用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍城浸信會禧年小學 9月升小二的家長...
go

9月升小二的家長... [複製鏈接]

大家好.. 好快又開學啦...
今年心情輕鬆好多啦...
   0    0    0    0

你就好啦, 我心情好緊張呀.   

原帖由 qkhui 於 09-8-27 16:04 發表
大家好.. 好快又開學啦...
今年心情輕鬆好多啦...

各位好! 我都係報到先!
下星期二就開學了! 我個囡囡等左這天已經好耐了。
囡囡媽

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 09-8-27 21:41 發表
各位好! 我都係報到先!
下星期二就開學了! 我個囡囡等左這天已經好耐了。

話咁快又放完個暑假
班主任尋晚打電話梨講開學d野, 第一日主要帶暑假作業, 第三日先要帶書.

各位小二家長,

網頁更新了。何主任今年係副校長呀!
小二班主任如下:

黃淑娟 Wong Suk Kuen 2A班主任
崔玉玲 Tsui Yuk Link 2B班主任
葉長欣 Ip Cheung Yan 2C班主任
陳仲山 Chan Chunk Shan 2D班主任
囡囡媽

唔好意思, 借問有無媽咪可以介紹富安/大水坑附近有無較仔的補習社, 幫手睇睇小二功課呢? 時間, 每組人數, 形式,$是如可?  Thks!
囡囡媽 於 09-8-28 21:12 發表
各位小二家長,

網頁更新了。何主任今年係副校長呀!
小二班主任如下:

黃淑娟 Wong Suk Kuen 2A班主任
崔玉玲 Tsui Yuk Link 2B班主任
葉長欣 Ip Cheung Yan 2C班主任
陳仲山 Chan Chunk Shan 2D班主任 ... [/quote]

我仔仔班主任係昨天早上先打來
我知同我仔一班有家長係無收過班主任電話tim.

原帖由 km1357 於 09-8-28 16:17 發表

話咁快又放完個暑假
班主任尋晚打電話梨講開學d野, 第一日主要帶暑假作業, 第三日先要帶書.

回覆 7# qkhui 的文章

qkhui,

我都係無收過呀! 不過就試過有"無來電顯示"打過來,但接通左又無人回應呀! 唔知係唔係呢?

你小朋友班主任係邊一位呢? 有什麼幾講呀?
囡囡媽

噉我估係la.. 因為昨天老師打來, 都係無來電
佢未叫今日帶暑期作業, 在作業右上角寫體溫..
唔駛帶書噉lo.. 都無其他啦..

原帖由 囡囡媽 於 09-9-1 11:37 發表
qkhui,

我都係無收過呀! 不過就試過有"無來電顯示"打過來,但接通左又無人回應呀! 唔知係唔係呢?

你小朋友班主任係邊一位呢? 有什麼幾講呀?

回覆 9# qkhui 的文章

唔怪得今早個個小朋友都手拿本暑假作業啦!

明天是否仍然不用帶書呢?
囡囡媽

醒目開學勳章

原帖由 囡囡媽 於 09-9-1 16:15 發表
唔怪得今早個個小朋友都手拿本暑假作業啦!
明天是否仍然不用帶書呢?

2A班就唔駛帶書, 不過要填通告9份,其他班就唔知. 可以去家課網上手冊睇下.

打搞晒...我係今年1B GA
請問

今日(2/9)的手冊話要帶....
Bring bk 1A , GB, CB , Listen ex.
1-6節課本

請問是否
- GB Gramma Book 1A
- Write & Learn (搵左好耐都唔見有CB, 我估係COPYBOOK)
- Listenin & Speaking 1A (不過1a未有, 所以帶左1B先)
- 1-6節課本, 唔帶作業??

咁STUDENT book 的簡寫又係什麼? 會唔會 "BK 1a"已經係 STUDENT BOOK??

回覆 12# hellokm 的文章

等我試下答你啦!

手冊話要帶
1. New Magic Student's Book 1A , Grammar Book, CopyBook, Listening & Speaking Book.

1-6節課本, 明天因只有上午課,故叫你帶1-6節的課本,亦都未有咁快要做作業。

但去年經驗,老師們很喜歡叫家長帶部份未教的書回校收起,待要教時才在堂上派回給小朋友上課。我想這樣小朋友就不用天天帶太多書回校亦不會忘記帶書回校上課啦!

囡囡媽

唔該晒, 好彩~~

唔好意思又唔明...

帶作1上(1)(2)
補、普作、寫練

可否幫我解碼...謝謝

我估係....
作1上(1)(2) = 快樂做练習1上(1)(2)
補 = 估唔到
普作 = 普通話作業
寫練 = 小學生寫作基礎練習

日日起碼用半個鍾來猜謎~~

回覆 15# hellokm 的文章

再試下啦!

中文帶快樂做練習(作業)1上(1)(2)冊
補=寫作基礎練習 (如果沒有其他補充練習的話)
普作=普話作業
寫練=小學生益智寫字 (寫字練習)

希望無錯啦!

其實學生手冊內p.18-19有解碼的,慢慢就明了。
囡囡媽

囡囡媽,
手冊既p18-19都寫得唔係好清楚, 有d對唔到呀.
所以我都要打俾其他媽咪問一問.

除左黑板寫呢d. 其實係咪都要帶埋課文呢. 好似英文課, 黑板無寫, 但係是否要跟時間表帶其他書呢?

謝謝

原帖由 囡囡媽 於 09-9-3 21:56 發表
再試下啦!

中文帶快樂做練習(作業)1上(1)(2)冊
補=寫作基礎練習 (如果沒有其他補充練習的話)
普作=普話作業

希望無錯啦!

其實學生手冊內p.18-19有解碼的,慢慢就明了。 ...

回覆 17# Cathleen 的文章

Cathleen,

p.18-19的解碼,起初可能好難明,但遲些做功課時就有幫助呀!

每天當然要跟timetable執書啦! 另外在手冊上寫的是特別要帶回去呀! 可能係老師要幫小朋友收起留在學校呀!

我個囡明天都要帶回3本常識作業回校呀!

記得不要將全部東西放入書包內呀! 食物袋及書包要分開呀! 遲些學校早上會磅書包呀!
囡囡媽

原帖由 囡囡媽 於 09-9-3 22:47 發表
Cathleen,

p.18-19的解碼,起初可能好難明,但遲些做功課時就有幫助呀!

每天當然要跟timetable執書啦! 另外在手冊上寫的是特別要帶回去呀! 可能係老師要幫小朋友收起留在學校呀!

我個囡明天都要帶回3本常識作業回校 ...

真係唔該晒ar....
下面呢兩個真係估唔到, 特別係"補", 成本書都冇個"補"字!!
補=寫作基礎練習

囡囡媽,

thanks. 但係我想問食物袋, 係指邊d呀?
因為而家為阿女準備左個布袋仔用嚟帶水同小食盒

原帖由 囡囡媽 於 09-9-3 22:47 發表
Cathleen,

我個囡明天都要帶回3本常識作業回校 ...
‹ 上一主題|下一主題