用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇第一志願入荃灣浸小?
go

有冇第一志願入荃灣浸小? [複製鏈接]

有冇第一志願入荃灣浸小?
   0    0    0    0

Thanks God! My daughter can get in. Up to now, I know that my daughter has 4 classmates to enter this school. How about you?

我女兒已考入了九龍塘宣道,現在第一志願抽到荃灣浸聯會小學,不知選哪一間?我本人希望能不用交學費及交通時間短想選擇荃灣浸聯會小學而放棄九龍塘宣道。若不考慮學費問題,以學術水平及入band one 中學計,哪一間好?現在十五十六,請大家俾俾意見,應否放棄九龍塘宣道。謝謝!

stephentcleung,

我女兒同你女兒情况差不多,荃灣浸小的確相當不錯,又晤駛交學費及近啲,但我就始終偏向選擇私校.

宣道會一定讀得辛苦啲, 但我始終覺得小學打好基礎,上到中學時會比較容易應付.

咁我又想問你會否仍去荃灣浸小註冊先呢?

原文章由 JoJoleung911 於 08-6-10 16:34 發表
你地真好考到荃浸仲有私校打底, 我1&2 round都選佢, 但係抽唔到今日去左叩門 ... 希望你地認真考慮下去向 ... 有好多家長都等待後補機會, 唔該晒你地.

放心啦,有私校在手嘅通常在今年星期內要决定,唔會hold住D位. 我個女的荃浸位如無意外應該會放棄, 多1個位祝你哋好運.

想問下自行收生情序中, 20分入到荃灣浸聯的機會大唔大呢??

Sammichloeme,

我己決定選宣道,放棄荃灣浸聯。故後補浸聯的家長肯定已有兩個位。

你的女兒將會讀哪一間私立小學?

回覆 #5 JoJoleung911 的文章

今天致電學校說沒有後備位,請問叩門情況如何?

佢地年年都話冇家,仲叫人放個portfo向個疑似垃圾箱的物年度, 所以叩門唔好只叩一間, 如真的有心的又不防放下, 你地可以去"小學一覽"度選"香港浸信會聯會小學", 入面有去年的叩門情況

原文章由 QQmummy 於 6/11/2008 08:37 發表
佢地年年都話冇家,仲叫人放個portfo向個疑似垃圾箱的物年度, 所以叩門唔好只叩一間, 如真的有心的又不防放下, 你地可以去"小學一覽"度選"香港浸信會聯會小學", 入面有去年的叩門情況 ...

Profile箱仲放响枱底tim....所以期望唔係好高.....

不過我上年去過佢地的簡介會, 校長話每個portfolio佢都一定會睇. 如果有後補位, 佢會係交黎的portfolio入面選幾個合適的小朋友一齊面試, 各位努力呀!!!!!

原文章由 carcar 於 6/11/2008 10:38 發表
不過我上年去過佢地的簡介會, 校長話每個portfolio佢都一定會睇. 如果有後補位, 佢會係交黎的portfolio入面選幾個合適的小朋友一齊面試, 各位努力呀!!!!!

Carcar,
好耐冇見呀...我都好耐冇上bk啦....你囝囝派到邊間呀?

原文章由 stephentcleung 於 08-6-10 23:47 發表

我己決定選宣道,放棄荃灣浸聯。故後補浸聯的家長肯定已有兩個位。

Good Hope School

原文章由 carcar 於 08-6-10 22:36 發表
想問下自行收生情序中, 20分入到荃灣浸聯的機會大唔大呢??

noone in my daughter's nursary can enter in 1st round except those with brother or sister (6 places).

難講, 2008年有成40個位比左有兄姊就讀的小朋友, 20分好多人有, 睇 lucky !   如果住荃灣, 再試2nd round大抽獎.

原文章由 carcar 於 08-6-10 22:36 發表

2008年有成40個位比左有兄姊就讀的小朋友,....

請問有無邊d網可以睇到lee d數據呢?

Is your kid now studying in Alliance Kindergarten?

原文章由 stephentcleung 於 08-6-10 23:47 發表

Tracyncb,

As I did bot go to 荃灣浸聯 to register, my daughter will    study in Alliance Primary School in Sept.
‹ 上一主題|下一主題