用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記有咩好?
go

維記有咩好? [複製鏈接]

回覆:維記有咩好?

1.  Language immersion

2.  Low children teacher ratio

3. 少功課

4.  程度適中

5  功課不重操練

6  環境,教材,玩具……清潔,新

7  D阿姐都斯文有禮,唔會似街市婆

8  有男制服保安企門口

9  3 个 registered teacher 1 班,唔係助教

10.  返得好開心

Jane1983  同意!  發表於 13-12-7 16:26
fabei    發表於 13-12-2 23:25

回覆:維記有咩好?

Also, though it doesn't claim itself to be a Montessori school, I acknowledge Montessori principles put into practice
.
.
.

http://www.education.com/reference/article/principles-montessori-method/

引用:維記在德育方面的表現如何?學生都乖巧、有

原帖由 kongman 於 13-12-03 發表
維記在德育方面的表現如何?學生都乖巧、有禮、守紀律嗎?
我諗呢樣同家教比較有關係……

個人所見有些小朋友是話極唔聽,日日都meet同學仔塊面七。今日meet A聽日meet B.
.
.
終於一曰見到湊佢嘅工人……係郁D都大聲喝嗰隻。原來在家比人喝罵的,難怪講極唔聽。

引用:Quote:原帖由+picture+於+13-12-02+發表1.+

原帖由 Micheleyau 於 13-12-05 發表
會唔會較難考到直資小學?因為程度相對易
我K1咋未知呀!

不過我覺得小朋友equipped with自學能力 和有學習興趣,開心,健康,2文3語溝通能力强 ,就是好的candidate.

引用:收生睇家長職業+++我敢肯定維記第一位 +

原帖由 Vlone778 於 13-12-05 發表
收生睇家長職業   我敢肯定維記第一位
有可能吧!這個我沒刻意探討過。反正如收了不用研究,不收就算知道也改變不了。

引用:Quote:原帖由+joywng+於+13-12-03+發表想讚

原帖由 Micheleyau 於 13-12-05 發表
讀維記一定要出外補學術先可追到小一直資既考試?
天外有天、人外有人……小一直資入學試有幾難真係好難講……每一間都好似比賽咁……一年難過一年…………一味追唔係我目標。

我只希望我的孩子在學習的生涯中能夠做到佢自己的最好,從而建立自信和self-identity.

引用:Quote:原帖由+Vlone778+於+13-12-05+發表收

原帖由 mamaishere 於 13-12-05 發表
可能因為學額很少所以有「很難入」或「睇家底」等感覺。但事實上就自己所見,身邊家長包括我自己也不一定是 ...

对呀!我都不是有家底或勁人不過我確實認同Vic的教學理念。我所認識的都不是戰鬥型家長,但對小朋友的學習(不是分數)着緊。·

引用:我鍾意佢IB+,+鼓勵学生自己解決问题,自己

原帖由 fabei 於 13-12-02 發表
我鍾意佢IB , 鼓勵学生自己解決问题,自己探索,英文語境好。
Yes another upside of IB is that if the kid is more advanced then classmates in a certain area, more complicated tasks and concepts will be given to him/her to attempt so as to keep the learning interest burning.

VSA the primary school has always been doing that but recently my campus' principal affirmed such application to kinder kids too.  

During my last meeting with my NET, she told me in the following exact word,

"I have no concerns on your.daughter's English.  The concern in on me that I have to start thinking how to give her more as it is very clear that she is well above the other kids....."

You can imagine how grateful I am.

引用:維記畢業嘅學生除咗英文好之外,重有乜嘢過

原帖由 kongman 於 13-12-07 發表
維記畢業嘅學生除咗英文好之外,重有乜嘢過人之處?中文都一樣咁好嗎?學校有無訓練佢哋嘅紀律同埋自理能力 ...
如果你是指守秩序,排隊,守時,按時交工課,說話聲量適當……etc 一定冇問題,學校有教。。

成日打人的學生會罰企。

自埋能力方便,playgroup 時已要學洗手換鞋等………PN教刷牙K1再教一次。

好似k2開始要自已負責通告,交工课……

我諗沖涼,梳洗,換衣服等由家庭教育負責都ok

引用:Quote:原帖由+kongman+於+13-12-07+發表維

原帖由 picture 於 13-12-07 發表
如果你是指守秩序,排隊,守時,按時交工課,說話聲量適當……etc 一定冇問題,學校有教。。
補充一點……如你熟Montessori concepts你會知montessorri way 是非常重視自理 and self discipline

