用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 學之園 vs 民生,很難取捨,想聽下各位意見 ...
go

學之園 vs 民生,很難取捨,想聽下各位意見 [複製鏈接]

仔仔,兩間也是pm. LH 英普而MS 今年只有英粵另加普通話堂。其實英粵英普並不是重點,而是仔仔在lh非常開心但作為父母角度又想減少升小一的壓力,真的不知如何取捨。

18    0    0    0

回覆:學之園 vs 民生,很難取捨,想聽下各位意見

民生除左係半龍有冇其他吸引你?LH考小學成績其實都唔錯

回覆:namyatyat 的帖子

民幼的親子工課雖然多但我喜歡這個模式可讓小朋友有更深入了解,不是死記。此外民幼有多位net 及學校鼓勵小朋友多說英語及多閱讀也是我喜歡的。但傳聞老師不太有愛心,所有功課作品,上課的態度也為上民小已經在計分,在這方面令我有些擔心。

明白,民小冇咁多位,加上學校想自己成為名校,係要求高d。行民生條路,學業,家底,運動,音樂……孩子至小有其中一樣,否則會有壓力。LH其實都谷,不過佢冇小學,希望學生考好d方便拉新客。

我認為只要你有心機教,兩間都唔係問題。

我小朋友讀緊LH pn, 真係好欣賞學校用心辦學,老師跟得好足,校本課程同配套好,返左兩三個月學已見小朋友好大進步。我都有民生offer, 雖然LH很好,但始終龍校保障大d,考K已感受到比pn難,龍校進可攻退可守。btw, 我應該兩個offer都會放,因為有另外兩間學券龍校收左。

回覆:taiyeung 的帖子

多謝你給予的意見,也替你高興找到合適的學校。

回覆:namyatyat 的帖子

多謝你的意見及分析

考 k 已咁辛苦,投民生一票

我都會投民生一票.

正路都係揀民生架喇, 小朋友好快適應, 放完個暑假連以前老師姓咩都唔記得啦.

簽名被屏蔽

I have the same headache choosing between LH and MS. But now very likely will choose MS.

回覆 taiyeung 的帖子

好奇你有邊2間學券龍offer?
你小朋友好犀利

回覆:josephine1979 的帖子

MS!

We give up LH 2nd interview after having MS AM offer.

引用:回覆+taiyeung+的帖子 好奇你有邊2間學券

原帖由 piggymonkey 於 15-12-31 發表
回覆 taiyeung 的帖子

好奇你有邊2間學券龍offer?
我有聖心同坑真offer,應該會讀坑真。亦收到德望2nd in, 同先生商量緊去唔去。我真心覺得LH train到小朋友有禮守秩序,德育好好,當然我地父母都有配合。

醒目開學勳章 貢獻勳章

首先,你去睇睇民小係咪你想要嘅嘢!
我得到嘅消息係:呢間學校老師無乜愛心,只睇業績,小六嘅班比小一少,好多人中途(被請)轉走,學生排得後,就叫家長揾補習!唔係諗點幫個小朋友!簡單d講,大人細佬都讀得幾大壓力 (除非你非名夠前)

如果你接受到嘅話,有小學backup係件好事!
不過我就覺得,你响LH讀得好地地,唔駛為民幼轉走~
恐龍家

引用:考+k+已咁辛苦,投民生一票 +

原帖由 ahsiu 於 15-12-31 發表
同意

引用:考+k+已咁辛苦,投民生一票 +

原帖由 ahsiu 於 15-12-31 發表
Agree ~ 除非好想去挑戰下小朋友啦

小曳人 發表於 15-12-31 21:18
首先,你去睇睇民小係咪你想要嘅嘢!
我得到嘅消息係:呢間學校老師無乜愛心,只睇業績,小六嘅班比小一少 ...
小一多班是因为扩班,以后的小六也同入小一时同样的班数。

可唔可以接受到K1下學期已經成日收老師電話,話小朋友鍾意同小朋友傾偈?總之每次電話都有嘢講,好似俾定心理準備你佢無得上小學?

個小朋友唔係有任何問題,只係鍾意與人交談(在我而言只係三歲人仔,呢個係好難得嘅素質)。我嘅感覺係民小無唸住同家長一齊點幫小朋友進步,而係叫你自己攪掂同走丫唔該。可能佢覺得半龍自己好搶手喇

‹ 上一主題|下一主題