用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 觀塘區中學Banding,請大家幫忙更進
go

觀塘區中學Banding,請大家幫忙更進 [複製鏈接]

醒目開學勳章

觀塘區中學Banding,請大家幫忙更進

Dear All:

以下是早二年老師給我的資料,如有什麼問題請幫忙改修,更正後供大家參考.希望對你地有幫助.

藍田聖保祿 (女校)BAND ONE
官塘官立                   BAND ONE
秀茂坪梁式芝(女校)BAND ONE
蒙民偉       BAND ONE
基考        BAND ONE尾BAND TWO頭  呂郭碧鳳      BAND TWO
聖安當       BAND TWO
順利天主教      BAND ONE
聖公會梁季彝    BAND ONE尾BAND TWO頭
英華        BAND ONE
何明華       BAND ONE
聖母玫瑰      BAND ONE
基督教宣道     BAND ONE
鄭柏芝       BAND TWO
鄭裕彤       BAND TWO
聖潔靈       BAND ONE
協同        BAND ONE
上智        BAND ONE
賽馬會官立     BAND TWO
張祝山       BAND ONE
基智        BAND TWO尾BAND THREE頭
五邑司徙      BAND TWO尾BAND THREE頭
何文田官立     BAND ONE尾BAND TWO頭
陳楚思       BAND TWO
黃棣珊       BAND ONE
王仲銘       BAND TWO尾BAND THREE頭
正覺        BAND TWO尾BAND THREE頭
陳瑞喜       BAND TWO尾BAND THREE頭
寶覺        BAND TWO尾BAND THREE頭
基樂        BAND TWO尾BAND THREE頭

希望各位家長心目中可愛架小朋友
能夠順順利利入讀心儀中學.

Re: 觀塘區中學Banding,請大家幫忙更進

bettylam:

爆哂燈~觀塘bk有福了!

多謝bettylam提供,我會給朋友參考.

多謝bettylam, 但不太同意聖公會梁季彝是屬於BAND ONE尾BAND TWO頭, 有老師及朋友都說此校近年很差,可能已淪為band two尾band three頭了, 我老公同細佬都在此校讀過,他們說非近年變差,而是一直都差,他們個人評此校為band three

醒目開學勳章

Dear Sheila:

多謝你寶貴資料及意見呀!我post出黎另一個原因係想你地的甘好架家長,幫下手修改佢比今年好需要呢的update左資料架家長呀!梁季彝聲望下趺到如此地步,哀哉呵!

真係萬二分感激流涕呀! Sheila好yeah!        

betty   

bettylam ,

唔好流涕啦, 俾你讚到我 ,大家互相幫忙遮,在此時此刻互相扶持好緊要ka ma, 問我老公, 佢乜都唔知, side氣, 上黎bk同你地傾下重好

等我用食lunch的時間,睇下d banding, 再post上黎同大家分享下先

sheila

Anyone knows what's the banding of 聖若瑟英文中學?

Thanks.

[quote]
WYmom 寫道:
Anyone knows what's the banding of 聖若瑟英文中學?

Thanks.

拉登:應該係band 1 尾

拉登仔:請問有無褔建中學呀

如位觀塘區媽媽 , 如果小朋友屬B1,你會將褔建中學排在第幾志願? 可否分享一下.

如位觀塘區媽媽 , 如果小朋友屬B1,你會將褔建中學排在第幾志願? 可否分享一下.

好難一概而論, 除了睇BANDING以外, 睇一間學校好唔好, 其實係要睇下間學校適唔適合自己先啱, 除了學業外, 要睇教學語言, 課外活動, 教學宗旨等等

如果夾硬要我答, 我會排福建6-10位,  原因講唔到俾你聽, 要累積對網內中學的認識, 再啟動我心目中的自我評分機制,真係一言難盡! 你可以去福建果網頁睇下, 睇下佢地嘅會考合格率, 睇下所授的科目, 課外活動等資料

其實福建在4月9日已有一輪面試(非自行分配行位的面試), 亦已請了幾十位有機會被取錄的同學入讀精英班. 你應該早D上黎問, 而家可能遲左D嘞!

拉登仔:
到現在都無人答 褔建係收 band2生多定係 band1生多
但我就聽講過福建中學在自行收生時
唔知乜野原因收左位小朋友,但係佢就數學係唔及格既

拉登仔:咁如果收左個數學唔合格既,,又叫佢讀埋精英班
咁唔知算唔算係精英

醒目開學勳章

拉登仔:

點解你寫的野甘得意架,好似ballwong63甘,成日都自問自答呀!仲有呀!可吾可以詳盡的講解你到底想問的勿同要的勿東東,因為我份人iq,eq都好低架,讀書又吾多,領悟力就更加差.

或者簡單的黎講,我吾明白你想問的勿野呵!

媽媽教我吾明記得要問清楚,同埋要有禮貌架.

吾該晒拉登仔.

betty

恐怖份子的所作所為通常比較激進同難以理解!

醒目開學勳章

好野!  早的打出黎嘛!一句攪掂啦!我呀!的文章又吾得,打左成粒鐘呀果篇野!

betty   
Sheila 寫道:

bettylam,

請問油塘果間基顥係band 幾呀!

fanny_wong 寫道:
bettylam,

sorry!係普照中學呀!

bettylam 寫道:

好野!  早的打出黎嘛!一句攪掂啦!我呀!的文章又吾得,打左成粒鐘呀果篇野!
betty   

Sheila 寫道:

拉登仔:
我見妳係banding排位到無寫,福建又屬放官塘區所以就問問囉

醒目開學勳章

Dear fanny_wong:

吾好意思呀!甘遲先覆你.

<請問油塘果間普照係band 幾呀!>早2年係band3.

betty

[quote]
bettylam,

sorry!係普照中學呀! [/quote]
‹ 上一主題|下一主題