用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 家長反思 - 看DVD學語言 反礙嬰兒學字
go

家長反思 - 看DVD學語言 反礙嬰兒學字 [複製鏈接]

0    0    0    0

這個研究說得沒錯,"DVD"多看沒有幫助,但市面幾萬圓的教材,大部份都是多元化的,不會只集中看DVD,所以各家長冇需擔心!
另外研究說:"多用BB話與小朋友溝通"。
本人真的不認同呢!因為這樣反而會令小朋友,更加慢才能說出完整的句子。

我想現實生活中, 不會有父母每天讓bb"自己"一個看dvd 四小時以上...如果係咁樣, 恐怕唔只係語言障礙, 更有機會自閉....

大部份教材都係鼓勵父母陪伴學習, 用教材(dvd,cd,書本, 手偶)互動遊戲中學習等...

申報本人並無買數萬元的教材, 但並不反對朋友選用, 只要係經了解後覺得適合自己寶寶便可, 需知道, 最清楚了解自己寶寶需要什麼的, "應該"是父母.

我又申報左我冇買過任何"幾萬$" 的語言教才先.

我不停de-sell 朋友買 lee d 教才. 因為唔係物有所值.

我以前讀 MBA 時, marketing prof 話係佢 propose MBA學費要加價要貴, 因為愈貴D consumer (in that case = 學生) 會 perceive 個 programme 係非常認真同高質素 ... 事實上,愈貴係會愈多人買 (as long as you are focusing in a very niche market) ... same principle 經常用係 luxury goods 上. 正常人係有虛榮心.

e+ 好多 marketing 人去左攪 "educational business" 所以又好識得 apply lee d principle in this market. 一句 "你都想比最好既小朋友架", 殺哂 !!! 仲要年年加價去顯示 "我地好野唔憂賣, 你e+唔買就 ..."

不過, 睇返 d 教材 product, 真係唔值 law. 有太多好D既 alternative.

英語VCD, 我自己只買過 richard scarry (因為阿b自己選 ... ), $200 6 pc. 我同佢一起睇,  我好多時都緊住 VCD一起講對白同唱歌仔 ...  (日子有功,我已經成隻識背 ...), 有 cartoon 睇, 阿b 當然鍾意, 其實都係一日睇一次半次, 不停睇睇咩都語言障礙 la.

英語圖書, 唔洗講, library 大把, 去 page one 買貴野都係 $100 一本. 唔洗買哂一個 series (除左想在家 set up library 迎賓), 鍾意睇先買 law...

flash card, 可以自己 print, 買都係 幾十$$ 一pack. flash card 梗要大人陪一起閃, 我唔係好知點解要讀咭機.

好似都有d activities "送", 可以去 join 英語 playgroup or 去d兒童劇場. 當每次一千幾百 la.

加加埋埋, "散買"買咩都唔洗 $50K.

用 $50K 可以一家三口去歐洲, 行萬里路勝萬卷書, 未計一家三口既甜蜜回憶.

其實仲有一個 point.係如果家長 invest 左咁多 $$, 冇理由唔"用盡佢" ... 始終有 lee 個心態 ma ... 咁就可能會好似個 article 話對小朋友有壞影響tim ... 唔同買個 gucci 袋最多係用爛個袋 je.

哈哈, 我一有機會就會"發表"我睇法, 講得太多 tim

買讀卡機係因為有時候家長都吾會讀flash card上的字囉。我朋友個女睇見Daddy吾識讀,會叫Daddy去電腦查電子字典。我朋友講真係好淤皮 所以有讀卡機真是救星。

原文章由 virgobb 於 ThuThu/AugAug/20072007 13:10 發表

我不停de-sell 朋友買 lee d 教才. 因為唔係物有所值.

我以前讀 MBA 時, marketing prof 話係佢 propose MBA學費要加價要貴, 因為愈貴D consumer (in that ...

我都好鬼認同你的講法, 不過一咁講, 我相信好多家長都會唔認同...:D
JEFFERSON MUM

原文章由 virgobb 於 07-8-9 13:10 發表

我以前讀 MBA 時, marketing prof 話係佢 propose MBA學費要加價要貴, 因為愈貴D consumer (in that ...

hi virgobb,

I agree with you.