引用:+本帖最後由+jane__411+於+13-12-8+01:51+

原帖由 jane__411 於 13-12-08 發表

我囡表哥讀維記,奶奶湊佢成日同我講佢都唔知返學學左乜, ...
我明白你的出發點是想分享你所見所聞。

不過有最近有位SC準家長fans在有EK言論好激進……無謂聊起佢了。

就讓這維記post圍繞返維記

Thank you

引用:+本帖最後由+jane__411+於+13-12-8+01:51+

原帖由 jane__411 於 13-12-08 發表

我囡表哥讀維記,奶奶湊佢成日同我講佢都唔知返學學左乜, ...
淨係讀PN  k1就轉走!

當然這樣的例子

1  术身心儀的kindergarten 冇 PN class.
2  轉有宗教背景的kindergarten
3  較喜歡一條龍………………

引用:Quote:原帖由+joywng+於+13-12-03+發表想讚

原帖由 artinie 於 13-12-09 發表
我識好多人中途跳蚤吾讀,因課程淺好難考直資同私小,除非補習。現在間間稍有名氣都難入啦,維記屬local int ...
好淺!?!?

我覺得一D都唔淺。不如你問你奶奶借表哥學校D教材望下先。

原帖由 artinie 於 13-12-09 發表
我識好多人中途跳蚤吾讀,因課程淺好難考直資同私小,除非補習。現在間間稍有名氣都難入啦,維記屬local int ...
搞錯了,奶奶話小表哥退步了的是另一位。

想知你認識的家長點解覺得淺。

是否學字唔夠多?唔識乘數表?唔識串英文字,定D功課淺!

引用:Quote:原帖由+artinie+於+13-12-10+發表我

原帖由 artinie 於 13-12-10 發表
不過維記校長都自認淺,所以佢講明由今年會深番d等佢地考直資同私小,的確佢比好多無學券幼稚園淺!

...
你也是Victoria現家長嗎?  那一個campus的?

你滿意現在加深了的課程嗎?

引用:我囡K3,+其實維記一向都係英強中弱,+唔係咩

原帖由 Jupiter 於 13-12-11 發表
我囡K3, 其實維記一向都係英強中弱, 唔係咩秘密.  今年我囡去in小一, 見家長時同老師傾開, 佢話喺佢地小學 ...
冇錯,有個鬼婆(真正白種人)英文老師都話Victoria English program好。學生會apply 到。

引用:我小朋友只係k1,+我估同jupiter當年嘅k1已

原帖由 irene_the_pooh 於 13-12-11 發表
我小朋友只係k1, 我估同jupiter當年嘅k1已經好唔同。

如果同學術型kg比,佢係淺;但亦唔係冇抄寫功課,據 ...
絶對眀解

我自己的目標是愉快學習頭腦靈活

所以如果抄寫功課少或者中文淺的話我自己加比小孩子就好了

Thank you for Jupiter's input

引用:Thx+all+the+mommies+for+your+fair+commen

原帖由 ritachan2012 於 13-12-12 發表
Thx all the mommies for your fair comments! As pn mum I m also worried if Vic kids are being labelle ...
Yes  i share your worries too that Victoria kids' true ability will be undermined by mere misconception of being uncontrollable ...

And the principal s of all campuses should start doing more PR work with local primaries since VSA is now so sought after that filling up P1 seats is no more a concern....

引用:回覆+Muimuichu123+的帖子 IB課程重視小朋

原帖由 甘恩 於 13-12-14 發表
回覆 Muimuichu123 的帖子

IB課程重視小朋友探索精神,呢個學期教能源,仔仔學完返屋企會研究不同電器用了 ...
謝分享,我都好認為维記的功課可以無限伸延……所以有心機做功课非常重要。

另外,我女被英文老師發現完識個位加減數,鬼仔老師會比小女和另一個女同學一D深D的math games.  

有Dtailor made 的讓能力好D的小朋友有進一步的空間。

引用:學校英文老師會assess+小朋友,比唔同level

原帖由 ajfamily 於 13-12-15 發表
學校英文老師會assess 小朋友,比唔同level英文reader 佢地,我家孩子K3在家我們一起看fiction book, 學校 ...
Yes  i love the flexibility of their curriculum .

‹ 上一主題|下一主題