用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 ...
go

聖若瑟英文小學(彩石里)-P.3(2009/2010)加油站 [複製鏈接]

Hello!
各位SJACP媽媽大家好, 放了一個超長的暑假, 終於都要收拾心情開學了!
時間過得真係好快, 不知不覺矇仔明天就開始讀三年級,話新唔新,講舊又唔太算!希望大家以後在這裡多多交流, 尤其係P3的媽媽, Thanks you very much!

進進媽:
暑假前我曾經跟副校長小談一會, 她說新學期每堂會縮短5分鐘, 然後每天在最後一節增加一堂"導修堂",這堂是給學生檢討當天所學的有什麼問題或功課唔識,爭取時間問老師!我本人覺得這安排係好的, 但我害怕D小朋友只掛住快快趣趣做晒功課............,
矇仔今年讀3C, 進進讀哪一班?
   0    0    0    0

矇仔媽:

我都覺得呢個安排幾好,但我亦擔心阿仔係學校快快趣做完功課,返到屋企就九秒九開電視, 我都要同佢grandma溝通溝通, 盡量拖延佢d時間, 例如叫佢拉小提琴, 做每日一篇......., 盡量遲d先開電視。

阿仔今年係3A班。

原帖由 矇仔媽媽 於 09-8-31 13:08 發表
Hello!
各位SJACP媽媽大家好, 放了一個超長的暑假, 終於都要收拾心情開學了!
時間過得真係好快, 不知不覺矇仔明天就開始讀三年級,話新唔新,講舊又唔太算!希望大家以後在這裡多多交流, 尤其係P3的媽媽, Thanks you ve ...

矇仔媽咪:
yeah yeah
進進今年也是3C,終於有機會和矇仔一班了,
我們可以有更多交流機會,家長會那天你有到嗎?
MS.CHOW班主任幾靚女woo~~
放了長假後真的有點不捨,阿仔沒有太多反應,
反而是我不捨得,晚晚回家親子,不用一味說
"快d啦!!!快d啦!!!"但明天開始又要說這句話了.
cheukcheng:
hi!!
阿仔小提琴學成點呀??會否參加校際音樂節?
進進今年會參加.

進進媽:

阿仔剛剛拜師學藝一週年,老師話佢仲停留係小提級一級咋,參加校際音樂節?我相信至少都要俾多一年學費。

叫進進俾心機呀!加油.......

原帖由 進進媽 於 09-8-31 19:54 發表
矇仔媽咪:
yeah yeah
反而是我不捨得,晚 ...

進進媽:
哈!哈!我都好開心, 矇仔終於都可以同進進一班了!琴晚我話比佢知, 佢話今日要查下邊個係進進喎!
家長會我都有去,  Miss Chow真係幾靚女, 番到屋企我第一時間就話比矇仔知!不過佢無乜反應!
矇仔舊年下學期已經無學小提琴了,實在兼顧唔到!如果第日音樂要考樂器,都唔知點算!!!!!

原帖由 進進媽 於 09-8-31 19:54 發表
矇仔媽咪:
yeah yeah
反而是我不捨得,晚 ...

矇仔媽咪:
進進都好開心講同矇仔一班,
但其實他不知誰是矇仔 進進問"矇仔坐在那行,
是第幾組?"
進進就坐第四組左手面第一,你嘗試提示下第他們相認啦!
上年沒有時間學琴,可能今年加插校內功課後會有呢!
反而進進越學越有興趣,可能有成功感.
cheukcheng:
我都是參加第一級咋!!我想比人評估下進進究竟去到那程度.

原帖由 進進媽 於 09-9-1 13:43 發表
矇仔媽咪:
是第幾組?"
反而進 ...

WOW 你地可以同一班真係開心.  ian 都同好朋友一班...

進進媽:
  我囝囝今年3A班呀!
  校際音樂節是否可以自行參加,還是要待老師選拔呢?依你說,看看別人的意見也是好事,而我則要考慮開學後,囝囝的進度及各項活動的安排,再作決定。我哋都會為進進打氣的。進進努力加油!!:winner:

原帖由 進進媽 於 09-9-1 13:43 發表
矇仔媽咪:
是第幾組?"
反而進 ...

pomama:
我星期六也看到寶寶1A班.
音樂節是不用選拔,報名便可參加,開課後會有回條返,
我的用意亦不是比賽,只是想給人評評分,看看進進的進度和專業人事的評語,聽進進講,寶寶也拉得不錯,不如你又考慮參加.
ianmami:
係呀!!我也開心有好朋友一班,進進今天回來又係話隔離同學仔雖然唔識,但都幾好傾 help!!

