用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿學校(小學部) St Paul's Convent School (Primary)
樓主: Hopeful
go

St Paul's Convent School (Primary) [複製鏈接]

Re: St Paul's Convent School (Primary)

Hi HappyHappyMom,

Pls chk pm.

muicc

Re: St Paul's Convent School (Primary)

Hi muicc,

Thanks for your advice!

Wish your daughter has a wonderful and happy school life in SPCC.  

我想你沒有聽清楚你朋友的說話,瑪利曼在小一至三是沒有考試,只有測驗。

再者,從來只有聽說過在瑪利曼讀書輕鬆,沒聽說過壓力大。究竟你的資料從何而來?

AndyRain 寫道:
hi, emiluihk

唔係, 我個女唔係係marymount.  我都係聽其他個女讀緊marymont的家長講話差唔多個個月都有test/exam咁滯.  若果真係能keep住日日溫習, 咁讀邊間學校d test都會easy啦.  只係又要番工, 又要替佢地溫習, 又要練野, 每日邊到有咁多時間喎!!!

會唔會又係個D派得唔好,然後邊報邊唱間學校?

leschelems 寫道:
我想你沒有聽清楚你朋友的說話,瑪利曼在小一至三是沒有考試,只有測驗。

再者,從來只有聽說過在瑪利曼讀書輕鬆,沒聽說過壓力大。究竟你的資料從何而來?

[quote]

唔係, 我個女唔係係marymount.  我都係聽其他個女讀緊marymont的家長講話差唔多個個月都有test/exam咁滯.  若果真係能keep住日日溫習, 咁讀邊間學校d test都會easy啦.  只係又要番工, 又要替佢地溫習, 又要練野, 每日邊到有咁多時間喎!!!
[/quote]

雖然這個時間,的確是瓜田李下,但是從他的語氣和做法上看來,又不像你所指的那種人。以往所見,那種人是特別開一道標題,然後再高調談論,很少見在一道無關的標題幹這重事。還是暫時給他疑點利益吧!

明心道 寫道:

[quote]

[quote]

[/quote][/quote]

醒目開學勳章

Hi Muicc,

Would you pls send the info. to me as well. Tks a lot !!!

^^"

路縱崎嶇......仍幸有你......風雨同路 !!

據我所知, AndyRain囡囡讀聖保祿, 明年根本唔需要參加派位. 我想她頂多會像大部份聖保祿家長, 試考DGJS或St. Paul Co-ed, 大家不要太敏感吧.  

雖然這個時間,的確是瓜田李下,但是從他的語氣和做法上看來,又不像你所指的那種人。以往所見,那種人是特別開一道標題,然後再高調談論,很少見在一道無關的標題幹這重事。還是暫時給他疑點利益吧!

[quote]
明心道 寫道:

[quote]

[quote]

[/quote][/quote][/quote]

如果是聖保祿家長,那麼對聖保祿有認同感就無可厚非。不過,依他所言,欠缺時間,又怕壓力大,拔萃和聖保羅
都不是理想的選擇。

twokidsmum 寫道:
據我所知, AndyRain囡囡讀聖保祿, 明年根本唔需要參加派位. 我想她頂多會像大部份聖保祿家長, 試考DGJS或St. Paul Co-ed, 大家不要太敏感吧.  

[quote]

[quote]
明心道 寫道:

[quote]

[quote]

[/quote][/quote][/quote][/quote]

就算係家長,都唔好講到SPC咁,下下諗住冇時間睇,唔係就交哂俾學校理,就係諗住夠合格升中學就算.佢都係SPC家長,咪講到SPC收學生咁求其.

話時話, 我認識有位小二的聖保祿學生, 經常見到她看一些很深的英文書, 學期尾所看的書已比學期頭的深了很多, 英文程度不比女拔差, 好叻女. 她媽媽說她囡囡的同學英文水平整體來說不錯. 我另外認識幾位小一, 小三及小六的小朋友, 英文都相當不錯.  可能她們比較叻, 所以覺得學校壓力不算太大.

聽講今年聖保祿小一轉了syllabus, 尤其是中文科, 課程深了不少, 有人知道嗎?

雖然SPCS合格就可升中學,但是家長和同學生都好緊張D成績,因為上到中學,如果成績不好就好難追.中學是很有要求的.
相反小學就好關心D同學要有一個快樂的童年.不是只管讀書,還要學好自律及培養好品德呢!

