用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小一收生
go

小一收生 [複製鏈接]

我理解既係...
1)先自己選自己住既區, 計分選校
2)選唔到, 再全港炒埋一碟大抽獎, 唔計區唔計分
3)再選唔到, 自己叩門

對嗎? 有錯請指點

0    0    0    0

你睇o左今期東方新地(kiss)未?
行過OK&7仔望一望丫....

2)選唔到, 再全港炒埋一碟大抽獎, 唔計區唔計分
3)再選唔到, 自己叩門

1. 詳區都得
2. 甲部咩區都得, 乙部只可揀自已區
3. 唔會選唔到, 只會是覺得唔o岩心水

醒目開學勳章

小一入學辦法如下:
每年9月份,適齡又沒有參加過派位的小朋友可由幼稚園或民政署等地方索取小一入學申請表(自行階段).
這階段是不限地區,只可遞交一份表至一間學校,學校會按照小朋友所得的分數取錄學生,同分情況下,需要採用公平的方式.
這階段佔學校的學額50%,如果必收生(兄姊在校,父母在校工作)的超過了這階段的60% (佔總學額的30%),將會抽調第2輪的學位以滿足需要.
自行階段的公布日期一般在11月底

當自行派位成績公布後而未有學位(包括未有成功或放棄自行派位)的申請人將在來年一月份到自行申請表填寫的居住校網統一分配中心(大抽獎階段)填寫志願.

這階段的學位是總學額減自行階段注冊的學生人數及其間注冊了的學生因接受了直資學校學位所取消的學位.

這階段需要填甲乙2部
甲部佔這階段的10%學額,其餘為乙部
甲部是不分校網的,可填寫全港所有官津學校
乙部只可填寫居住的校網學校.

這階段是會按照申請人的隨機號碼編排先後選校次序配對學校.

所以新聞租地址是增加了第2輪的機會.如果你不是住LS的校網,又不夠分在第一輪自行獲派學位,咁你要跟全港一起競爭那甲部的少量學位,相反,如你在該校網,你只需要跟同校網競爭甲乙合共約50%的學額.機會增加,所以才有人會犯法.

原帖由 world309 於 11-9-23 10:14 發表
上教育局個網睇, 又話唔分地區.
但又見人咩$2000租信箱...
可唔可以解釋下成個流程呀?
自行分配學位是否=你們講既大抽獎?
我理解既係...
2)選唔到, 再全港炒埋一碟大抽獎, 唔計區唔 ...

thanks!!!!
有再問
"每年9月份,適齡又沒有參加過派位的小朋友可由幼稚園或民政署等地方索取小一入學申請表(自行階段).
這階段是不限地區,只可遞交一份表至一間學校,學校會按照小朋友所得的分數取錄學生,"

所得既分數???
即係咩第一胎5分, 同教派5分果d??

原帖由 ziyi 於 11-9-23 10:36 發表
小一入學辦法如下:
每年9月份,適齡又沒有參加過派位的小朋友可由幼稚園或民政署等地方索取小一入學申請表(自行階段).
這階段是不限地區,只可遞交一份表至一間學校,學校會按照小朋友所得的分數取錄學生,同分情況下,需 ...

醒目開學勳章

份申請表有講埋
適齡10分
長子女加5分
畢業生10分那一些.
有些是不可同時的

原帖由 world309 於 11-9-23 11:17 發表
thanks!!!!
有再問
"每年9月份,適齡又沒有參加過派位的小朋友可由幼稚園或民政署等地方索取小一入學申請表(自行階段).
這階段是不限地區,只可遞交一份表至一間學校,學校會按照小朋友所得的分數取錄學生,"

所得既分 ...

我計過得廿分....
如果自行收生抽唔到咪係咁先......
果個統一派位真係好Q煩.
又咩甲部乙部....睇到投哂降

原帖由 ziyi 於 11-9-23 11:45 發表
份申請表有講埋
適齡10分
長子女加5分
畢業生10分那一些.
有些是不可同時的

可否分享一下你的20分是怎樣算出來的?
原帖由 world309 於 11-9-23 12:16 發表
我計過得廿分....

