用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 sfa vs 荃灣浸聯
go

sfa vs 荃灣浸聯 [複製鏈接]

同學仔case, 如果小朋友學術唔錯屬谷得類型,有細佬妹跟尾,會唔會為左個細既放棄sfa?
   1    0    0    0

我比意見先,雖然我都等緊sfa waiting , 但我叫佢唔值為幫個細既而放棄sfa , 始終係家姐叻女自己考到,而且荃灣個升中網又唔掂

19841984 發表於 17-6-25 23:21
SFA仲有waiting未call?
同學仔上年11月已收到SFA call

冇,我只係等緊

回覆樓主

Sfa 收細佬妹好似都收得唔錯,只要面試唔係太差就ok。所以,最重要應該考慮將來六年想點過及兩個私校學費。

siden    發表於 17-7-1 08:46

醒目開學勳章 貢獻勳章

yes, SFA收細佬妹比例高

不過我會睇返個大係咪適合該津校、個細係咪適合該私校

當年我抽到乙一,填表時決定唔到只填甲部定係填埋乙一,填嗰時已經覺得未必適合,最終乙部只填一間學校之下抽到....
思前想後,都係大嘅唔適合乙一,細嘅唔適合SFA
放棄咗乙一
恐龍家

同事大仔SFA,表現平平,今年細妹一樣成功考入。
我自己三個 ,都係自己靠自己,準備的過程雖然辛苦D,不過小朋友經歷過,好似打遊戲過關升級咁,自然會成長。

荃灣浸聯我唔識, 因為唔係o個區

但係我會睇返兩間學校level 如何,
如果相差太遠, 我唔會因為個細o既而放棄sfa

但係如果差距不太大,
我會揀津校

我自己就因為個細o既, 最尾揀津校

88陳元喜同SFA 呢?
大家點選擇?
又係有個細妹

回覆樓主

SFA 升band 1約80%+
浸聯升band 1約50%+

你再睇埋浸聯升中的學校,band 1的荃灣中學佔好少,代表咩呢,值得諗下。

caramelpudding 發表於 17-7-1 06:52
SFA 升band 1約80%+
浸聯升band 1約50%+

代表荃灣b1學位真係唔夠囉!

回覆樓主

浸聯係政資助學校,喺冇得挑選學生再加埋荃灣呢個band 1學校不足嘅情況底下,仍然有50%升band 1率,證明呢間學校辦得好好。

SFA實力不容質疑,如升中想入神校,SFA比較有利。

反而我會睇細嗰個谷唔谷得,谷得嘅,大嘅可入SFA。細嘅如唔谷得,咁哥哥就可選浸聯,哥哥叻,喺邊一間讀都可入band 1, 將來再插其他神校亦得。

醒目開學勳章 貢獻勳章

noverzero 發表於 17-6-29 15:38
88陳元喜同SFA 呢?
大家點選擇?
又係有個細妹

錢考慮嗎?兩個資質如何?
陳係成績唔錯嘅學校,個人利益定家庭利益??

btw, 响BK見到有人問黃大仙,搵人解籤,好似幾有道理好準咁
個case本身無開名,又係私校vs津校,大仙叫佢揀私小 (APS)
恐龍家

我覺得要全面睇,弟妹資質,屋企support,升中有乜期望,想唔想再玩小一遊戲(雖則sfa都多收弟妹)。谷三個唔係話咁易,on the other hand 小學必收唔洗煩可100%照顧阿大學業,亦是可行,要自己行量

MrBeast 發表於 17-7-1 11:06
我覺得要全面睇,弟妹資質,屋企support,升中有乜期望,想唔想再玩小一遊戲(雖則sfa都多收弟妹)。谷三個 ...

小曳人 發表於 17-7-1 10:20
錢考慮嗎?兩個資質如何?
陳係成績唔錯嘅學校,個人利益定家庭利益??

我以前選校試過煩到擲毫。

擲完一輪之後都係繼續跟所謂理性分析行事。

如果係我, 我主要係睇個小朋友的資質,可以更上一層樓, 我會比佢去, 因為佢考到SFA係佢的本是, SFA唔會你想入就入到。
唔會因為要就細路細妹而要讀一間次一級既小學。

cc0402 發表於 17-7-1 12:01
如果係我, 我主要係睇個小朋友的資質,可以更上一層樓, 我會比佢去, 因為佢考到SFA係佢的本是, SFA唔會 ...
另一個玩法就是入到sfa再跳神津,益埋sibling,不過要在sfa 鶴立鷄羣插到比浸聯更好的是怎樣一回事,都要考慮一下
‹ 上一主題|下一主題