終於都攪掂晒d通告喇!今晚填咗好多表.........
好攰呀!!!!!!!
進進媽:
我問矇仔坐哪裡?佢話入門口第二行第二個位,不如我send個pm比你, 等佢哋自己相認吧!

原帖由 進進媽 於 09-9-1 20:23 發表
pomama:
我星期六也看到寶寶1A班.
音樂節是不用選拔,報名便可參加,開課後會有回條返,
我的用意亦不是比賽,只是想給人評評分,看看進進的進度和專業人事的評語,聽進進講,寶寶也拉得不錯,不如你又考慮參加.
ianmami:
係 ...

Ianmami:
Ian 仔讀P.2 哪一班?

原帖由 ianmami 於 09-9-1 14:38 發表

WOW 你地可以同一班真係開心.  ian 都同好朋友一班...

原帖由 矇仔媽媽 於 09-9-1 23:28 發表
Ianmami:
Ian 仔讀P.2 哪一班?

矇仔媽媽, IAN 去了P2A. 同班主任見面後有相同理念 即係交還返D 工作比大少提升佢的責任感同自理.... HAHAHA

矇仔媽咪:
矇仔今天巳經和進進相認,但進進竟然在課室公然問你仔仔是否矇仔,進進也很高興和矇仔相認.
all P.3 mum:
請問你們有沒有參加今年的ECA游泳,我聽聞一般,
所以沒有參加.

進進媽:

阿仔都冇參加ECA游泳班,因為佢星期五放學後要上乒乓球班,老師話游完水後唔夠時間比學生沖身,如果佢上埋乒乓球班之後成5點幾先返到屋企沖涼,似乎唔係好衛生,加上我驚佢連續兩堂都係運動,驚佢頂唔住.........

原帖由 進進媽 於 09-9-2 19:52 發表
矇仔媽咪:
矇仔今天巳經和進進相認,但進進竟然在課室公然問你仔仔是否矇仔,進進也很高興和矇仔相認.
所以沒有參加. ...

進進媽及各位媽咪:

我想問p1 ECA - fencing 是否比較教得普通,因為囝囝在外面同一機構自行報名8堂學費$1200(每堂1.5小時). 但跟學校學全年成20堂只收$1300.收費相差很多.

原帖由 cheukcheng 於 09-9-3 09:49 發表
進進媽:

阿仔都冇參加ECA游泳班,因為佢星期五放學後要上乒乓球班,老師話游完水後唔夠時間比學生沖身,如果佢上埋乒乓球班之後成5點幾先返到屋企沖涼,似乎唔係好衛生,加上我驚佢連續兩堂都係運動,驚佢頂唔住.........

...

好抱歉!我記得矇仔P1的ECA係"非洲鼓",舊年的P1先改為fencing or 體操, 所以我想P3的媽咪可能比唔到意見了, 除非舊年小朋友有另外join課外活動!

原帖由 611611 於 09-9-3 10:17 發表
進進媽及各位媽咪:

我想問p1 ECA - fencing 是否比較教得普通,因為囝囝在外面同一機構自行報名8堂學費$1200(每堂1.5小時). 但跟學校學全年成20堂只收$1300.收費相差很多.

...

進進媽:
哈!哈!他們都知道大家的身份拿!我昨晚番到屋企,矇仔已經瞓咗!等我陣間再問下佢先!
矇仔有參加ECA游泳,我其實唔太祈望會........
不過當做下運動同訓練佢自理能力!
矇仔自己都有D worry, 唔識換衫! 點算?

原帖由 進進媽 於 09-9-2 19:52 發表
矇仔媽咪:
所以沒有參加. ...

OIC 等我入其他post問p2媽咪.Thanks.

原帖由 矇仔媽媽 於 09-9-3 11:41 發表
好抱歉!我記得矇仔P1的ECA係"非洲鼓",舊年的P1先改為fencing or 體操, 所以我想P3的媽咪可能比唔到意見了, 除非舊年小朋友有另外join課外活動!

cheukcheng:
我見解和你一樣,也覺得游完水再參加下一輪活動,
沖身又可能不夠乾淨,好像不太好,最重要是阿仔也不反對
留在學校剪紙,你是選了剪紙還是選了閱讀呢??
矇仔媽咪:
你不是在外面參加了泳班嗎?
也參加學校的??

進進媽:

阿仔同進進一樣都係留係學校剪紙。

原帖由 進進媽 於 09-9-3 14:59 發表
cheukcheng:
我見解和你一樣,也覺得游完水再參加下一輪活動,
沖身又可能不夠乾淨,好像不太好,最重要是阿仔也不反對
留在學校剪紙,你是選了剪紙還是選了閱讀呢??
矇仔媽咪:
你不是在外面參加了泳班嗎?
也參加學校的?? ...
‹ 上一主題|下一主題