用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 右思維幼稚園 Rightmind Kindergarten
go

Rightmind Kindergarten [複製鏈接]

漫無目的咁黎咗呢度,見到有d家長對Rightmind既comment,下面有位媽媽講得好啱,唔係個個家長都作出comment.可能0係呢度讀書既部份家長都係非富則貴啦,所以佢地根本無需要好似我地咁可以透過呢個平台黎舒發一下,而咁啱我個小朋友舊年讀梗PN,今年就開始佢既K1生涯.

的而且確,0係呢年多既日子里面,我都同樣感覺到呢間絕對係一間極之牟利既kindergarten,除咗school fee貴(今年要$4,495/月),雜費,同埋uniform等等,一大堆支出真係唔少野.至搞笑到時到候學校會叫小朋友去募捐呀,什麼0係邊度擺咗個charity counter,叫家長捐d禮物去,什麼sponsor學校既咩咩咩等...至搞笑既就係在無通知既情況下,無端端將我之前報咗佢地既lamma island tour既$擺咗去比四川震災...

至於佢地既教學,我暫時未發掘得到點樣.唯一我認同既係佢地採用英普教學.同埋我覺得最重要既係小朋友讀得開唔開心,如果佢返到去,成日咸既話,呢間學校要唔要都罷.就係因為我見到我個小朋友返呢度都几開心,一來又0係屋企附近.

至於老師方面就一dd啦,舊年讀PN既國語老師就唔錯,好注重同關心小朋友,但今年K1呢個就麻麻地勒.而班主任同英文老師都係一樣,但聽我個maid講,就唔係成日個個老師都齊晒0係度,呢樣野我就覺得有點兒欺騙.

另外,有一樣野好就好在唔使interview小朋友羅,因為有位佢地一定會收既.省卻咗一d煩既事,免得做完interview後,一心諗住讀呢間既,點知就唔收而令到家長失晒預算,就好似之前我曾報victoria咁,到最後同你講唔收但又waiting list...到最後連覆都無覆...too bad!

寫到呢度先,日後有咩其它特別既,我都會通知吓大家,亦都希望其他家長幫忙一下,比d有關呢間kindergarten既 comment.
   1    0    0    0

我仔仔今年都上佢地的pn班, 十分同意你的意見! 我都覺得學校好多野都好貴, 好似校服咁, 真係十分貴, 而且pn的學費今年要$4,800有多~

至於捐錢暫時未領略到佢是否好多, 但如屬自願性質, 咁都okay~

原帖由 gor_gor 於 08-10-21 13:56 發表
漫無目的咁黎咗呢度,見到有d家長對Rightmind既comment,下面有位媽媽講得好啱,唔係個個家長都作出comment.可能0係呢度讀書既部份家長都係非富則貴啦,所以佢地根本無需要好似我地咁可以透過呢個平台黎舒發一下,而咁啱 ...

原帖由 gor_gor 於 08-10-21 13:56 發表
漫無目的咁黎咗呢度,見到有d家長對Rightmind既comment,下面有位媽媽講得好啱,唔係個個家長都作出comment.可能0係呢度讀書既部份家長都係非富則貴啦,所以佢地根本無需要好似我地咁可以透過呢個平台黎舒發一下,而咁啱 ...

我大兒子在RM上年畢業,今年小一,在RM學了中華字經,平時見他返家不大讀,唔知有沒無用,但今日中文家課中見出題目是用三點水邊寫十個字如池.河,消等,他不用一秒已寫出十個字,不用我幫,寫完後他說在RM中華字經已學了,所以RM係貴,當上小學就覺得有價值,唔洗請補習,他有一份自信的,因他識野比人多

你仔仔剛小一就咁, 真係替你高興!
我都好希望在rm讀可以幫到仔仔英/國語打好基礎!
現時佢唔多喜歡看書, 但對學校有教過的書本就好有興趣, 好似d英文書咁, 老師有教的就喜歡看, 我自己買那些就不喜歡囉~
我有時同佢讀中華字經, 我讀開頭, 佢多數都答到我後段, 但我相信佢暫時未懂認字, 可能只記到發音, 我自己覺得成績算唔錯, 因為佢都只係番左2個月未夠!

