用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 賽馬會體藝中學 交流區
樓主: ntstgt
go

賽馬會體藝中學 交流區   [複製鏈接]

相信自己的選擇吧!無話邊間學校非讀不可。有能力的小朋友無論去到邊都會發光發熱。

由於直資學校有較多自主空間,不少學校無論在學術和OLE方面都發展得不錯。體和藝於香港教育制度下的發展,教育當局的取向是個大問題,因為她控制了資源分配。體藝中學作為一所津校,要面對當局政策改變的挑戰,旁人可能不會了解,學校準備撥出額外資源以維持對體育和視藝課程的發展。

祝你囡囡在升中後開心順利!

Carmen2004121    發表於 12-6-6 16:51

回復 Carmen2004121 的帖子

中一沒有分精英班,英文科在常規課內沒有分小班教。

不過,學校為英文成績較佳同學安排增潤課程,在星期六上課。
今年有十幾位中一學生參加該課程,主要按 Pre-S1 及校內的英文科測考成績甄選合適的參加者。

回復 Carmen2004121 的帖子

學校在週六舉辦 「學習技巧課程」 ;在上、下學期的考試之前,會為有需要的學生安排「週六學習鞏固課程」,為考試作好準備  ;考試成績未如理想的同學,在考試之後要參加學業改進計劃;終期試不合格,學生便要參加 「期末 學 業 改 進 計 劃」,並在補考合格後才可升班。

* 詳情請看以下連結:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2307633&pid=34226799

如沒有記錯,去年祇是在當日派表 (下午三點幾前遞交,不是先到先得)

回復 kanlawts 的帖子

地圖會有用,始終都要買;中文詞典唔一定要買,你可用番自己嗰D。

.....outdated:D

回復 creativy45c 的帖子

上星期已經交左,亞女因為St.John 搞活動要返去開會,我順便交埋

我估你可以寄返去,不如你打電話問吓吖……(都唔係禁急啫)

回復 creativy45c 的帖子

先恭喜令千金今次考試有進步,我個女成績都好好,平均分仲比上次考試高幾分添^^

自從升中之後,佢讀書比以前認真,每一次考試都好努力,我反而怕佢對自己要求太高,壓力太大。

creativy45c  大家都飲得杯落啦!  發表於 12-7-17 17:16

11-12年度中一分班是體、藝混合班,無精英班(中二才分),但中文科和數學科有跨班分組安排(去年在中一家長會上公佈)。上中文課的時候,在1A和1B兩班各抽出部分學生開多一組,合共分3組;數學課在1D和1E班兩班有同樣安排;至於英文科,會在1C班選出拾幾人在星期六上增潤課程。

波鞋款式沒有限制,可按運動項目的需要自行決定。

基本上學校要求學生用英文溝通,但學生邊有咁守規矩吖……

暑期應點預備?  不是已經用左10年去預備嗎 是時候輕鬆一下了。 不用急住上太多預備課程,開學頭一個月並不忙,有時間給孩子適應。我建議多閱讀課外書籍、做運動操fit D和做自己喜歡的事。

一定要充足電!休息是為了走更遠的路,給孩子多點空間,開開心心迎接新學年吧!

回復 k_wong7 的帖子

之前亦有家長問過,請看以下連結:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2307633&pid=34648978

回復 kanlawts 的帖子

Past paper 臨近考試才會放上內聯網,用學生戶口登入可以下載。

回復 smilejackie 的帖子

PE生每個循環週有兩堂VA

你所繳交的雜費應該包埋顏料和其他視藝用具

至於放學的回家時間,我相信要多一點時間才能作準。 剛剛開學的交通難免跟暑假期間有點差異,如果路途遙遠的話情況更甚。 稍後參加埋學校活動雖然會較遲返屋企,但都有時有候的。為安全起見,要求她準時,如有特別安排都要有交帶。

回復 k_wong7 的帖子

Enrichment course是增潤班,週六上課,對象為英文能力較高的學生

按去年情汜,平日上的是加強班,即補底班。

今年咁快有通知,幾時開始呢?

自從開學後女女一直都很忙
功課多咗
校規執得嚴咗
(我想個女有多D空間,在自由開放嘅學校健康活潑咁成長,學會自律、自愛)

經過一輪衝鋒陷陣,終於完成了一些比賽和練習,而功課、小測和畫畫亦都大功告成,亞女好開心可以開始操水,不過水運會就在明天舉行。

祝各位小朋友都玩得盡興

F.1-F.2都機會在水運會獲獎嘅,因為他們是與高年級同學分組比賽的。

(操開水嗰D同學就當然實力強D,佢地攞獎又真係實至名歸的)
學你話齋,都係想睇吓佢地多過睇獎。你今日唔去,再大些就更難有機會喺佢地方圓百里之內出現呢

佢地唔會話比你聽都唔出奇,不過,通告、家長通訊都有講,下次陸運會你可以留意。

聽女女講英文科分兩組上課(沒有講詳情)
請問有冇出席10月5日家長會嘅家長可以講講今年中二英文科安排
精英班的同學反而沒有機會參加中文或數學拔尖課程

年青人唔鍾意別人指指點點,咁就唔好煩住佢,唔好搞住佢。如果佢平時習慣自己温習,而且測驗成績穩定的話,我會繼續扮無野,好讓佢輕鬆面對。今日亞女由宿舍返黎,我會煲D清潤湯水比佢,預備有營養嘅飲食,鼓勵佢繼續做運動和好好休息。

考試無乜大不了,不用如臨大敵,更加重要係引導佢地地如何面對壓力。
‹ 上一主題|下一主題