醒目開學勳章

我諗到我自己澄清一下了.

正如twokidsmum所講, 我的囡囡根本未考小學, 何來報個間唱個間呢?? 況且, 我都只係講左一句話聽過好多測驗考試咋, 根本都唔夠理據話去唱那一間學校.  你唔好咁缺乏安全感, 對其他人完住失去信心啦!! 俾人寃枉一點也不好受呀!!!

其實我都想唱, 起碼都叫做對間學校清楚了解先可以唱呀??!!! 我就是不清楚才問!

另外, 我話聽講spc主科60分就可以直上中學, 亦唔等於諗住由佢科科60分便算數.  講真, 係咁求其就唔駛俾佢讀st paul幼稚園, 幼兒園啦!!! 求其俾佢讀間屋村幼稚園幼兒園都得咪仲好.  其實我心諗, 佢60分就可以直上, 咁若我個女有80分咁都ok啦.  因為我在bk內聽過(係全部都係聽番黎咋, 因為我無friend既仔女係大過我既仔, 朋友最大的仔只是讀k2, 即係無人可以俾資料我.)maryknoll要求要80分, 咁即係做父母的要要求個女90分啦, 起碼萬一失手都叫做緊緊做到80分.   壓力大呢點唔係那家長說的, 是我自己覺得測得咁密, 所以會覺得對我黎講有壓力.  係唔緊張就唔會覺得仔女既測驗有壓力啦. 咁兩間學校既情況, 係咪spc 會大人小朋友都會讀得無咁大壓力同埋輕鬆d呢??

我又問mrs wong除了spc還有沒有考慮其他學校, 也是希望可以有多些資料, 因為我又要番工, 沒有機會去學校與其他家長交流, 又無朋友可以俾資料我!!!

我唔知道那位家長的女兒在marymount讀幾多年級, 上次那家長真的話很多測驗(平至1-2個月一次).  而我寫測驗/考試係因為我地只係閒談, 咁我根本唔知道小一至小三係無考試的, 所以我咪一心以為好似我個仔間小學咁有 測驗及考試攞.  

無端端一早溜溜睇到呢d post真係無癮!!! 我而家開始同情d藝人, 無端端俾d狗仔隊/記者亂咁寫而自己又mug野都無做過個種無奈!!!  問名校d野, d人又可以話你貪慕虛榮, 搵間可以讀得輕鬆開心d野又話做家長既諗住唔理個細路!!! 想問清楚那間學校係咪好多測驗, 又俾人話唱衰那一間學校.  那作為一個家長怎樣才能令你滿意呀??!!!     

AndyRain,

你講得o岩, 學校要求中英數60分合格就可以升上中學, 看似容易, 但係不全是, 學生全部對自己都好有要求, 只係有一小撮真得追不上, 所以都升不上原校。我好贊成你個句佢地可以係比較輕鬆既情況下讀書學習, 所以佢地d女仔個個都好開心, 好精靈。至於咁多人一班, 上堂嘈唔嘈就見仁見智, 因為有d老師比較開明, 上堂經常比學生發表意見, 而且有幾多project係需要大家合作一齊做, 所以班女仔好肯表達, 好中意講野, 亦到令到佢地上左中學行出黎係比較有自信, 呢個係st paul convent女仔既特色, 亦都係令我十分心儀呢間學校既原因。

至於中文科, 係比以前深左好多, 中文科都係一般英文小學既弱科, 小學部希望學生升上中學後銜接得比較好, 所以中文科既程度係提升左不少。

一間學校有冇壓力, 唔可以一概而論, 要視乎學生既能力, 一個學期有一次測驗對一個學生黎講冇壓力, 對另一個學生都可能構成好多既壓力。我都識一個小朋友讀marymount, 佢女次次評估都有野唔合格, 咁你話對佢媽咪同個小朋友有冇壓力呢 ??

Hi,  muicc,

I 'm also interested in St paul 's Convent,  would
you pls pm the details to me.

Many thanks
Siuming

醒目開學勳章

Muicc

Could you please also pm me the related information of SPC as well.

Many thanks

Hi Muicc,

Can you also PM me, I really love to learn more about SPC.