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 world309 於 11-9-23 12:16 發表
我計過得廿分....

第一輪,計分,有可以即入(最高分),又有可能要抽(第2高分),亦有可以根本無得抽
第二輪有兩部份,甲部唔理乜區都填得,但好少位!乙部只可填本區,最大機會中到
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-9-23 13:04 發表

第一輪,計分,有可以即入(最高分),又有可能要抽(第2高分),亦有可以根本無得抽
第二輪有兩部份,甲部唔理乜區都填得,但好少位!乙部只可填本區,最大機會中到 ...

呢個最大既機會, 其實都係好細......
唉, 好煩.....

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 world309 於 11-9-23 10:14 發表
而家又諗極都唔明, 父母畢業生點解個仔可以保證入讀到?
父母係hku畢業個仔又唔包佢入hku??父母係高官退休個仔又係咪保證做官?
大陸就係! 呢d野唔應該係香港發生.....

+++++++++++++++++++++++++++
已解決,thx

...

父母係畢業生並不保證個仔可以入讀到

只係機會大其他人少少....

係law,樓主你睇清楚ziyi個post, 必收生係兄姊在校或父母在校工作
原帖由 chan803 於 11-9-23 15:51 發表

舊年好多喇沙小學舊生就入唔到囉
[size=large]晞晞BB :hammer:

• 由學校自行分配的學位分為兩類:
甲) 為有兄/姊在該小學就讀或父/母在該小學就職的申請人提供的學位
- 約佔學校小一學額30%
- 未能用盡的學額,學校可根據「計分辦法準則」自行分配
- 如有不足之數,以原本預留作統一派位的學額填補
- 凡屬此類別的申請人,必獲取錄
乙)根據「計分辦法準則」分配的學位
- 佔學校小一學額不少於20%
- 學校不可進行任何形式的筆試或面試

• 當申請自行分配學位(乙)項類別的人數超出其學位數目時,校方須按照
下列「計分辦法準則」甄選學生:
1. 父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
2. 兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
3. 父/母為該小學的校董 (20分)
4. 父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
5. 首名出生子女(即為家庭各子女中最年長者) (5分)
(上述5項只可揀選一項)
6. 與該校的辦學團體有相同的宗教信仰﹝見附註﹞ (5分)
7. 父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
(上述2項只可揀選一項)
8. 適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)
[size=large]晞晞BB :hammer:

原帖由 chan803 於 11-9-23 15:51 發表

如果父母係畢業生, 又有埋宗教分, 加埋適齡, 咁有25分就幾穏陣嘞!

加十分, 本身又十五分/廿分, 冇十成都九成啦

醒目開學勳章

呢個遊戲公唔公平...爭論了很久...再爭論下去其實沒有意思

但你有小朋友卻一定要玩,一定要了解

沒有加十分..本身又20分的

1-5的加分只能選一樣
6-7的也是一樣
8是適齡基本分

每個人都要玩,除非你唔生小朋友
或好肯定入到私立/直資/國際學校

冷靜一下,研究吧.如果下下都話唔明.唔去想策略.咁你的小朋友就真的.....

原帖由 world309 於 11-9-23 16:39 發表

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 world309 於 11-9-23 16:39 發表

So? 我只係想指出並唔係必收.

規矩如此, 你 又有乜用呢? 咁介意, 咁你咪去揀 d 成立咗未夠 30年的小學, 貪佢少d 畢業生的後代囉

又或者學 ziyi 咁講, 去考私校/直資咪唔使理 d 分點計

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 hilarylau 於 11-9-23 16:07 發表

如果父母係畢業生, 又有埋宗教分, 加埋適齡, 咁有25分就幾穏陣嘞!

我只係想指出父母係畢業生並不保證必收.

況且, 就算父母係畢業生, 都未必有宗教分.
‹ 上一主題|下一主題