用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 將軍澳循道衛理小學 有没2010入讀將循的家長
go

有没2010入讀將循的家長 [複製鏈接]

呢度好靜啊。
有没有九月小孩升小一的家長啊?
前幾天接到信,小女分在了1E班。
有將循的家長得閑傾嚇啦。
   0    0    0    0

HI, 我都覺呢度好靜, 我囝囝都係 2010 升小一(1 C 班).

雖不是一個班,但都算是校友。嘿嘿!
得閑交流交流

雖不是一個班,但都算是校友。嘿嘿!
得閑交流交流

HI,  我囝囝都係 2010 升小一(1 C 班).

ANSON310 我囝囝同你小朋友一班, 日後可以多些聯絡.

你地有無出去幫英文班呀, 我想報一些英文閱讀及文法班, 請問邊間比較好?

回覆 1# boscomother 的文章

現在讀公文式,今晚你有無到呀?老師都幾好人?

大家好,我囝囝讀1A

大家有冇去家長晚會?覺得老師OK嘛?

我都想幫個女報英文補習啊,但唔知邊度好,有家長有好介紹就話比大家聽啦。

去左家長會,感覺都OK。
今日大家第一日正式番學,唔知各位媽咪有無緊張呢?我琴晚都訓得唔好,好似自己番學一樣

我都想幫個仔補英文和普通話,但都未揾到補習社.
老師大致上都好有耐性和愛心,比我預期好.
我太太都好幾晚訓得唔好,我成日都叫佢放髭D,因為我吔都係時候學懂放手讓子女去接觸呢個世界.
不過近排聽到有D讀高D年班的朋友話因為功課太多而想轉校,唔知大家有冇聽過?

原帖由 FOOTBALL1 於 10-9-3 13:16 發表
我都想幫個仔補英文和普通話,但都未揾到補習社.
老師大致上都好有耐性和愛心,比我預期好.
我太太都好幾晚訓得唔好,我成日都叫佢放髭D,因為我吔都係時候學懂放手讓子女去接觸呢個世界.
不過近排聽到有D讀高D年班的朋友話 ...

我個女就好唔適應番學啊,本來就有小小細膽,去到小學咩都要自己,唔再有老師帶住。所以成日都好驚。

我個女英文底有D差,本身我自己又麻麻,:;pppp: 。所以好想幫她恶補一下,老師話如果一年班未追上,二年班就更難追上了。

唔知各位准唔准備幫仔仔女女報普通話比賽呢

大家好呀!!!  我囡囡都係 1E 呀, 今日第一日番全日, 我自己都有 D 緊張呀!!!!  你哋 D 小朋友習唔習慣呀??

原帖由 chowkarman 於 10-9-8 10:23 發表
大家好呀!!!  我囡囡都係 1E 呀, 今日第一日番全日, 我自己都有 D 緊張呀!!!!  你哋 D 小朋友習唔習慣呀??

你好啊!終於揾到個同班同學了

我個女成日都系度擔心尼樣擔心果樣,人都暈!日日都唔想番學,話如果仲系讀幼稚園就好了。唯有日日要她放松D啦。
不過莫話D小朋友,我睇D通告之類都暈驚睇漏左,都需要時間去適應了。
所以大家一起加油啦!

原帖由 豆豆麗 於 10-9-8 22:51 發表

你好啊!終於揾到個同班同學了

我個女成日都系度擔心尼樣擔心果樣,人都暈!日日都唔想番學,話如果仲系讀幼稚園就好了。唯有日日要她放松D啦。
不過莫話D小朋友,我睇D通告之類都暈驚睇漏左,都需要時間去適應了。 ...

係呀, 第一日睇到 d 通告都真係見暈呀!!  我個女就冇話擔心, 亦都冇話想返返幼稚園, 但係見佢就好攰咁囉, 睇佢就仲未好享受小學生活喇...... 不過始終啱啱開始, 大人同小朋友都需要一 D 時間去適應, 努力啦, 加油!!!!!

我個仔1b 班, 有冇人同佢一班呢?

原帖由 chowkarman 於 10-9-9 09:58 發表

係呀, 第一日睇到 d 通告都真係見暈呀!!  我個女就冇話擔心, 亦都冇話想返返幼稚園, 但係見佢就好攰咁囉, 睇佢就仲未好享受小學生活喇...... 不過始終啱啱開始, 大人同小朋友都需要一 D 時間去適應, 努力啦, 加油 ...

d 通告幾好用, 好似睇email咁
我當係公司reply email 咁, 好快睇晒, 有用先print 出黎比老婆留底, 幾環保

原帖由 豆豆麗 於 10-9-1 10:22 發表
我都想幫個女報英文補習啊,但唔知邊度好,有家長有好介紹就話比大家聽啦。

去左家長會,感覺都OK。
今日大家第一日正式番學,唔知各位媽咪有無緊張呢?我琴晚都訓得唔好,好似自己番學一樣 ...

我個仔既麻麻就係怕我個仔英/數 追唔上, 所以諗住幫佢報公民蔡老師既補習班. 好似番左一日, 個仔冇乜抗拒, 小一生活佢又話好好玩, 冇唔開心.

早兩日派咗默書英文範圍喇!!!!  28/9 先默, 時間都好足夠呀!!!!

原帖由 chowkarman 於 10-9-15 09:29 發表
早兩日派咗默書英文範圍喇!!!!  28/9 先默, 時間都好足夠呀!!!!

請問你睇唔睇得明D家課册啊?琴日個女又欠交中文功課,書P6-7.我以為系《來說普通話》P6-7。好鬱悶哦!
前一次個女學漏抄數學家課番來,無功課交,呢次就睇錯家課。
今日仲慘,見到英文家課系WB P.2,但系個女無呢本書拿番來,琴日做左呢本,問個女今日交完功課老師有無發番比你D,她都話唔知。
如果你今晚有上網,可唔可以話比我聽今日英文你個細佬有没WB系手啊?唔該曬!2010年9月16日
‹ 上一主題|下一主題