用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 名幼 vs 國際學校
樓主: islychiang
go

名幼 vs 國際學校   [複製鏈接]

islychiang 發表於 17-11-29 21:35
我都覺得好難番轉頭先唔知點選,但見好多家長都話香港小學超癲做到喊曬口我非常唔想,童年得一個做咩要迫死 ...

我自己偏向LS,諗住真係搞唔掂先考慮IS,因c6有priority。始終覺得LS學術基礎較好,尤其中文。中文太重要,不只是講,讀寫也是。連鬼佬也爭著學中文,個人認為實在不能忽視。

islychiang 發表於 17-11-30 01:22
所以我地都搵間中文深既國際(當然無LS深),而且爸爸台灣人話可以教佢,我都覺中文好重要而且中文根本就難 ...

講唔係問題,認字、寫、讀先難教。爸爸是否可以花咁多時間教中文?好多IS學生識講,但認寫讀需要好多年浸同練習。IS的中文再好一定不及LS。因為LS著重練習。不過睇你點睇。其實要熟練一定多workload,好難兩全其美。我地諗住至少中學先IS,想至少小學打好下中文基礎。辛苦也無辦法。中文不自小搞之後更加不會搞。

不過既然你已經決定了就唔好諗咁多啦。到時真係自己冇時間教或者出去補下中文又得。如果你認為讀得開心係最重要就唔好諗返轉頭。

islychiang 發表於 17-11-30 15:40
多謝,我老公其實好支持is,第一佢唔係香港人第二佢覺得香港制度好有病;而且台灣人係好concern國民教育:)  ...

你們好叻

islychiang 發表於 17-11-30 18:51
睇番你之前一個post, “學地理吾係度背tropical rainforests D layers
係諗下點解會有global warming, “堅 ...

但係諗返轉頭如果當初你不是咁勤力
今日又是否會有一樣成就?

islychiang 發表於 17-12-1 09:20
容許我爆下香港啲學制,我雖然讀傳統名英中,但係係老師眼中垃圾個班,form 2已經知自己強business,但因為 ...
我都好明白,當初我也是這樣。我自己喜歡理科,但是只有成績好的人才可以選擇。最後我又係焗住讀文科,沒有興趣讀得超差。不過現時有些學校好像最後兩年可以轉IB,你覺得咁樣會唔會好啲呢?可以打好基礎之餘,又不用強制讀沒有興趣的事情。

islychiang 發表於 17-12-1 23:28
其實我未好深入研究選科呢個問題而IS會唔會自由啲野但最少dse係換湯不換藥,同以前唔差太遠不過直到AL程度 ...
LS小學係好辛苦,但IS小學又好似太hea,究竟點先可以取個平衡點?
‹ 上一主題|下一主題