原帖由 ernestchow 於 08-10-22 01:01 發表

我大兒子在RM上年畢業,今年小一,在RM學了中華字經,平時見他返家不大讀,唔知有沒無用,但今日中文家課中見出題目是用三點水邊寫十個字如池.河,消等,他不用一秒已寫出十個字,不用我幫,寫完後他說在RM中華字經已學了, ...

你兒子過還好細,慢慢來,我還有細仔在讀K3,都好愉快

Rightmind Kindergarten

好開心有家長對Rightmind有comment,無論是正面定係負面,大家交流吓都好.

我諗每個小朋友都唔同,以我個仔仔為例,學校既故事書,無論中文或英文,佢近來都比較願意同主動0係書包擺出黎同我或者婆婆一齊分享.但中華字經,由PN到現在K1,我一個字都未聽過佢講,佢亦都無什興趣去讀.

但係無可否定,有D野仔仔應該0係學校學到跟住返屋企講或做既.間唔中會有一個surprise.

唯一有一樣野比較失望既係d老師既水準比較參差,好似今日我帶仔仔返學,係佢K1開學以來既第一次.當然仔仔唔開心因為我要走,佢就開始咸.但係個老師就好冷漠一句聲都無出咁帶咗佢入classroom坐底.過程中居然連一句說話都無講過.

所以我已經同husband講,如果係咁既話我會考慮K2轉學校.

下? 但我每日帶仔仔上學, 英/普老師都會同每個小朋友講早安, 小朋友都會同老師講早安噃~ 
可能個個老師唔同啦~
我暫時都覺得D老師OKAY

Totally agreed with you! This kindergarten is so commercial! The school fee is so expensive and so does the other fee charges ....

However, my son loves this school very much. He goes to school very happy every morning. When back to home, he will read the 中華字經 himself. He learns many of the wordings now.

Which class does your boy attend? My son is in K1B.  
My maid/ 99 bring him to school, so i don't know how the teachers are ... but my son always mentions the teachers' names at home, I think they treats him pretty good.

原帖由 gor_gor 於 08-10-24 15:10 發表
好開心有家長對Rightmind有comment,無論是正面定係負面,大家交流吓都好.

我諗每個小朋友都唔同,以我個仔仔為例,學校既故事書,無論中文或英文,佢近來都比較願意同主動0係書包擺出黎同我或者婆婆一齊分享.但中華字經, ...

My Son is currently studying in K1A.

I've discussed about this with my Mum who also bringing him to school quite frequently.  And she agrees with me that the teacher is this class is not very good.  Not talking too much...not caring the children enough...not like the teacher in PN class : (

Oh really?? That's no good wor ...
May be u can talk to your son and see what's his impression on the teachers.  
U can also consider to talk to the Principal for this issue.
原帖由 gor_gor 於 08-10-31 13:50 發表
My Son is currently studying in K1A.

I've discussed about this with my Mum who also bringing him to school quite frequently.  And she agrees with me that the teacher is this class is not very good.   ...

想問下你地小朋友讀右思維後性格會否偏向文靜、內向(因為課程著重academic)?

我bb下年才夠2歲,想响屋企附近讀完nursery才入rm讀k1(因為家距離學校須時30-45分鐘,對2歲小朋友似乎辛苦點)。 小朋友在rm的n1學到什麼呢?

畢業後會揀傳統小學還是國際學校呢?

我仔仔本身性格已經是內向害羞, 所以很難評論他讀RMKG後是否變文靜...
但是他跟一 般小朋友一樣, 上學後說話都多了, 活潑了!
現在N1, 佢會開始自己除下鞋仔, 學下紀律咁, 有時叫佢等我, 佢都會企定定, 手放後面咁囉~
中華字經佢經常掛口邊...

原帖由 monchuBB 於 08-11-3 15:08 發表
想問下你地小朋友讀右思維後性格會否偏向文靜、內向(因為課程著重academic)?

我bb下年才夠2歲,想响屋企附近讀完nursery才入rm讀k1(因為家距離學校須時30-45分鐘,對2歲小朋友似乎辛苦點)。 小朋友在rm的n1學到什麼 ...

