用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享一間好學校 ~ BOX HILL
go

分享一間好學校 ~ BOX HILL [複製鏈接]

我囡囡剛在火炭BH讀緊PN,返左兩個星期,之前未IN時已經睇左好多有關該校資料,外間評價都幾高,但始終未體驗過,所以當時都唔知有幾好,我本來只係諗住讀幾個月,之後K1會考返九龍D名校,但BH既好,已經令我決心比囡囡在BH完成佢既幼稚園旅程而放棄入讀名校既機會,本來下個月會IN ST.CAT,宜家都唔會IN喇! BH(火炭) ,校長及老師教學熱誠,教學系統好,上堂時間既編排好,學校好清楚地話比我地D家長知道教學既流程,每天老師及校長都會笑到4萬咁口嚟歡迎D小朋友返學,手冊會隔日就留言比我知道我小朋友既情況及我所需要留意既事頂,D小朋友喊,校長及老師會第一時間過去擁抱住D小朋友,以上既野,唔係必然,唔係好多幼稚園能夠做得到,就係行政好同師生關愛度高,我真係好感謝佢地既耐心同付出^^
   24    0    1    0

謝謝分享。希望MOS Boxhill的校長老師都好似FT咁好啦!

我原本已揀了康傑,但睇完你篇文,又再心郁了,火炭boxhill和mos都收了,但mos收pm,所以拒絕了。火炭雖然校舍細,但老師真係好nice, 好過mos。但始終中文少。上番傳統小學驚追得辛苦。我想入曾兆添,主風小學。但我內心like BH 多d

版主

cw36 發表於 12-1-16 10:22
謝謝分享。希望MOS Boxhill的校長老師都好似FT咁好啦!
MOS的校長、老師及其他職員都

樓主分享囡囡係FT o既經歷,我個仔讀緊MOS pn都好有共嗚。

sysy474  想請教mos 同FT 係咪mos 好d ? 校舍同老師!  發表於 12-9-27 05:17

版主

Cherrie301 發表於 12-1-16 11:52
我原本已揀了康傑,但睇完你篇文,又再心郁了,火炭boxhill和mos都收了,但mos收pm,所以拒絕了。火炭雖然校 ...
魚與熊掌不可兼得!

當學校主攻英文,中文一定要自己跟。反之亦然!

我個人覺得,全英語環境好難求,BOXHILL做得到。

至於中文,我完全無擔心過,因為個仔從小到大都LIKE睇書。學校派返O黎O既認字咭,佢1個月之內已經識晒。平時我O地都會同佢睇中文書,認吓字。講-->認-->寫;逐步吧!

學校內O既廣東話同埋普通話老師都好好,我個仔返O左學先開始接觸普通話,講起上O黎D發音好"正"、好好聽。

都係O個句,家校要合作。就算間學校幾好,如果平時家長自己唔跟、唔培養佢,小朋友學習都係差D。

我都有兩手準備,我梗係希望第時可以考到蔡繼友or陳守仁尼d直資,但原來今年都有好多人報左4-6間直資or私校,都無一間收既大有人在,所以,由k1開始,我會同佢一日一中文字及開始教小朋友中文數學,預防考唔到直資要大抽獎去主流小學都無有怕,坦白,開頭我真係無諗過在BH讀幾年架,校園又細,又無戶外地方比小朋友玩,4千幾學費我大把選擇,但,尼間學校真係好進取,好有心,見到個女由DAY 1喊住入課室到宜家一見到個老師係自己走過去擁抱個老師時,我覺得尼種溫馨及溫暖, 大校未必做得到.

今日我個女請左病假,打返BH時,個職員真係做足功課,係咁問我個女咩事?發燒發到幾多度?有無睇醫生? 醫生點講? 有無胃口食野? 等等,雖然我覺得有D長氣,但都真係幾關心我小朋友既.....

sysy474  全英in 有d 擔心!  發表於 12-9-28 02:14

careysum 發表於 12-1-16 12:34
我都有兩手準備,我梗係希望第時可以考到蔡繼友or陳守仁尼d直資,但原來今年都有好多人報左4-6間直資or私校, ...

其實都幾矛盾。現今家長很多都盡力幫小朋友入直資,包括自己在內,但看返入本地大學率(黃錦輝,培僑)又不高,低過很多主流中學(band 1 中學),而陳守仁,蔡繼有或者會好些(不過好像沒直屬中學,只可參考派band 1中學比率)。

或者始終傳統中小學教法適合應付香港的公開考試,還是讀(親)直資已經打算讓小朋友到外國讀書?不解,不過我不用這麼快面對。

careysum,恭喜你囡囡入到間好學校和多謝你的分享!!