講得好!講得妙!講得呱呱叫!!!

原文章由 virgobb 於 07-8-9 13:10 發表

原文章由 PSYCHEDELI 於 07-8-18 11:13 發表

我都好鬼認同你的講法, 不過一咁講, 我相信好多家長都會唔認同...:D

我又係好鬼認同果d家長 黎黎黎,give me five

我都覺得好多家長以為貴o野一定好 .以為俾"舊"錢出o黎就有美滿效果,我從來唔信 .就好似D人話食D乜乜乜好好o架,有病就醫病,冇病就長生不老,咁仲有人死  ?如果俾錢就掂,D人唔駛話為人父母甚艱難啦 !愛子女好o岩,不過都要分析o下o羅.好似那位家長講,用幾萬元去旅遊,得益仲大啦!

我星期六都俾人sell完, 其實我依家都考慮中。virgobb講既嘢都係我之前想過的問題,無可否認係講得好有道理。但大家都要諗吓一個問題就係唔係個個家長的english都咁掂囉。就好似我同我老公啲english都係麻麻哋, 有時見到啲生字又唔識讀, 都唔知點算。字典機的發音又唔多準, 好怕教錯有反效果。正如nicholaswc所講果部讀卡機真係救星。同埋佢本身包咗咁多書和唔同的教育器材真係好方便。可以防止自己買錯嘢。

雖然都真係幾想買, 但諗起個價錢就.......。 所以我依家會留意下市面上有冇類似的讀卡機、CD, VCD...等, 再考慮買唔買。

我都想知邊度有讀卡機買

見到e個主題, 想借個位來發下'up phone', 吾o岩聽就吾好理我o拉,
以前讀書時係朗誦team, miss教我地發音, 吾係講比我地聽, 而係教我地個口要o羊型, 條舌頭點放, 我地跟住做, 就會出到佢想要個音, 所以我一直都覺得學語言吾止用耳, 仲要用眼; 又所以我一直都懷疑睇cartoon同聽讀card的效果, 我自己的bb, 我even比佢睇tv, 我情願比佢睇新聞報告都吾想佢睇多o拉ax, 因為有個真人講比佢睇...
至於d products, 我認同有個mami話點有可能比舊錢個bb就會掂, 更加(個人意見), 可能現代人太多工作享樂吾可以放棄, 果d product我覺得有個共通點, 就係父母可以吾洗自己播比bb睇, 叫個工人播都okay .....

回覆 #6 virgobb 的文章

完全同意virgobb的睇法

我認為高價錢不等於高價值,
部份家長買"數萬元"語言教材是基於虛榮心和優越感, 而肯定得益的是收佣金的教育顧問, 不是你的BB.
花大筆錢不保證會有好效果(教育局每年花數十億元公帑, 結果有目共睹), 父母應該是最清楚自己BB的需要和能力, 而不應盡信教材顧問(即係sales)的推介;

若果家長用心和耐性陪伴BB學習, 選擇適合的方法和教材(圖書館有得借), 從日常生活中學習是最有效的

文字表達得不好, 希望各位睇得明啦

原文章由 PSYCHEDELI 於 07-8-18 11:13 發表

唔係呀,我認同呀…我最鍾意d research話呢d貴野果d勁野無用,最好遲d做埋playgroup既research…相信都係買父母既心理多過買仔女既成長…唔係話呢d野冇用,而係……佢值咩﹖

[ 本文章最後由 阿西 於 08-1-21 13:30 編輯 ]

我都好認同喎.

至於 Playgroup 又唔同 dvd 喎...至少係有人與人互動的關係. 唔同種類 playgroup 可以有唔同刺激.

不過唔好話要學習到 d 咩, 當係幫 bb 建立正常社交...總好過日日係家中對住工人. 至於學費值唔值就好視乎每個家庭, 同埋你 join 個 playgroup 質素而定啦.

回覆 #1 w_y 的文章

My baby used such English learning package for 3-4 months and was successful in the interview of a famous nursery in English when he was only 17 months.
‹ 上一主題|下一主題