K1A班房我每天都經過, 是比較靜一點...但真的希望問題不大啦~ 因為我仔仔直上明年也是K1A班~

原帖由 gor_gor 於 08-10-31 13:50 發表

I've discussed about this with my Mum who also bringing him to school quite frequently.  And she agrees with me that the teacher is this class is not very good.   ...

Same Same -->我仔仔本身性格已經是內向害羞, 所以很難評論他讀RMKG後是否變文靜...

Same same again -->中華字經佢經常掛口邊...

I will let him study 傳統小學.
原帖由 debbieip 於 08-11-4 11:11 發表
我仔仔本身性格已經是內向害羞, 所以很難評論他讀RMKG後是否變文靜...
但是他跟一 般小朋友一樣, 上學後說話都多了, 活潑了!
現在N1, 佢會開始自己除下鞋仔, 學下紀律咁, 有時叫佢等我, 佢都會企定定, 手放後面咁囉~ ...

咁你囝囝係讀n1定k1?
中華字經n1開始定k1呢? 佢地又明唔明白內容講咩呢? 上到小學識中華字經又有咩幫助?

唔好意思,咁多問題,因為真係想知多d先決定比唔比囝囝讀,畢竟佢地地點遠、學費又唔係平...

原帖由 tingfai 於 08-11-4 15:21 發表
Same Same -->我仔仔本身性格已經是內向害羞, 所以很難評論他讀RMKG後是否變文靜...

Same same again -->中華字經佢經常掛口邊...

I will let him study 傳統小學.
...

報到下!
我個女而家讀n1.
真係好貴, 而且我住得遠, 所以想k1轉校.
不過, 當我去研究其他幼稚園, 甚至"名校", 就對rm有d改觀. 因為如果你考慮得rm, 就是想小朋友小時已打好英普的基礎. 其他幼稚園就是國際班, 你也要好小心看他們的班主任是誰, 是不是native speaker. 據調查所得, 有一些幼稚園即使是國際班, 班主任也不是net. 我比較著重班主任是誰, 因為她們才是日日夜夜照顧小朋友個個.  
rm雖然貴到死, 一但係沒"厄秤", n1-k3都是雙班主任, 都是2個英/普老師. 據我知, 其他幼稚園, 即使是名校, 做到雙外藉班主任都很少 (我只知道有几間), 就算是st. catherine 都是k1至有雙班主任, k2-3都不是.

我同老公想了很久, 我地都好相信rm的教學方法, 不過d仔出來不是那麼brillion, 我想是跟學校的水平可能有參差, 不竟學校好新, 主辦的辦學經驗不算長, 質素未必有保證. 貴重係其次, 不過我最擔心是rm的畢業生出路. 識几多是一件事, 小學的認受性是一件事. 而家我仍然心大心細, 不知k1轉不轉好.

My son is studying K1 in Rightmind. We just start K1 there in this September. (He studied N1 in another kindergarten)
Be honest, some of the wordings in 中華字經 is very , both my hubby and I even didn't learn it ... but according to the school, they don't need to know the understand at this moment, just want them to recognise these wordings.  When they come across these wordings again in future, they can learn quicker than other children.

Their teaching method seems work to my son.  As we only give my son those english learning material to him when he was small, he totally has no interest to Chinese. After we join RM, he suddenly has great interest in 中華字經, always reading it at home!
原帖由 monchuBB 於 08-11-6 17:36 發表
咁你囝囝係讀n1定k1?
中華字經n1開始定k1呢? 佢地又明唔明白內容講咩呢? 上到小學識中華字經又有咩幫助?

唔好意思,咁多問題,因為真係想知多d先決定比唔比囝囝讀,畢竟佢地地點遠、學費又唔係平...

...

U are right! This is our worry as well.  However, I think 打好英普的基礎 is very important!
原帖由 joeyxlma 於 08-11-10 13:44 發表
質素未必有保證. 貴重係其次, 不過我最擔心是rm的畢業生出路.

原帖由 tingfai 於 08-11-10 14:41 發表
U are right! This is our worry as well.  However, I think 打好英普的基礎 is very important!

Your Kid is in which class?
‹ 上一主題|下一主題