用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教: 發夢的選擇: 救恩vs聖士提反
樓主: datang8888
go

請教: 發夢的選擇: 救恩vs聖士提反   [複製鏈接]

作為用家,我可以話學校有Blue Blood family (好多係幾代係到讀)但同時亦有好多一般打工仔中產家庭。就算係有錢人家,大多數都好係調(今年小一有名人既小朋友返學,但都係好低調);國內家長比例依然少,就算係國內人都係有學識有教養既家庭。校長要3rd in 見埋家長,就係想揀同學校理念、氣質相符既家長同小朋友)。小朋友交朋友只會理啱唔啱
玩,邊得閒理會你屋企背景係點。同埋學費貴但唔代表樣樣事都係離地。所以成日話SSCPS 貴族、多有錢國內人等,其實唔係真正了解學校。

fishmeow 發表於 16-10-23 00:47
課程
救恩:普教中1-3年級;粵教中4-6年級,吸引之處:創意和說話溝通技巧,初小沒有考試。以英文成績好見 ...

中文一年級冇偏深,普通話併音堂分2組上;反而英文程度較深。

fishmeow 發表於 16-10-26 19:40
St Stephens : 有朋友在債卷隊已有offer。下星期應該會開始非債券隊。希望大家有好消息有3RD in。 ...
近來天氣好, 3rd in 完去隔離沙灘玩下沙, 嘆下下午茶, 好開心架! Good luck!

fishmeow  好提議  發表於 16-10-29 00:24

Soundervolt 發表於 16-11-13 17:50
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%9B%BD%E9%99%85%E5%AD%A6%E7%94%9F%E8%83%BD%E5%8A%9B%E8%AF%84%E4%BC ...

睇唔到你既分享啊!

Tintin926 發表於 16-11-13 15:34
小朋友好天真,乜都講,所以會不知不覺在言談玩耍中表現或表露出來。你還未覺只是你小朋友還在初小或你跟 ...

我唔知點樣為之普通中產,我只係知自己唔係李嘉誠所以一定有人有錢過我。我教導小朋友亦好着重尊重,如果佢話比我知有同學仔蝦佢/show off , 我一定會教佢正確既處理態度。幸好,so far 都冇呢類事發生。不過如果家長會介意人地係馬會/AMC/Country Club ⋯⋯member 而自己唔係,咁又真係要諗清楚喇!

tiffany168168 發表於 16-11-27 23:37
congrats!  請問家住何方?會擔心車程遠嗎?我擔心遠同貴(因不止一個小朋友),  但很喜歡此校環境及名聲。 ...
囝囝咁努力, 好抵讚呀! 記得話佢知, 努力過後真係會有成果架. 第時讀書都要一樣呀

datang8888 發表於 16-11-28 23:02
Nath, 謝謝, 另想問作為用家, 未來一年有什麼建議我們應該做去準備小朋友入小一?

tiffany168168: "會擔心 ...

學校有足夠時間比小朋友適應小一生活,第一次考試亦只係mock exam 所以唔使擔心。如果本身唔係讀英普幼稚園,可以上下普通話班練習聽&講。另外,中英閱讀都好好培養一下。其實升上小一,適應課堂秩序、作息時間、學習自理、time management 、學習社交,比學術更重要啊!

‹ 上一主題|下一主題