用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力不足問題嚴重了
go

[讀障] 專注力不足問題嚴重了 [複製鏈接]

孩子被評為讀寫及專注力偏弱,一直很努力去教導,也有進步,但最近發覺專注力不足問題嚴重了很多,常常分心,停下,使我也情緒失控,十分辛苦,我無打佢,但我個內心好想打爛張枱,放鬆唔到,佢分心時常常禧皮笑臉,令人好激心,只要佢一肯專心,係教到佢的,我都唔知點算?唔知點樣可以令佢集中,又唔知點樣可令自己放鬆,每晚陪佢溫習,都無時間陪個細的,老公又忙,完全幫唔到,最近看過阿氏保加症的特徵,也懷疑佢有,好辛苦。

7    0    0    0

真係要好高eq先得,你溫習/教導時間分配是怎樣的?

引用:孩子被評為讀寫及專注力偏弱,一直很努力去

有無谂過睇精神科,食加強專注力的藥?

引用:有無谂過睇精神科,食加強專注力的藥?

原帖由 貓太太 於 13-09-05 發表
有無谂過睇精神科,食加強專注力的藥?
食薬不是好方法,看看"好媽媽勝過好老師"吧。

引用:孩子被評為讀寫及專注力偏弱,一直很努力去

原帖由 mamalife 於 13-09-05 發表
孩子被評為讀寫及專注力偏弱,一直很努力去教導,也有進步,但最近發覺專注力不足問題嚴重了很多,常常分心 ...
你看音樂共振是否幫到你,有成功例子。另外嚴浩有秘方針對專注力弱,可看看

熙fi媽媽  請問音樂共振的碟系邊度有得賣?  發表於 13-12-4 12:13

回復 MrBeast 的帖子

每晚下班後陪佢溫習,通常7點幾返到屋企

回復 summerfok 的帖子

我絕對知道係佢都控制唔到的,就等如我都係控制唔到自己冷靜下來,但我會再努力的!你的妹妹有你真的很有褔氣,你係佢的天使,我希望我可以再好好控制我的情緒,謝謝你!

回復 貓太太 的帖子

都有,見好多人話藥物有效,會改善專注力,連我自己都想食藥,控制我情緒

回復 lui 的帖子

好,我找來看看!

回復 lui 的帖子

謝謝你!咩方法我都要試試,好多謝你的每一位!!!

mamalife 發表於 13-9-6 15:54

每晚下班後陪佢溫習,通常7點幾返到屋企
其實我想問係每一節的溫習是幾耐,有讀寫困難的小孩通常都會有專注問題,試想如你只識dd pth, 你老闆叫妳去聽一個pth present 的講座,你估你自己又可注專到幾耐,所以最好就試下say溫習2-30 mins, 做一陣其他野如彈琴或大肌運動,再溫習2-30 mins,平時出街見到學過的字就指出比佢睇(扮到好似好好玩咁,當然個objective係遲d佢自己搵)。
溫習也要找有效的方法,這方面最好上一些小組課程。 其實佢笑騎騎咪好law, 一碌木個d仲激死你。

Mr Beast你到底是何方神勝?成日關心我們這群家長,但都比到好好的建議,哈哈!其實佢而家已經能做到在街上主動找字出來讀了,係佢表現到好似好好玩咁,所以我都好開心,如果溫一陣,去做大肌肉運動,怕唔怕佢心散左架呢?怕佢唔肯坐返埋位,不過等我試下先,多謝你,課程我上過一個,都好有用,就係用左學o個d方法,所以有改善,而家等緊下一個課程,一月先有得上,因為私人的課程太貴,所以都是等政府安排比我的,不過我覺得我都好需要再學習多d,會再努力找下有咩價錢ok又合適的課程,謝謝你!!

囝囝mama    發表於 14-4-6 23:22

mamalife 發表於 13-9-6 17:25

Mr Beast你到底是何方神勝?成日關心我們這群家長,但都比到好好的建議,哈哈!其實 ...
Haha, 我咪就係唔識字ge一碌木的阿爸law, 其實評估証實不是讀障,但當初見佢認唔到字日日喊住唔返學真好徬徨, 又唔識點幫佢,花了很多無謂時間和$,見到有人有問題幫到米幫。

言歸正傳,有冇試過健腦操brain gym, utube 有不少sample, intermission 時可做下,有多時間去park 玩,訓練大肌和空間感。

加油,你孩子會感覺到你的愛的,但唔好忽略另一半wor.

我地之前都唔知自己個仔有讀寫問題, 都係小一時老師覺得佢有問題轉介我地搵學校社工再去評估先知, 評估完我地就去威記排精神科, 大半年前開始食藥, 上堂真係留心左, 不過依加晏就成日係學校都無食藥, 所以問題又開始嚟, 之前我都唔想比佢食藥,但眼見佢3年班,好多野都唔識,真係好擔心! 雖然我一直都無將佢成績放係心, 但見到佢應該要識既野都唔識,真係好怕! 因為自己又唔係好識教佢功課(自己都唔識),所以去補習, 但補習社都轉左3間,依加仲搵緊, 好煩!

游水都可以練專注,

囝囝mama  踏單車  發表於 14-4-6 23:24

回覆:專注力不足問題嚴重了

每天做運動、公園玩都可以、音樂治療、中藥針灸、轉活動教學的學校……

咁你的孩子而家幾年班呀?其實我有時覺得評估結果都唔重要, 自己明明睇到孩子學習上的困難, 我只想找到適合佢的學習方法, 咁你做左d咩覺得係浪費左時間同金錢架? 等我唔好做... 健腦操brain gym未試過呢, 等我search下先!! 其實我好想多d帶佢去park 玩, 但只有星期六日放假才有時間。

回復 eeyore_fy 的帖子

咁點解在學校唔食藥呀?? 因為有副作用嗎? 我都好明白你的害怕, 教極唔識, 或好快忘記... 我都無咩閒錢比佢補習, 所以唯有靠自己, 不停搵方法, 不停提高EQ, 有時都好累, 但都不能放棄

回復 lammaggie 的帖子

要度度D時間至得
‹ 上一主題|下一主題