用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 屯門1線 vs QC
樓主: Siriusngan
go

屯門1線 vs QC   [複製鏈接]

其實講咁多, 你目的係想叫你好朋友唔好揀QC? 為咩? 關心? 覺得你贏左? 定你擔心其他野?如果真係讀到QC而之後覺得太遠, 佢地自然會搬 / 轉校。

lyfox 發表於 21-10-20 08:54
一個半鐘代表,至少6點半要離家。算上起床,洗漱,吃早餐,穿衣,都要差不多五點半起身。 ...
咁誇張?我小朋友就係要每日花各1.5小時來回學校,唔會話唔辛苦,但可接受。佢6:30出門口,6:10起身,已包刷牙、換衫、食早餐,所以點計到要5:30起身呀?

hum0102 發表於 21-10-20 13:46
朋友兩公婆都係津小教書,都做到好高級,佢1仔1女,1個以前讀百周,1個讀九龍名校,而佢都好鼓勵大家既小朋 ...

同意,真係好唔同。
屯門四大真係唔係好吸引

有自律及挑戰性可以識下

有少少意氣之爭..... 雙方都想證明自己係啱,開個 POST 睇下邊一方比較多人撐...

或許起初還好,但一句 SHORT 左,可能撻著左大家心中團火

bee1010 發表於 21-10-20 14:32
其實講咁多, 你目的係想叫你好朋友唔好揀QC? 為咩? 關心? 覺得你贏左? 定你擔心其他野?如果真係讀到QC而之 ...
想證明佢朋友係short嘅

其實山不轉,路轉;路不轉,人轉;人不轉,心轉。

如果真係覺得 QC 好合心意,而又考到,自然有方法克服周邊種種問題......

回覆 Siriusngan 的帖子

個人同意閣下的觀點及做法.

PS:讀書靠自己,並不是因入讀某校而變聰明或愚蠢(校風不差避免影響學習即可),DSE個幾個百分比的區別是不會影響到個人的.

Siriusngan 發表於 21-10-20 13:23
希望一個大男人主義者會肯接受你呢句! 我專登復你等佢睇到!
...

又或者掉返轉諗,既然你個friend咁大男人,倒不如「幾大就幾大,燒賣就燒賣」,俾d男人氣慨出嚟,攞多錢出嚟搬屋讀皇仁,咁就一天都光晒。

Siriusngan 發表於 21-10-20 13:13
只能講,你地當時考慮距講既比重不大。

而且佢都中意董記同梁球,計一程15分鐘內,差距仲大

睇左咁多版 睇到好多 你同你朋友既憂慮同意見
但一句都睇唔到真正用家「你朋友個仔」既諗法
請問你地兩位大人有無問過佢既意思?
成個post 爭辯一大輪 都去唔到個問題核心

車程長唔長 遠唔遠 都係睇用家自己既諗法

好坦白 個用家鍾意間學校 幾遠佢都肯返學 用功讀書
但如果用家唔鍾意 就算屋企樓下 三分鐘內到 佢都嫌辛苦架啦
一句講哂
「學校自己擇 辛苦唔好喊」

同埋雖然話你朋友小學覺得個學生可以試QC 但係唔係十拿九穩入到先?
都話唔埋既 咁既然你朋友咁想試 咪自一去試試先 唔試佢成世都係唔安樂 一個遺憾 試左唔得佢心安理得
咁你咪由佢試囉  

真係入到QC 我估佢到時真係想去返百周年 佢去叩返百周年 應該都唔會叩唔到掛

bee1010 發表於 21-10-20 14:32
其實講咁多, 你目的係想叫你好朋友唔好揀QC? 為咩? 關心? 覺得你贏左? 定你擔心其他野?如果真係讀到QC而之 ...

目的,就正如我既觀點一樣,要將距離列入重要因素,唔好睇名睇光環就去讀,講學校唔會有人反對QC勁過屯門所有既中學,我都講左,兩間都唔遠,佢揀百周我會話佢蠢啦。

至於為咩?我真係唔知,其實無為咩?只係希望佢諗多d,僅此而已

B.B.BaBa 發表於 21-10-20 15:11
有少少意氣之爭..... 雙方都想證明自己係啱,開個 POST 睇下邊一方比較多人撐...

或許起初還好,但一句 SH ...

哈哈哈,你既意思係話我達著呢度既人?咁抱歉,我對住我死黨真係咁講,我貼過對話出黎,有人見過,只係當事人之一既佢話唔好,我刪番

SLHongkonger 發表於 21-10-20 15:46
請問你地兩位 ...

其實真係考到先算!
阿女身邊好多同學仔,小學時期都係級頭,不過上到中學都被編左去補底組,當有機會跳出個井時,才發現世界是那麼大的

sevenature 發表於 21-10-20 10:55
何日東睇往績都有人考到,其實好叻仔(emoji)啦…舊年我住NT5全區都無一個人考到(或者情願留鄧顯),但感覺 ...

學校揀返你住邊?⋯⋯⋯⋯

喇叭茶 發表於 21-10-20 15:39
又或者掉返轉諗,既然你個friend咁大男人,倒不如「幾大就幾大,燒賣就燒賣」,俾d男人氣慨出嚟,攞多錢出 ...

咁佢細仔點?佢細仔相對無咁醒,轉出去2線,第時分分鐘連屯門1線都入唔到,搬屋考慮既野太多

SLHongkonger 發表於 21-10-20 15:46
請問你地兩位 ...

佢自一自二如果都收左,第時可以叩門階段叩返入自二?

小朋友本人係無所謂個隻,無話邊間會中意多d,其實講中意,我記得以前佢中意梁球,因為近。

至於係唔係十拿九穩,只能說同校往年都有一或多於一人入到,老師叫得佢去試,我估計都係覺得佢夠料。

Siriusngan 發表於 21-10-20 16:09

小朋友本人係無所謂個隻,無話邊間會中意多d,其實 ...

如果自一自二都收
一定係去自二

不過可以叩門時 試下叩返自二

我意思係 QC 收得 一定成績好勁
咁佢如果係想去叩返屯門個d band 1
應該都唔難呀

小朋友本人係無所謂個隻,無話邊間會中意多d,其實 ...

如果小朋友冇所謂, 咪聽阿爸講囉, 唔試過, 之後可能會後悔, 又唔係一定收, 咪比佢試下囉.

講近,董中仲近佢,又出咗狀元~

medicine 發表於 21-10-20 15:31
回覆 Siriusngan 的帖子

個人同意閣下的觀點及做法.

Up左十幾版都無人拎兩間學校的DSE比較,大家嘅論點都不是在DSE
‹ 上一主題|下一主題