用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 小朋友面試時老師問乜都答得好好。但最後都唔收。 ...
go

小朋友面試時老師問乜都答得好好。但最後都唔收。 [複製鏈接]

有冇家長遇到咁既情況?因乜原因唔收?
   1    0    0    0

回覆:小朋友面試時老師問乜都答得好好。但最後都唔收。

原因可能係:
1)沒有最好,只有更好
2)遇著相同分數小朋友時,其他人有人事關係所以入到

幼稚園面試同見工/相睇一樣,有時都好講眼緣的,始終都係人去比分數,人有時都係主觀動物來的.

唯有當同呢間學校有緣份囉.唔好唔開心.

rgalc 發表於 14-11-13 12:49
可能問題唔深,大部分小朋友都答得好好。所以要係當中再揀更好的。
Agree.  咁多人考,答得好既小朋友一大堆,學校始終要再篩選,我諗每間學校都會有佢地內部先知既criteria, 可能係年齡,可能係背景,可能係有無讀過N, etc.  

小矮茄 發表於 14-11-13 12:42
有冇家長遇到咁既情況?因乜原因唔收?
其實有些學校都唔係收最好表現既小朋友,可能佢想收一些配合自己學校既學生(配合既唔代表係表現最好),有時有D 學校又會睇下家長會否配合學校。

其實可以講既係,睇彩數......老師多數睇眼緣(我覺得)

一定會有呢個情況發生,今年競爭咁大

我報果間有無宗教?如果二個小朋友同分,甘會睇埋背景,有無相同宗教。。。另外,好好多幼稚園都會優先收有兄姐讀緊或兄姐是畢業生的小朋友先

我估學校都會睇埋家長,因為我諗學校都會好怕遇到一啲好煩或自以為是的家長!

其實我覺得幼稚園面試係考眼緣,2個女經驗之談。

同意彩數加眼緣,有啲表現麻麻會收,有啲答中哂都冇offer

小朋友及家長的眼緣

小朋友的收生標準唔同我地,好前我仔仔早幾年,我小朋友全部都識答,仲有就係最後老師送一粒糖比我仔仔,我仔仔就同老師講,這是一粒士多啤梨棉花糖。
我有另一個朋友佢係12月的細B,全程唔出聲,最後反而所左,所以真係好難講。

合眼緣好重要

我鴿到其實老師張表會再細分自行完成or指導下完成 所以完成都有分別

做晒未必收,但喊就九成吾收(除非有其他因素)

回覆 superdaddy888 的帖子

係架, 我都睇過幼稚園的收生考核表, 有分唔同格數的, 自行完成係第一格, 在指導下完成第二格....

仲有大細B都係因素

回覆 susumi123 的帖子

同意學校有得選梗要大b 先。我細b 面試村校 有問必答  仲要完整句子。老師俾禮物自己 say thankyou  不用提水. 老師都話識講咁多 但都是 wAiting list .  同埋可能面試的老師無份決定取錄哪些人  最后都只看學生年齡  宗教  兄姐是否就讀 所以部分幼稚園面試只是做下樣

引用:回覆+susumi123+的帖子 同意學校有得選梗

原帖由 vanessa_2368 於 14-11-13 發表
回覆 susumi123 的帖子

同意學校有得選梗要大b 先。我細b 面試村校 有問必答  仲要完整句子。老師俾禮物自 ...
做下樣呢句真。

‹ 上一主題|下一主題