我囡囡都接受了TKO BH的offer,雖然BH不是我們的首選,今年也會有最後2間KG的interview,但BH給我的印象也不錯,唯一的缺點(個人認為的)就是學費太貴(TKO campus申請今個學年調整學費到4980)

sysy474  都真係唔平喎。九龍塘價!  發表於 12-9-27 05:22
careysum  4980還有雜費嗎?  發表於 12-1-17 10:03

你地係咪在屋企都係同BB講英文的呢?坦白講,我地在家主要講廣東話的,我擔心緊BB八月返學完全跟唔上。

我跟BB溝通都係用廣東話,我唔怕個囝跟唔上,因為細路仔好快適應。我仲有幾個月考慮,再諗諗吧!

我阿仔都係BH上緊pg,上得好開心。見佢又鍾意返學又學到野,都打算比佢繼續讀pn. 不過仲1516緊k1tok3.  聽到大家既意見令我對一直讀上去再次加分。

我唔識英文,所以我係同小朋友係用廣東話去溝通,而家開始加埋國語,但家裡有英文幾好既工人姐姐同埋我大女(就入大學),佢地兩個就用英文同佢溝通,睇好多英文DVD,我發現我細女英文真係幾好,其實佢地唔係好識分咩叫英文OR廣東話架,佢地會自動轉台架,喺小朋友既世界,根本唔會話跟唔上,佢地吸收能力真係好強,你比咩佢,佢就吸咩,同埋,要諗埋第時會否入一D英文教學既小學,果D學校面試時係需要用全英面試,IF我同細女選讀ST.CAT都唔夠,因為佢地每日只有20分鐘英文,所以我先放棄ST.CAT等等學校而留喺BH.

sysy474  你唔識英文 ? 噤個時點in 呀? 難入嗎?  發表於 12-9-28 02:16
sysy474  火炭近屋企d, 但好似細同無 outdoor !!! 點好呢? 英藝good ma ?  發表於 12-9-13 04:50
sysy474  ST.CAT都係每日只有20分鐘英文 ??? 噤真係唔夠 ! 報BH, 我係細B, 一定Waiting list 諗緊報唔報好 ! If MOS and 火炭, apply which one 好呢? 聽完你講都想一試 !  發表於 12-9-13 04:49

有一點要提想N1-K3在BH完成幼稚園課程嘅家長,佢地每年am/pm 可能會轉,即是明明上午班,下年開學會轉為下午班,要depend on 人數,但K3 一定是下午班,我問了FT, 皆因我朋友個囝在TKO讀緊K1上午班,但已收信通知K2會轉為下午,你話煩唔煩呢!

sysy474  下..............又會噤既 !!!! 我正考慮緊申唔申請好 !  發表於 12-9-13 04:52

回復 TKO_NANA 的帖子

聽說4980已包所有雜費,exclude校服要自費

回復 careysum 的帖子

上年10月OPEN DAY & 11月 INTERVIEW 後, 我勁鍾意 BOXHILL (MOS) ~  全英學習環境, 師生比例理想, 老師校長好友善, 唯一缺點係學費較貴 ! 我亞B係大B, 報咗2013年2月插班PN, 上年12月收到信話WAITING LIST ~  而家聽完你既親身經歷分享(雖然係FT), 真係好想亞B入到 BOXHILL,  希望有位插班喇 ~

sysy474  大b 都要插班?  發表於 12-9-27 05:28

MOS口卑都唔錯,雖然我無親身去過,我都係聽D朋友講,禽日我個女放學時喊,校長又即時去擁抱住我個女,尼D位,真係令我放棄今個月IN ST.CAT既原因之一,希望你能順利入到啦!

sysy474  連 St. Cat 都放棄....攪到都想一試呀 ! (講明 Waiting list )  發表於 12-9-13 04:55

其實我去完佢openday同in完之後,都感到佢地既教師好認真,心底都比好高分呢間學校!

回覆:TKO_NANA 的帖子

仔仔插班讀緊Boxhill,返學好開心,老師隔日就會㝍comments, 幾好

我想問boxhill的中文和數學程度如何?有冇讀過/讀緊pn班的ma ma可告知我上課時間表是如何安排?thx!
‹ 上一主題|下一主題