用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大家來投票 - 政府公佈82%獲分派首三個志願 ?? ...
go

大家來投票 - 政府公佈82%獲分派首三個志願 ?? [複製鏈接]

政府表示有八成二獲分派首三名志願,但問了很多人,沒有一個獲分派首三名的志願,政府是否在說謊??

請大家說說各自分派的志願號碼,齊來做統計,踢爆政府的謊言.
   0    0    0    0

........

this is purely by luck. I have some friends and the result is like this:

1st choice - 3 kids
2nd choice - 3 kids
8th choice - 1 kid

原文章由 1907 於 08-6-10 21:48 發表
政府表示有八成二獲分派首三名志願,但問了很多人,沒有一個獲分派首三名的志願,政府是否在說謊??

請大家說說各自分派的志願號碼,齊來做統計,踢爆政府的謊言. ...

My daughter was allocated to the 7th choice in net 31.

請大家說說各自分派的志願號碼,齊來做統計,踢爆政府的謊言. ...

我子派第9志願,2個同學仔派第10及18志願.

我仔同D朋友仔,五位小朋友,分別係兩個首志願,三個第二志願,就算攞註冊証時,朋友仔見到D同學仔,好多都係派首志願同第二志願!

所以我無懷疑政府數據

原文章由 jc_mom 於 08-6-10 21:58 發表
My daughter was allocated to the 7th choice in net 31.

Net 31 :
My daughter - 1 st  choice - Methodist
I only know three of her classmates- 1 st choice
(2 Methodist, 1 油天)
They may have more of her classmates get 1 st choice.

第一志願

好幸運, 仔仔第一志願入咗! (net41)

請問樓主會否計了甲部的跨區當頭三個志願?
而當乙部本區的第一個志願為第四個志願?

我個大仔就是71區的第四個志願,所以是一乘八那撮人。

我65網,阿仔派左第6志願,學校有5份4人都派得4名之後,實在太離譜,火都黎呀

哎 我重嬲 我選都無選果間學校 中左
我同我老公都覺得無可能只有18%唔入3自願
因為好多人都入唔到呀 有d都唔知入間咩學校名都未聽過

我同樣無懷疑政府
已我所知元朗區,我識20個家長到,個個都係第一志願,最差個一個都係第三志願

醒目開學勳章

原文章由 開心寶寶 於 08-6-11 13:18 發表
我同樣無懷疑政府
已我所知元朗區,我識20個家長到,個個都係第一志願,最差個一個都係第三志願

我呀仔派第三志願, 其他好多都派1-3, 當然亦有派到第7. 我估八成派頭三位都差不多.

我個女派第13志願!! 仲要係間舊年和前年都只係開一班小一, 都唔知會唔會被刹校, 都唔知點算, 叩門又唔知收唔收.

第一志願

報得出的數據,一定不會假,何況是這麼重要的數字.
首三個志願也不是甚麼好東西,很多有策略的人,
第一志願是"搶手"學校,第二志願已是半冷門學校,
所以即使派第二,第三志願,都不會太高興.

heilok,

100% agree with you. My son has been allocated to 2nd choice, I am not happy at all because I am one of those
有策略的人, 第一志願是"搶手"學校,第二志願已是半冷門學校, 所以即使派第二,第三志願,都不會太高興. ...

gwan

第一志願

我都係第7志願, 我都唔明83%頭3志願點攪, 第 1志願是搶手, 第 2開始都已經填泠門d, 但都攪唔到.

Net 91 :
My daughter - 1 st  choice .
Classmates- 1st choice.
‹ 上一主題|下一主題