用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖公會荊冕堂士德幼稚園 報了2008年k1的家長請一齊入來交流
go

報了2008年k1的家長請一齊入來交流 [複製鏈接]

你們好

我在9月頭幫囡囡幫了2008年的K1, 會在6/11/2007INTERVIEW,請問有無人知道要INTERVIEW D 咩架?有什麼要準備呢?好緊張﹗Thank You
   0    0    0    0

原文章由 dreamma 於 07-9-27 13:32 硐表
你們好

我在9月頭幫囡囡幫了2008年的K1, 會在6/11/2007INTERVIEW,請問有無人知道要INTERVIEW D 咩架?有什麼要準備呢?好緊張﹗Thank You

我兩個仔響荊冕堂讀緊K1呀!上年呢個時候我都好似你錦,四圍搵資料,上年面試情形,上到大禮堂,老師會預備好多玩具,等小朋友唔會驚陌生環境,老師會觀察小朋友玩玩具情況,玩一陣後,副校長會帶家長參觀校舍(如小朋友怕一個人,其中一個家長可留下),跟著3個小朋友一組(家長陪同),校長會問幾個問題如下,
1.你叫咩名?
2.個蘋果同橙問係咩泥!
3.個正方形,圓形,三角形做配對
4.響個箱入面抽一張書簽後就走得!:)
好簡單呀!

Hi Twins312

真係多謝你話我知interview的情況呀﹗我仲諗住自己一個帶佢去咋。現在知道了你上年的情況都係叫老公一齊去了。仲有呀﹗請問你荊冕堂是否真的好難入的?細囡機會會否比大囡少呢?

原文章由 twins312 於 07-9-27 15:43 硐表

我兩個仔響荊冕堂讀緊K1呀!上年呢個時候我都好似你錦,四圍搵資料,上年面試情形,上到大禮堂,老師會預備好多玩具,等小朋友唔會驚陌生環境,老師會觀察小朋友玩玩具情況,玩一陣後,副校長會帶家長參觀校舍(如小朋友怕一個人,其中 ...

原文章由 dreamma 於 07-9-27 16:17 硐表
Hi Twins312

真係多謝你話我知interview的情況呀﹗我仲諗住自己一個帶佢去咋。現在知道了你上年的情況都係叫老公一齊去了。仲有呀﹗請問你荊冕堂是否真的好難入的?細囡機會會否比大囡少呢?
..

都不算太難入!因為校舍效大,上下午可以開多幾班!最緊要個小朋友唔好怕醜!至於細囡同大囡個機會率都唔一定係小!總括泥講,我都好感謝主賜我兩個仔可以響荊冕堂讀書!:) so far大細b都好開心!

大B細B唔係問題,因為我囝囝讀個班都好多細B。

我地係今年K1的家長。

Hi idj & Twins312

多謝你們的回覆呀﹗我都好希望囡囡可以考到啦。Thank You

原文章由 idj 於 07-9-27 23:02 硐表
大B細B唔係問題,因為我囝囝讀個班都好多細B。

我地係今年K1的家長。

2007年面試情況如下:
1.禮堂報到後,小朋友可去玩玩具 (有啲老師會面試時留意小朋友行為及情况 )以此評分。
2.集齊約5-6組家庭後,會參觀學校。
3.之後喺表演台上由校長親自面試,一張長枱,三至四個家庭,同家長傾吓計,問小朋友少少問題, 如下
       1/你叫咩名?
       2/校長拎住個蘋果問係乜?
       3/將不同形狀放入個箱裏(一個正方形,圓形,三角形,…)?
      4/校長會派一份小禮物給小朋友,睇下小朋友反應,…就走得。
大至係咁上下,…….希望對你有用啦! :) :D

Hi Mannancy

多謝你的回覆真係好有用好清楚呀﹗
Thank You

原文章由 mannancy 於 07-9-28 16:19 硐表
2007年面試情況如下:
1.禮堂報到後,小朋友可去玩玩具 (有啲老師會面試時留意小朋友行為及情况 )以此評分。
2.集齊約5-6組家庭後,會參觀學校。
3.之後喺表演台上由校長親自面試,一張長枱,三至四個家庭,同家長傾吓 ...