Many Many Thanks

醒目開學勳章

Muicc

Could you please also pm me the related information of SPC as well.

Many thanks

路縱崎嶇......仍幸有你......風雨同路 !!

Muicc

Tks a lot!

唔係就最好啦.但係網上面講野都係小心d好.你睇講錯咗測驗同考試,要勞煩個位marymount家長出黎解話.講st paul 60分加上冇時間,又要個位st paul家長出黎,重要搬埋maryknoll既八九十分黎同st paul 既60分比.既然你同情D藝人俾人亂講,就唔好將傳聞亂講,當知D唔知D個陣,就咪講得咁實在,網上亂講野可大可小.我睇咗你個段野,差D都俾你個60分嚇親.

正如twokidsmum所講, 我的囡囡根本未考小學, 何來報個間唱個間呢?? 況且, 我都只係講左一句話聽過好多測驗考試咋, 根本都唔夠理據話去唱那一間學校.  你唔好咁缺乏安全感, 對其他人完住失去信心啦!! 俾人寃枉一點也不好受呀!!!

其實我都想唱, 起碼都叫做對間學校清楚了解先可以唱呀??!!! 我就是不清楚才問!

另外, 我話聽講spc主科60分就可以直上中學, 亦唔等於諗住由佢科科60分便算數.  講真, 係咁求其就唔駛俾佢讀st paul幼稚園, 幼兒園啦!!! 求其俾佢讀間屋村幼稚園幼兒園都得咪仲好.  其實我心諗, 佢60分就可以直上, 咁若我個女有80分咁都ok啦.  因為我在bk內聽過(係全部都係聽番黎咋, 因為我無friend既仔女係大過我既仔, 朋友最大的仔只是讀k2, 即係無人可以俾資料我.)maryknoll要求要80分, 咁即係做父母的要要求個女90分啦, 起碼萬一失手都叫做緊緊做到80分.   壓力大呢點唔係那家長說的, 是我自己覺得測得咁密, 所以會覺得對我黎講有壓力.  係唔緊張就唔會覺得仔女既測驗有壓力啦. 咁兩間學校既情況, 係咪spc 會大人小朋友都會讀得無咁大壓力同埋輕鬆d呢??

我又問mrs wong除了spc還有沒有考慮其他學校, 也是希望可以有多些資料, 因為我又要番工, 沒有機會去學校與其他家長交流, 又無朋友可以俾資料我!!!

我唔知道那位家長的女兒在marymount讀幾多年級, 上次那家長真的話很多測驗(平至1-2個月一次).  而我寫測驗/考試係因為我地只係閒談, 咁我根本唔知道小一至小三係無考試的, 所以我咪一心以為好似我個仔間小學咁有 測驗及考試攞.  

無端端一早溜溜睇到呢d post真係無癮!!! 我而家開始同情d藝人, 無端端俾d狗仔隊/記者亂咁寫而自己又mug野都無做過個種無奈!!!  問名校d野, d人又可以話你貪慕虛榮, 搵間可以讀得輕鬆開心d野又話做家長既諗住唔理個細路!!! 想問清楚那間學校係咪好多測驗, 又俾人話唱衰那一間學校.  那作為一個家長怎樣才能令你滿意呀??!!!     

明心道,

既然那位家長已經清楚說明了,又不用每一次都這樣激動。經過大家解釋清楚,我想沒有人會再單單為分數而錯認學校要求是否嚴謹和家長支援是不是足夠,又不會單單只看數次測驗少二次考試而判斷學習壓力大小。每家學校的做法都有所不同,別拿其中一環斷章取義。再者,另一位家長好像沒有把瑪利諾的分數和聖保祿的分數相比。

無謂再多作爭論了。標題是聖保祿,還是貼題繼續談論。

明心道 寫道:
唔係就最好啦.但係網上面講野都係小心d好.你睇講錯咗測驗同考試,要勞煩個位marymount家長出黎解話.講st paul 60分加上冇時間,又要個位st paul家長出黎,重要搬埋maryknoll既八九十分黎同st paul 既60分比.既然你同情D藝人俾人亂講,就唔好將傳聞亂講,當知D唔知D個陣,就咪講得咁實在,網上亂講野可大可小.我睇咗你個段野,差D都俾你個60分嚇親.

[quote]

[/quote]
‹ 上一主題|下一主題