用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 分享︰培養子女睇書的興趣
go

分享︰培養子女睇書的興趣 [複製鏈接]

我個仔而家差唔多32個月大,係好鍾意睇書,呢樣野係我無諗到的﹗因為我地兩公婆都唔太好睇書,除非係好有興趣,真係買的書多...睇就好少﹗

我認為阿仔鍾意睇書,同呢D有關......
1. 我從來都唔俾電視個仔睇,電視係包括所謂的教材。佢唔瞓,個電視係唔開的,唯一有幾日係有開的...我睇有關311地震的新聞。
2. 我唔俾電子產品個仔玩,即係電話同電腦。
3. 屋企的玩具都唔會發聲同閃燈,因為我認為發聲同閃燈的玩具,對小朋友係過度刺激。
4. 最初我買的書,係同佢成日唱的意歌為主題的書,佢會跟D書的公仔的動作,例如︰Head, shoulder, knees and toes.

我係全職媽媽,亦有一個幾好的菲傭,唔單只我地做父母的會同佢睇書,有時我地唔得閒,得佢照顧個仔,佢都會同我個仔睇書﹗

阿仔鍾意睇書,所以我就好鍾意買書﹗

希望幫到大家培養子女睇書的興趣﹗

ling_0508   你好有心机啊  發表於 12-6-29 10:37
   8    0    0    0

回覆:分享︰培養子女睇書的興趣

Thanks for sharing and I am doing the exact same things to my 20 months son...and he loves his books so far.....

版主

MiniCooperS 發表於 12-6-13 23:35
我個仔而家差唔多32個月大,係好鍾意睇書,呢樣野係我無諗到的﹗因為我地兩公婆都唔太好睇書,除非係好有興 ...
我個仔35個月大,都係喜歡看書多於看電視、教材vdc etc。

細個每日同佢睇一本,佢已經好滿足。宜家每日搵定5-6本書要我o地夜晚返o黎同佢講,有時講晒都仲想加多幾本。

我覺得只要父母從小陪伴小朋友看書,即使係5-10分鐘,佢慢慢就會愛上,因為佢喜歡父母陪伴佢。

同意, 阿囝記得的書名, 叫我講返故事出黎, 而且有時可以叫佢自己想像係故事主角, 問佢會點做.,非常好的親子活動..

ling_0508  good idea will have to try this method. My son just started to talk a bit more  發表於 12-6-29 11:11

我係BK果邊有分享阿仔鍾意睇的書,大家一齊分享,搵多D好書俾我地的小朋友睇﹗
http://www.baby-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

bibikids119    發表於 12-6-15 14:32

THANKS A LOT

醒目開學勳章

醒目開學勳章

冬日勳章

Agree.   My son also loves to read books as we always read books with him.   Also, we will not let him to watch TV too.  

回覆:CH007 的帖子

Less tv. I bring a book with him all the time. Get his book out when we get a seat in the train.

回復 bloglo110 的帖子

Similiar here....
we drive, he brings a few books to the car. he always asks us to read with him in the car. even it's only a 5-minute trip.

冇電視同電玩, 絕對係key!  我冇戒得咁清, 一個月比佢地睇半小時至一小時, 分開幾次睇.  偶然會一齊睇新聞或飲食節目.  電腦只限於睇starfalls, 都係一個月幾次, ABC玩具我有一個, 不過阿女由細到大都係鍾意人多於玩具, 阿仔就幾鍾意, 學識哂字母, 所以我唔太mind.  電話都係一個月兩次, 限於週末同親戚出去飲茶無聊時玩.

我兩個小朋友, 一個四歲半, 一個六歲, 由細到大都好鍾意睇書.  六歲個個開始能自己讀英文書, 四歲個可以睇簡單英文同中文書.  所以都仲係好靠大人讀. 早兩年開始, 佢地兩個可以自己係屋企揭書 (因為唔識字), 揭成個鐘都得, 如果我讀比佢聽, 最高紀錄係兩個鐘, 讀到喉嚨痛, 唔想讀!  我地去圖書館, 一借就係十幾本!

電視和電子產品對小朋友真是太大刺激,所以希望孩子喜愛閱讀,家長真是要有所犧牲!

只要家長提供到適當環境, 其實小朋友好大機會會愛上閱讀. 大家齊齊加油~

但我個人唔主張俾小朋友坐私家車時睇書, 對眼睛唔係咁好. 最好唔好俾佢有咁既習慣, 否則好容易有近視.

讀到喉嚨痛, 唔想讀 <= 我都試過, 不過就冇2個鐘咁誇張, 行2個幾鐘書店就試過

多謝分享

回覆:MiniCooperS 的帖子

Thanks for sharing! 我個仔21個月,書都鐘意,但冇乜耐性,讀書俾佢聽好快走左,反而自己有興趣的會睇好耐,當然d字佢未必識!我家也沒開TV,但因為買左教材,一日會睇45mins DVD! iPad其實冇俾佢玩,但出街扭計冇計!發聲玩具由細到大都有,我都想囝囝好似你仔咁,宜家改係咪太遲?

‹ 上一主題|下一主題