用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 06年秋季鋼琴三級試
go

06年秋季鋼琴三級試 [複製鏈接]

06年秋季鋼琴三級試

鋼琴老師建議小兒在今年11月考鋼琴三級試,現已開始操練考試歌。
想借此版認識同期報考三級鋼琴試的家長,交流備考心得。

Re: 06年秋季鋼琴三級試

我是鋼琴老師, 你有怎麼問題可以問我,如果你個仔今年11月考試, 你而家應該已能熟記所有Scales, 考試歌能熟練,這個時期是speed up 考試歌的時候, 你有冇買Exam CD? 多聽別人如何演奏, 是一個很好的訓練, 當CD播放時,並拿出譜子, 一路聽一路看, 會發現自己有不足之處, 我自己都是用這方法來練習家!      

你個女要八月考試, 現在一定能把三首歌曲練到滾瓜爛熟, 絕對要清楚知道aural ABCD 各part是考怎麼: A part考打拍子; B part考唱歌; C part考分別兩句旋律的不同之處; D part考答問題; 每日練琴要先練scales ,一來可以鬆一鬆手指, 二來加倍記憶, 請用餘下的時間去作最後衝刺, 預祝成功  

河馬媽咪 寫道:
我個女八月考三級試啦!

預祝考試成功!

嘩,你個女好叻呀
咁快可考三級 ~
我個女都學左年半..而家仲彈緊輕鬆鋼琴3咋..miss話出年先可考2級..都唔知係咪好慢..我朋友個女學左只有半年,而家佢都是1級,彈的書同我女一樣添 !
我真係好疑惑..點解我女會咁慢 !佢又唔係唔肯練喎 !
有冇人比到意見我呀 ?   
我而家15,16都唔知同唔同佢轉好.. [quote]
河馬媽咪 寫道:
個3首歌佢一早已經熟晒, 但我希望佢可以
我家有對雙子公主

你個女只學年半而有三級, 當然是學得快啦!因為通常是一年一級,如果想在二,三,四級攞merit or distinction都並不是一件難事, 跟足老師所講的要求去做(意指大細聲的地方), 考試時記著要一氣呵成地彈畢整首樂曲, 就算有彈錯都不可停下來或回頭再彈一次,這是大忌!

如果女兒是鍾情音樂,不妨去大型唱片鋪買一些鋼琴或單簧管的CD, 多聽國際知名的演奏家演奏是非常有幫助的

你要記住每個人的進度是有分別的, 請不要比較! 小朋友有的是時間, 最緊要是打好基礎, 練好手勢, 當佢哋學到高級時候就不會感到吃力,其實又何須急呢?而且你的進度是絕對正常添 !另外,練琴是要找出方法的, 並不是坐下來練就OK, 例如每一首歌都一定有一些較容易同較難的地方, 要多練較難部分,不可只由頭練到尾,仲有常常彈錯的地方要多加練習添!其實還有更多方法.......   

katetszki,

謝謝你的分享和提醒Exam CD一事。今次是囝囝第一次考琴,請不要見怪我大鄉里。

今天已出街揾隻Grade 3 Exam CD。一家連鎖琴行說囝囝所考的是05-06 syllabus的琴曲,現已是需求的水尾,所有分行已經沒有貨,他們也不會再入貨......明天要去其他琴行碰吓運氣。

河馬媽咪,
很羨慕你囡囡對音樂的熱情    請問她也是選彈05-06 syllabus的琴曲嗎?

簽名被屏蔽

如果每一次聽都要開電腦, 然後再link入網址先聽到音樂, 會唔會覺得麻煩咗啲呢? 再加上在網上聽音質太差了! 一隻CD都只不過是100蚊左右, 這個鋼琴考試講座只是話俾我哋聽應注意嘅音色技巧係邊度, 都可作一個參考, 但就絕對唔可以代替CD!  

簽名被屏蔽

其實聽電台既鋼琴考試講座都好足夠,除左音色技巧,仲有人示範演奏!

我d學生只係聽我示範乍

ming2,

啱啱上網聽哂考三級試嗰段,如果唔係你出聲我都唔知上網有咁多考琴的參考資料!多謝你!

買唔買隻cd見到有不少看法,不過我擔心可能因為缺貨想買都冇得賣

ming2 寫道:
唔洗每次都開電腦聽架...可以download轉做mp3架....

可以作為參考已經唔錯啦...聽cd亦都係作參考吧了...

ming2,

多謝你提供的網址。
想向你請教下dl左個file, 如何可轉做audio CD, 因那並非mp3檔, 而是asx檔, nero並不支援, 有什麼方法可燒錄?
多謝指教。

各位,

我係在10/11 下午第一個, 其實都有點擔心, 因為自己的表現都頗反覆, 3首 pieces中有2首仲未跟到標準拍子要求, Miss又唔俾我彈 rit 住, 要跟到拍子先喎, Miss 8月先開始教 arual, 到時要上 45minutes, 唔知趕唔趕得切呢?

其實 arual 方面我自己已經買左本有 CD
您, 是我一個遙遠的夢~~~

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題