我個女6/11 11:30am都去咗Interview. 面試情形如下:
1.副校長會帶家長參觀校舍
2.你叫咩名?
3.個蘋果同橙問係咩泥!
4.個正方形,圓形,三角形做配對
5.響個箱入面抽一個小禮物,然後就走得.
不過就算你的小朋友好outstanding,好smart都無用,今年係用抽籤形式去派位.所以希望大家Good Luck!

原文章由 舒晴寶寶 於 07-11-9 22:35 硐表
我個女6/11 11:30am都去咗Interview. 面試情形如下:
1.副校長會帶家長參觀校舍
2.你叫咩名?
3.個蘋果同橙問係咩泥!
4.個正方形,圓形,三角形做配對
5.響個箱入面抽一個小禮物,然後就走得.
不過就算你的小朋友好outstanding, ...

我囝囝都在6/11/07 interview at9:15
但成10:30先開始 (都唔明why咁耐先開始喎)
我覺得今年interview唔多公平,
因為抽籤:cry: 即是無論你幾叻都冇用啦!!!
所以我都唔會choice依間school

原文章由 TszHin_Jim 於 07-11-14 18:02 硐表

所以我都唔會choice依間school ...

錦如果收左你囝囝呢?

原文章由 TszHin_Jim 於 07-11-14 18:02 硐表

所以我都唔會choice依間school ...

抽籤?
你點知嘎?

原文章由 kuloo 於 07-11-14 20:39 硐表

抽籤?
你點知嘎?

hihi
副校長話, 佢話因為今年多人報名, 所以會抽籤!!!
你有冇去interview?

原文章由 twins312 於 07-11-14 19:00 硐表

錦如果收左你囝囝呢?

hihi
我都唔知ar?
咁你又有冇報名?

hihi all
我想你地收到信未?
請回覆!!!
thanks

原文章由 TszHin_Jim 於 07-11-15 12:41 硐表

hihi
我都唔知ar?
咁你又有冇報名?

你地經歷我上年已經體驗過 ,果種1516心情好得人驚,呢個心情又要留待小學再體驗!
我地讀緊荊冕堂呀!

舊年我地無咁多人爭,學校都要18/11先發信通知,今年咁多人報名,應該無咁快收到信架.
至於抽籤,我諗可能係太多小朋友既表現符合學校既要求,舉個例,如果學校得100個位,但有200個小朋友達標,咁都要有個辦法收生ga.如果係所有報名者都有份抽籤,咁仲使乜interview呀?
原文章由 TszHin_Jim 於 07-11-15 12:40 硐表

hihi
副校長話, 佢話因為今年多人報名, 所以會抽籤!!!
你有冇去interview?

原文章由 ahboo 於 07-11-15 13:14 硐表
舊年我地無咁多人爭,學校都要18/11先發信通知,今年咁多人報名,應該無咁快收到信架.
至於抽籤,我諗可能係太多小朋友既表現符合學校既要求,舉個例,如果學校得100個位,但有200個小朋友達標,咁都要有個辦法收生ga.如果係 ...

hihi ahboo,
你小朋友依家讀邊間? 荊冕堂?
其實依間學校好唔好?
因為我覺得冇書本好似唔係咁好咁?
請俾些意見!!!
thanks

原文章由 twins312 於 07-11-15 13:03 硐表

你地經歷我上年已經體驗過 ,果種1516心情好得人驚,呢個心情又要留待小學再體驗!
我地讀緊荊冕堂呀!

hihi twins312
但我見你好似話荃浸收左你ga?
你有幾多個小朋友?

原文章由 TszHin_Jim 於 07-11-15 15:46 硐表

hihi twins312
但我見你好似話荃浸收左你ga?
你有幾多個小朋友?

我有兩個仔,宜家在士德荊冕堂讀緊k1呀!荃浸上年我地有in呀!
‹ 上一主題|下一主題