,四間收了也好, 挑最喜歡的一間留位, 兩間也已太多了! "

>>>說得好!!私校直資競爭十分大, 試過才知是如此艱難,很幸運我的小朋友考上直資及其他私小,最後我只留了一間私小 ,有朋友話我傻(連APS都不要),可以hold 兩間慢慢再想也未遲, 但撫心自問,最後我只會選一間, 所以我只留了一間. 我也明白每個子女都是父母的心肝, 自己無謂佔學位, 令其他父母焦急呢!

祝你們的小朋友都有理想的學校!!

ymama

ymama:

很開心看見妳的認同,那個父母不愛自己子女如掌上珠,但多為人設想,世界才會更美,也替學校想想,到臨開學才放棄了位子,學校可能會趕不及再補上學生, 為學校帶來困擾.

父母也應該以身作則,負責任和有誠信.

簽名被屏蔽

我好同意考直資同私考係一個痛苦過程, 當中等候嘅煎熬係要試過先知.  所以我自己見囡囡考到一間心儀嘅學校之後, 其他嘅都唔去考啦, 一來唔想小朋友太大壓力, 好似考狀元咁, 二來無謂霸住d位, 阻住輪侯嘅小朋友.  反正最後都只可以讀一間.

G-Ma 寫道:
我好同意考直資同私考係一個痛苦過程, 當中等候嘅煎熬係要試過先知.  所以我自己見囡囡考到一間心儀嘅學校之後, 其他嘅都唔去考啦, 一來唔想小朋友太大壓力, 好似考狀元咁, 二來無謂霸住d位, 阻住輪侯嘅小朋友.  反正最後都只可以讀一間.

我會咁譯這個問題 「一人考多位」。  除左政府派位是抽獎外, 直資、私立 同 國際 學校都要經過面試。  這些學校收每一個學生都會考慮好多條件, 多條件的學生自然多學校收。

‹ 上一主題|下一主題