用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 仔女經
樓主: maba
go

仔女經 [複製鏈接]

Re: 仔女經

星期六都要返工!? :tongue: 又話5 day,
boss 你幾時至比我返5day? :cry:

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
星期六都要返工!? :tongue: 又話5 day,
boss 你幾時至比我返5day? :cry:

maba,

我陪你..............     

我返長短sat, 你ne  

[/quote]

我無我選擇啦, 要放咪自己放law :cry:
你就好
琴晚小姐肚仔痛, 又唔係食錯野, 唔知攪咩鬼...
下午如果仲痛又要睇醫生 :cry:

vivi_vivi 寫道:
妳哋個個小朋友都讀緊F.1, 我都要同妳哋傾多啲, 吸取多啲教仔經驗先  

vivi,
你有2個等於我地既 x 2, 要向你指教至係真啦
琴晚睇tv 亞祥嫂同d仔和好, 好似做戲咁

sorlo 寫道:
今朝做左小小自己人私人野先 ,呵呵, 晏晝先忙公司野

我既私事係shopping  嘻..嘻..

vivi,

呢輪有冇為選校頭痕?

我都唔比你野少, 亞小姐一到考試至病, 第二次果次仲食住藥黎考, 攪到我成日發脾四, 少少野就周圍罵, 心跳加快,
第一次難到離譜, 搵個 好似考狀元咁既ms 去出卷, 第三次呈分試好彩係去汁豆..結果.........
vivi_vivi 寫道:
maba,

緊係有啦, 上次小五呈分試又考得嘛嘛, 佢哋兩個又冇週身刀, 嘜嘢奬項同課外活動都冇, 而家我都要等佢哋考埋小六第一次呈分試先至可以作進一步考慮呀。
最慘呢排病完又病, 攪到個人都冇咩心機 :cry:

sorlo 寫道:
maba 你唔好咁" ”啦, 搵到自己唔開心囉

周圍罵人已成過去啦~~  
家吓正式將壓力代為動力, 不過無得去好多街lu.. :cry:
F.1 有成6班, 無精英班, F.2至有, 我估要係TOP 6至可入倒, 真係"馬拉松"

救命, 收入與工作不成正比!   
好多野做~~~     

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
救命, 收入與工作不成正比!   
好多野做~~~     

maba,

唔怪g幾日唔見你na     

add oil ar~~          [/quote]

annie,
你仲笑..
我得lunch 可以上泥咋, 好多野未做呀   
小姐琴晚話因為sci 好多同學小測唔係幾好所以全班下星期有一日要留校補課   , 我即刻問佢你幾分呀!
佢話.........   
今日佢有geog test, 中史 test, maths dict,
聽日仲有中文 test....睇佢今次有無又

sorlo, 天才與咩只差一線

sorlo 寫道:
我個女test 完, 有左二科成績啦, science 同eng 都叫做合格, 但係中文中史佢實屎啦, 好似今日的卷會番泥

我搵左主人同小姐溫, 主人攞住本書每版每行問, 我係度偷笑   

sorlo 寫道:
我哥都好接受佢二個仔, 細仔肯定唔知開邊反個隻仔啦.......佢地只係唔知應該點做, 因為醫生話, 若果細仔唔好好教育, 就會無左優勢, 依家佢大隔二個星期睇醫生, 每次千二, 若果細仔又睇埋... 哇, 條數COME 計囉 , 最麻煩係大細仔成日打交, 大細仔都成日比學校投訢話佢滋擾同學, 你話點算

佢地有幾大? mami 係咪全職ma?

sorlo, 我睇見主人問黎問去亞小姐又答得吓, 所以我  
中史係好考記性, 無須分析既科目, 我對呢ga 野

annie, 今次你個神童要考考你啦, 你會點?
你真係set 個表比佢呀??

sorlo 寫道:
Annie ,昨日我聽你話己經讚左佢, 我幾乖 :wink:

我話, 你做得好好喎,, keep 住咁好就會進步啦咁...嘻嘻

好鬼假                   

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
annie, 今次你個神童要考考你啦, 你會點?
你真係set 個表比佢呀??

咁佢要求到緊要做na, ng係咪畀excuse 佢唔溫書      佢仲話set好後佢會follow 兼 話俾我知test ge 範圍

set 佐na.....當然ne tdy 同 tmr 溫佢最like個兩科sin (maths 同埋science), sat 同埋sun 我放假, sat 上晝就溫 英文同埋煲冬瓜, 下晝就中文, history, sun 就溫 geog 同埋通six....      [/quote]

點解唔比佢自己set time table 後你去 adjust?
因為佢去決定佢認為得既你去執番正?

仲有d咩優美又動聽既說話呀
我又要讚讚呀~~~~~             

講起有細既倍大, 呢野真係唔知得唔得, 大左之後或者朋友會感情好過兄弟姊妹
time table 我無set, 只係用左個whiteboard 寫上黎緊既test 同dict 要分先後(小姐自家寫), 要佢寫黎比自家同大家睇

布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
sorlo 寫道:
Annie ,我哥既事真係一筆布咁張, 因為大仔個時學講野有因難, 同埋唔合群,六歲個時去建康院check 都話無事, 只係比平常人慢少少,所以就生個細仔諗住陪佢大仔.... 呵呵

到大仔讀小學時老師發覺佢進度好差同埋性格異常, 仲想叫佢去讀特殊學校, 我哥嫂拿拿聲同佢睇醫生証實到輕度自閉, 大仔依家十五歲, 中四, 讀緊正常學校, 細仔就係成日好勞嘈, 無時定, 情緒變化好大, 都係老師見議佢去check , 我估細仔係中意劃畫, 佢劃得唔好, 但係好有創意, 就算佢亂畫, 你都明白佢畫中既意思~~~

sorlo,

我好un 你阿哥ge 問題

係佢大仔個年代對自閉症ge認識真係好缺乏 :cry:  :cry: 仲有因為係輕微關係, 通常要小學d特徵sin明顯, 但相對要補救就比較難 coz 個小朋友冇做training & 父母又唔知典教   

通常細仔ne 類小朋友係control情緒上會弱d ga, so 老師, school 社工, 父母要幫下佢 [/quote]

會唔會多d群體活動好d?

嘻..嘻..嘻..嘻..
其實我成鬼日罵人架)))))))             
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
仲有d咩優美又動聽既說話呀
我又要讚讚呀~~~~~             

你把口都似'浪'過油ga bor.........ng 洗教na    [/quote]

sorlo 寫道:
真係好sin 務你地咁鬼好脾氣對的小朋友     

伙講反話呀?   我成鬼罵人架, 係人都怕左我架, 呀小姐好鬼怕我隻眼仔

最衰主人成鬼日做好人要我做壞人
布甸仔媽媽 寫道:
[quote]
maba 寫道:
嘻..嘻..嘻..嘻..
其實我成鬼日罵人架)))))))             

really, 又唔覺wor      你個位maybe要'噸'起個阿姐款, so suitable ge ge動力 [/quote]
‹ 上一主題|下一主題